Magazin

Létezik érettségi etikett? – Hogyan öltözzünk, hogyan viselkedjünk, milyen legyen a frizuránk, körmünk?

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 936 AND user_id = 0 AND user_ip = '44.212.99.208' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Mind az írásbeli, mind a szóbeli érettségin elsősorban az a fő cél, hogy a tudatásotokat megmutassátok. Viszont vannak bizonyos íratlan szabályok, amiket mindenképp érdemes betartani, különösen emelt szóbelinél, hisz az első benyomás sokat nyom a latba. Összegyűjtöttem számotokra néhány hasznos trükköt és tippet, valamint a saját tapasztalataim is, amik megkönnyíthetik a dolgotokat ilyen aspektusból. Ugyanis az értettségi etikett márpedig létezik, és a jó benyomásért – ami plusz pont lehet – érdemes rá odafigyelni.

érettségi

A megfelelő öltözék érettségire – Hogyan válasszuk ki?

A lányoknak érdemes odafigyelni arra, hogy olyan blúz mellett döntsenek, amiknek más ízléses a dekoltázsa. Érdemes a moderált szívdekoltázs vagy csónaknyakú felső mellett dönteni, ha valaki nagyon zavarban van már a tudattól, hogy kisebb a mellbősége. Ilyenkor az említett dekoltázs megoldások nagyobb önbizalmat, elegánsabb megjelenést adhatnak, így magabiztosabban mehettek vizsgázni. Viszont ha az zavar, hogy túl nagy, akkor érdemes, olyan U illetve V kivágású blúzokat választani, amik épp eltakarják a mellünket.  Viszont ezeket felülírja, ha kellemetlenül érzitek magatok az adott dekoltázs miatt, hisz ha kellemetlenül érzitek magatok, az látszani fog és az egész vizsgára rányomhatja a bélyegét.  A leglényegesebb az, hogy ne legyen a blúz túl kivágott. 

Szoknyák esetén érdemes arra odafigyelni, hogy combközép fölé érjen, ugyanis amikor szóbelin a bizottság elé leültök, akkor kínos szituációkat szülhet, ha olyan látszik ki, ami nem kéne. Fazon szempontjából rendkívül testalkat és egyénfüggő, de anyag választásnál figyeljetek arra, hogy ha lehetőségetek van rá izzadást minimalizáló legyen. Továbbá az sem árt – legyen szó nadrágról vagy szoknyáról – ha a ruhátok tiszta, ápolt, vasalt.  A szaggatott vagy sima farmer remek viselet lehet, csak nem vizsgára.  Bár ha írásbeliről van szó és sokadik nap, egy fekete farmer belefér.

Mindenképp olyan cipőbe menjetek, ami számotokra kényelmes, tűsarkúba pedig csak akkor, ha magabiztosan tudjátok viselni és már többször hordtátok. Ilyenkor fekete, krémszínű vagy fehér topánka a legajánlatosabb. 

Fiúknál sokkal egyszerűbb a dolog. Nekik is érdemes viszont néhány apró dologra figyelni. Ilyen például, hogy az ingetek legyen tiszta, és lehetőleg ne gyűrött.  A cipőtöket tisztítsátok meg érettségi előtti nap! Fekete, ünnepi cipő ilyenkor jobb választás az edzőcipőnél.

Mind a fiúknál, mind a lányoknál oda kell figyelni a kiegészítő választásnál. A kevesebb karkötő/nyaklánc ugyanis néha több. Fiúknál pedig az egyszínű nyakkendők a legbiztosabbak. Minták esetén érdemes a tradicionális csíkoshoz ragaszkodni.  Öltönyöknél is úgy gondolom, hogy az egyszerű egyszínű a legnagyszerűbb.

Csináltassunk érettségire frizurát! – Na de milyet?

Különösen szóbeli érettséginél fontos az, hogy milyen frizurával mentek. Érdemes frissen mosni, érettségi előtt egy nappal, főleg akkor, ha számotokra a hajmosás egy nyugtató folyamat. Ilyenkor egy lazább koszorú fonatot érdemes csinálni, így nem fog belelógni a szemetekbe a hajatok vizsga közben.  Ha pedig nem is teljesen frissen mossátok a hajatokat, akkor érdemes kontyot, más fajta fonatokat készíteni. Persze írásbelinél a legfontosabb a praktikusság és, hogy össze legyen kötve a hajatok. 

A hajlakk használata ilyenkor különösen jól jön. Személy szerint én ki nem állhatom, amikor kisebb hajszálak, a „babahajszálak” össze-vissza szállnak.  Ha titeket is zavar, akkor feltétlenül próbáljátok ki hogy magasabbra teszitek a lófarkatok! A fiúknak is érdemes odafigyelni arra, hogy frissen mosott legyen a hajuk, illetve hogy ne össze-vissza álljon.

Milyen legyen a körmünk?

Semmi esetre sem ápolatlan! Érdemes mind a fiúknak, mind a lányoknak tisztítani, és levágni esztétikusan. Valamint a lányoknak érdemes visszafogott körömlakkot választani, barack rózsaszín színeket, valamint a francia körmöt előnybe részesíteni.

Hogyan is viselkedjünk érettségin?

Mindenképp próbáljatok minél magabiztosabbak, lenni, de ne gőgösnek. A kettő között van különbség. Figyeljetek arra, hogy húzzátok ki magatokat, és ahelyett, hogy babrálnátok a kezetekkel, vizsga előtt végezzetek légzőgyakorlatokat, ugyanis az alig észrevehető.  Az is fontos, hogy a trágár szóhasználatot kerüljétek, ne kezdjetek el a tanárral ordibálni akkor sem, ha úgy gondoljátok, nem neki van igaza.

Visszafogottan, érvekkel alátámasztva közöljétek vele, ha úgy érzitek, igazságtalan, és simán kiderülhet, hogy csak félreértettétek egymást. Illetve az ö-zést valamint a különböző megakadásokat úgy el tudjátok kerülni, hogy különböző „töltelék mondatokat használtok, de azokat sem mindegy, hogy milyen stílusban. Érdemes objektíven fogalmaznotok és általánosból az egyedi esetre utalni. Ezt én most a következőképp értem: „Ez egy remek kérdés, viszont mielőtt a reformkor vívmányairól beszélnék, mindenképp meg szeretném említeni…..”

Összességében úgy gondolom, ha magabiztosságot sugároztok, udvariasak vagytok és elegáns a megjelenésetek, akkor nem lehet probléma. Valamint ha tehetitek, legyetek elegánsak ugyan, de olyan ruhadarabokat válasszatok, amikben igazán magabiztosan érzitek magatok., nem feltétlenül kell csak azért felvenni egy blúzt , mert az a divat, ha másik szabásúba jobban érzitek magatokat. Így, ha jobban érzitek magatokat abba, amit hordotok, az pozitívan fog a vizsgateljesítményetekre is kihatni.

Képek: Kiemelt, Kép 1, Kép2 , Kép 3

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük