Egyetemi életEötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE)Magazin

Kódexmásolás az ELTÉN – Kutatók éjszakája programajánló

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 1532 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.238.116.201' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Idén ismét megrendezésre kerül a Kutatók éjszakája programsorozat, amelynek célja a tudományos életpálya népszerűsítése.

A színes programok azonban nem csak azok számára lehetnek izgalmasak, akik gondolkodnak a kutatói pályán, hanem középiskolások, szülők és egyetemisták is bepillantást nyerhetnek abba, milyen is az élet a tudományos szférában. 

Az ELTE BTK idén is csatlakozott ehhez a programsorozathoz, ezen belül pedig a Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet is külön eseményeket szervezet, melyek központi kérdése pedig az, hogy miről is beszél a nyelv? Ha érdekel, hogyan szövi át életünket a nyelvészet, akkor gyere el te is a Múzeum körútra szeptember 29-én! 

Megszólalnak a kutatók

19:00-től majdnem fél tizenegyig az ELTE BTK kutatói tartanak előadásokat saját szakterületük egy-egy, nagy közönség számára is érdekfeszítő részéről. 18:20-tól Szabó T. Anna Mária Ulla tart előadást a mostanában felkapott téma, a mesterséges intelligencia legnépszerűbb termékéről, a Chat GPT-ről. 19:30-tól Bóna Judit és Hámori Ágnes a pszicholingvisztika tudományába engednek bepillantást előadásukban, amely a gyermekek társalgásáról szól. 

20:30-tól Szánthó Zsuzsa jóvoltából megtudhatjuk, miért félünk megszólalni idegen nyelven, s reményeink szerint arra is választ kapunk, hogyan kezeljük ezzel kapcsolatos aggodalmainkat. 22:00-től pedig az est utolsó előadása következik, ahol K. Molnár Emese a kreativitás kérdéseit feszegeti. 

Workshopok 

Az első etapban, amely 16:00-kor kezdődik és másfél óráig foglalja le a résztvevőket a verbális abúzus témakörét járhatják végig Borbás Gabriella Dórával. Előadásának címe A szavakkal történő bántás 47 módja. Fontos, hogy ez a program regisztrációköteles, így aki ezen mindenképpen szeretne résztvenni, időben jelezze részvételi szándékát a megfelelő felületen!

20:30-tól kezdődik Bárth János, Czirfusz Viktória és Wendl Dávid vezénylésével a második Workshop, ahol a Magyar Nemzeti Helynévtár céljait és működését ismerhetik meg a látogatók, emellett pedig a digitális helynévtárakat is bemutatják majd. 

Játszószobák

Talán az este legizgalmasabb programjait az Intézet diákműhelyei készítik. Itt a látogatók nemcsak azt ismerhetik meg, milyen egy már kiforrott kutatónak a munkája, és mivel foglalkoznak az érett nyelvészek, hanem találkozhatnak azokkal az egyetemistákkal, akik még ennek az útnak a legelején járnak. Láthatják, mi érdekli őket és mint friss diákok milyen irányokba indulhatnak el. Emellett a játszószobákban valóban a játéké és a felszabadult örömé a tér: a diákkörök igyekeznek minden tudásukat könnyed szórakozás formájában átadni a közönségnek. 

19:00-tól 20:30-ig a Névtani Diákműhely tartja meg első programját, amelyet A névadás motivációinak keresztelt el. Ezen a programon egy táblajátékkal kedveskedtek a résztvevőkkel, ami körülbelül 5 percet vesz igénybe a drága idejükből. Kevés szünetet követően ugyanezzel a programmal 21:00-tól 22:00-ig szintén a Névtani Diákműhely vár titeket az A épület 330-as termében. 

Ezen a helyszínen kerül megrendezésre 20:00 és 22:00 között a Benkő Loránd Nyelvtörténeti Hallgatói Műhely Merülj el a múltban! című programja is. Itt a szavak múltjába áshatnak a kedves látogatók, akik először egy scriptoriumban sajátíthatják el a kódexmásolás fortélyait, majd néhány magánéleti levelezésbe leshetnek bele, ami talán még nem okoz nagy pirulást az olvasók számára. Végül önmagukba néznek bele: egy személyiségtesztet kitöltve megtudhatják, mely nyelvtörténeti korba kellett volna születniük. A feladatokat jól teljesítők jutalmakat is kaphatnak! 

Az A épület 320-as termében más jellegű programokkal találkozhat az ember. Az Alkalmazott Diákműhely társasjátékot tervezett azok számára, akik képtelen kijutni a nyelv útvesztőiből. Továbbá a Stíluskutató Csoport is remek programokkal várja azokat, akiknek a zene és a nyelvészet is egyaránt fontos, így a Dalszöveg-kutatás izgalmas világába kalauzolja el a kedves látogatókat. 

Más programok

19:00-tól kezdődik a Nyelvészeti Kincskereső, ami igazi csapatjáték. Az Alkalmazott Diákműhely tagjai óránként indítják a csapatokat, természetesen azokat a megfelelő információkkal ellátva ahhoz, hogy küldetésüket sikerre vigyék. Ennek okán ez a program regisztrációköteles!

A Névtani Diákműhely pedig Névtani Szabadulószobával rukkolt elő, amely szintén 19:00-kor kezdődik. A helyszíne az egyetem egyik könyvtára, ahonnan 2-4 fős csoportoknak kell kijutniuk, lehetőleg 20-25 perc alatt. Erre a programra itt tudtok regisztrálni.

Kiknek ajánljuk a programokat?

A Kutatók éjszakája alapvetően azzal a céllal jött létre, hogy megismertesse az emberekkel, milyen egy kutatói életpálya és hogy arra buzdítsa az embereket, lépjenek a tudomány útjára. Ennek szellemében az ELTE BTK Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézete szívesen vár minden fiatal és nem fiatal egyetemistát, középiskolásokat és szülőket is, akik érdeklődnek a nyelvészet és a nyelvész pálya iránt. 

Források: Kutatók éjszakája, ELTE BTK programjai, Workshop 1., A névadás motivációi, Merülj el a múltban!, A nyelv útvesztői, Dalszöveg-kutatás, Nyelvészeti Kincskereső, Névtani Szabadulószoba

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2, 3, 4

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük