Magazin

A szaúdi-liga megváltoztatja a foci világát?

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 1512 AND user_id = 0 AND user_ip = '44.212.99.208' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Nem kell túl mélyre ásnunk, szakértőnek vagy őrült fanatikusnak lenni, hogy lássuk, tapasztaljuk, hogy manapság a foci nemcsak a legnépszerűbb sportág, hanem az elmúlt évtizedekben olyan üzleti szektor épült ki köré, amelyben komoly pénzek forognak. Már szinte józan ésszel fel nem fogható játékosok igazolási árai, klubok költségvetése vagy a tulajdonosi körök is mutatják, hogy ez már jóval több, nagyobb, mint amit látunk, akkor, amikor megnézzünk egy mérkőzést, kilátogatunk a stadionba.

Rengeteget lehetne beszélni a veszélyekről, az abszurditásról, ami folyamatosan éri a sportágat, most mégis egy új tényezőről ejtünk néhány szót, ami nemcsak, hogy helyet követel magának az elitben, hanem mindeközben felrúgja és át is alakítja a szabályokat. Ez az új tényező pedig nem más, mint a szaúdi liga és Szaúd-Arábia, amely felfoghatatlan pénzösszegeket fektet a fociba, de ennek okait, céljait és jövőjét tárjuk most fel. 

Nincs itt új a nap alatt

Amit látunk a szaúdiaktól az éppen nem egy újdonság, nem találtak fel semmi újat. Azt a taktikát, stratégiát, hogy azokat a játékosokat, akik kiöregedtek a csúcsfutballból, de elég nagy névnek számítanak, hogy még bőven szenzációs és jó reklám- marketingfogásnak tűnjenek, leigazolnak már máshol is láttuk. Gondoljunk csak Kínára, ahol kezdetben szintén sok pénzt fektettek sztárjátékosokra, így érkezett hozzájuk például Carlos Tevez vagy a brazil Oscar. Mégis az elmúlt évtizedek legnagyobb igazolásait az Egyesült Államok hajtotta végre, sőt talán a bajnoksága, a MLS színvonala azzal sem sokat csökkent, amikor Lionel Messi az Inter Miamiba szerződött.

Mégis akkor mi az a szaúdi-csoda? 

Látjuk tehát, hogy nem ismeretlen, hogy azok az országok is szeletet kívánnak ebből a sportágból és annak minden bevételi lehetőségéből, ahol eddig ez ismeretlen volt. Mégis azt látjuk, hogy Szaúd-Arábia betört és felrobbantotta a piacot. És az exponenciális fejlődésüknél két okot is, vagyis pontosabban személyt is megnevezhettünk: Cristiano Ronaldo és Mohamed Bin Szalman koronaherceg. 

A koronaherceg konkrét elképzelése, terve, hogy országából egy futball nemzet legyen, ami összeköttetésbe hozható azzal, hogy a katari Világbajnokság alatt, Argentína legyőzése után munkaszüneti napot rendelt el és gyakran mutatkozik a FIFA elnökével, Gianni Infantinóval is. Sokakban felmerülhet, hogy persze sok pénzt fektetnek be, drágán vesznek játékosokat, de, ha ezek leszálló ágban lévő játékosok, akik levezetni jönnek az országba az nemcsak, hogy nem túl biztató, nem is nyújt garanciát, hogy visszahozza a befektetett milliárdokat. És ezt a szaúdiak is felismerték, így azt látjuk, hogy ezek a játékosok tényleges sztárként jönnek, és ne legyenek senkinek kétsége, hogy mindannyiuknak volt ajánlata Európából is, de ők a szaúdi ligát választották.

Ebben pedig elévülhetetlen szerepe volt az első nagy név, Cristiano Ronaldo leigazolásának, aki nemcsak megőrjítette a szurkolókat vagy éppen beindította a foci lázt, hanem utat nyitott a többi játékos felé is. Ronaldo a kezdetektől hangoztatta, hogy a szaúdi liga erőt képvisel és még nagyobbat fog, amelyet kezdetben talán mind kétségekkel fogadtunk, de amikor a friss aranylabdás Benzema, topligákban megforduló Mané, Brozovic, Firmino vagy éppen az egyik új meglepetés, Neymar is Szaúd-Arábiában kötött ki, nem lehetett kétség valami erős készülődik.

Röviden mondhatjuk, hogy Mohamed Bin Szalman adja az anyagi hátteret, a pénzt, de az olyan nevek, mint Cristiano és társai nyitnak kaput a világ felé és emelhetik a nívót, hozhatnak pezsgést és szerettethetik meg ezt a sportágat a szaúdiakkal, amely kulcs lehet a jövőt tekintve, hogy mennyire képes ez a szaúdi bajnokság megtartani az erőt, a lelkesedést.

Honnan a pénz?  Miért fektetnek a fociba? 

Arra a kérdésre, hogy mire ez a nagy pénzbefektetés, akkor azt mondhatnánk, hogy a kormány gondolkodása az, hogy muszáj több lábon állni gazdaságilag, diverzifikálni a befektetéseket, vagyis nem lehet örökké az olaj a gazdasági mozgatórugó. És ők a sportra tették le a voksukat, most látjuk, hogy a foci előtérben van, de egyes hírek szerint hamarosan a golfba is beszállnának.

Azt, hogy megértsük, hogy honnan a pénz és ki fizeti ki ezeket az összegeket, azt tudni kell, hogy a szaúdi ligában szereplő klubok alapvetően nem lennének maguk képesek ilyen játékosokat kifizetni, így van az is, hogy általában a vezetőedzők, a csapathoz köthető személyek csak tárgyalások utolsó szakaszában kerülnek képbe egyáltalán. A másik fontos dolog, hogy nem minden klubba történnek meg ezek az extrabefektetések, csak is ott láttunk jelenleg ekkora támogatást, ahol a PIF tulajdonosi hányadot szerez. 

De mi is az a PIF?

A PIF, vagyis Public Investment Fund tulajdonképpen egy befektetési alap, amelyet Szaúd-Arábia hozott létre, abból az egyszerű indokból, hogy az olajtermelésből származó vagyonát később különböző, jövedelmező célokra be tudja fektetni. A fókusz leginkább Mohamed Bin Szalman idején kezdett a sportra, azon belül is a focira terelődni.

A PIF első jelentős lépése 2021-ben történt, amikor Newcastle-t felvásárolta és bekerült az európai csúcsfutball világába, amely 2 év alatt olyan fejlődést mutatott, hogy a korábban gyakran kieséssel, de erősen a hátsó mezőnyben tartózkodó PL csapatból lett egy Bajnokok Ligájában is indulási jogot szerző, minőségi játékosokkal rendelkező csapat. A PIF továbbá négy szaúdi csapatot segít: al-Nasszrt al-Hilalt, al-Ahlit, al-Ittihadot, és ezek a csapatok igazolták a nagy sztárokat, hisz ők kapják meg az ehhez szükséges pénzügyi támogatást is. Persze kérdéseket vet fel, hogy a jövőben a szaúdi liga mennyire csak erről a négy csapatról fog szólni, a többi csapat elleni mérkőzés meg mennyire lesz all-stars jellegű edzőmeccs. 

foci

Hogy lesz a pénzből erős, minőségi bajnokság? 

A pénz egy dolog, ahogy egy játékos is, egy szurkoló is, de a foci az egy más dolog. Ahogy látjuk bármikor borulni a papírformát, ahogy egy kis csapat le tud győzni egy nagy csapatot, úgy látjuk a sok sztárjátékos és a sok pénz még nem helyezi a szaúdi ligát a foci elitbe. Hiába vannak már óriási nevek a bajnokságba, amíg ezt az előbb említett négy csapat mondhatja csak magáénak, addig nem beszélünk egy kiegyensúlyozott, minőségi versenyről. De az biztos, hogy szinte a semmiből kellett az országnak a focit felépíteni és akár a válogatottra nézünk, akár a szaúdi emberek lelkesedésére figyelünk, látjuk, micsoda őrült láz indult el az országban. 

Szaúd-Arábia tönkreteszi a focit vagy csak áthelyezi a súlypontot? 

Amikor Cristiano eligazolt, senki nem gondolta mi lesz belőle, egyszerűen csak meghökkentek az emberek, annyit látott egy szurkoló, hogy oké most elvesztettünk egy zsenit, legendát, de, hogy akkor itt vége is van. Aztán pár hónap leforgása alatt egy új világ született. Nem véletlen, hogy Európa-szerte aggódnak edzők, játékosok a szaúdi térnyerés miatt. Miért? A válasz az általában, hogy a foci elveszíti az értékét, a futball hazája Európa, de a játékosok túl kiszolgáltatottak ilyen ajánlatok hallatán.

Ez persze nem azt jelenti, hogy bárkinek fejéhez fegyvert fognának, de olyan összegekről beszélünk, amit túl kevesen tudnak visszautasítani. Azokban a hangokban is van némi ráció, amely azt említi, hogy Európában is pénzéért játszanak, itt is mindent bankjegy mozgat. Annyi azonban bizonyos, hogy nehéz elfogadni, ami eddig Európa, Anglia, Németország és Spanyolország volt, az holnap már Rijád. 

Képek: kiemelt, 1,2,3 

Forrás: 12

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük