Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE)Egyetemi élet

Nem sikerült az álomegyetem? Ne aggódj!

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 423 AND user_id = 0 AND user_ip = '44.212.99.208' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Az egyetemválasztás nehézsége

Az egyetem és az egyetemen belüli szakválasztás mindenkinek az életében egy nagyon fontos döntés. Sokunknak van egy elképzelt terv, cél a fejében, hogy hova szeretne bejutni legelső helyre.

A választást megelőző hónapokban nyíltnapokra járunk, ahonnan úgy hozzuk el az új szórólapokat, mint egy könyvvásárról a könyveket, amiket természetesen el se olvasunk és csak a táskáinkat nehezíti, az ingyen tollakról, kulcstartókról nem is beszélve.

Próbáljuk kiismerni az új terepeket és belelátni a diákok életébe, hogy megtudjuk, melyik a legmegfelelőbb számunkra és melyik áll legközelebb a szívünkhöz.

Egyetem
Tudom, hogy ez a bizonyos sorrend sokszor nem valósul meg és nem az első helyre írt egyetemre kerülünk be, amiről hónapokig úgy vélekedtünk és meséltünk a családtagjaink és barátaink körébe, hogy ez az álmunk. Szokták mondani, hogy minden okkal történik.

Az én történetem is hasonló és szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy ne keseredjen el, mert semmi sincs veszve és nem tudhatod, hogy a másik egyetemen mi vár rád, sőt lehet, hogy sokkal jobb, mint gondoltad volna.

A Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának elsőéves hallgatója vagyok. Kommunikáció és médiatudomány szakon tanulok, ami az Egyesült Királyságban megtalálható Chartered Institute of Public Relations (CIPR) szakmai szervezet által elismert képzés lett.

Az eredeti elképzelésem alapján utolsó helyként jelöltem meg és azt is azért, mert a szüleim tanácsolták. Volt egy ’”álomegyetemem”, amire nagyon szerettem volna bejutni, de az érettségi után tudtam, hogy nem fog sikerülni, ezért nemcsak változtatnom kellett a sorrendemen,  de el is kellett engednem. Kijelenthettem, hogy a BGE lett az én álom egyetemem és a kar által egy második családot kaphattam.
Egyetem
Fontos szempont az egyetem választásánál, a környezet, az épület és a hallgatói élet barátságos kisugárzása, hiszen több éven keresztül fogunk ott tanulni, így szükséges, hogy ne egy rideg közegben legyünk.

A kar épülete a XVI. kerületben található zöldövezetes területtel körülvéve, ahol rengeteg sportolási lehetőség áll rendelkezésünkre, mint például úszás, futás vagy akár vívás is. Szórakozásként beülhetünk étterembe, cukrászdába és még színház is található a környéken. Nem mellesleg fontos kiemelnem, hogy BGE-s diákként az étterembe és a buszmegállóval szemben lévő pékségben szintén kedvezményesen fogyaszthatunk.

A kar nagy hangsúlyt fektet a hallgatói élet építésére és fejlődésére, ennek támogatásaként nem csak nagyszerű diákszervezetek állnak rendelkezésünkre, de a közös kirándulások, sportesemények, a gólyabál vagy a korcsolyázás és persze a szemeszternyitók is.

Már a gólyatáborba úgy lettek beosztva a csapatok, hogy több szakról lévő hallgatókat is meg tudjunk ismerni, ennek köszönhetően biztosra tudom, hogy életre szóló barátokat szerezhettem és remek embereket ismerhettem meg.
Egyetem
Természetesen, mint minden másik egyetemen itt is a hallgatók többsége lusta felkelni a reggel 8-kor kezdődő előadások miatt, mondván az még hajnalban van, de az olyan tanár, aki mosolyt tud csalni a hallgatók arcára és megtalálja a közös hangot velük, mindig sikerül becsalogatnia őket a hajnalban kezdődő órára. Az épület folyosóin sétálva rengeteg külföldi diákkal találkozhatunk össze, aminek köszönhetően új kultúrákat ismerhetünk meg.

Ha nem döntök úgy, hogy változtatok a sorrenden és nem írom be a BGE-t, akkor nem ismertem volna meg a külker világát, nem ismertem volna meg a mostani barátaimat, akikkel olyan hamar

megtaláltam a közös hangot, mintha már 1000 éve ismernénk egymást. Bár, sokat gondolkodtam és az is eszembe jutott, hogy kihagyjak 1 évet és újra érettségizzek az egyik tantárgyból, hogy több pontom legyen, de a legnagyobb hiba lett volna és örülök, hogy nem így választottam.

Mindenkit biztatok arra, hogy legyen nyitott, kutasson, kérdezzen meg másokat, ha kérdései támadtak vagy nincs elképzelése, hogy mit tegyen. Ne add fel vagy törődj bele, nem véletlenül tanultál keményen 2 éven keresztül, hogy utána eldobj egy remek lehetőséget magadtól.

Ha esetleg nem válna be az az egyetem, amire sikerül bejutnod, akkor is elmondhatod, hogy megpróbáltad és a következő évben átjelentkezel.

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük