Egyetemi élet

Hogyan szóbelizzünk magabiztosan? – Tippek és trükkök középsulisoknak 2. rész

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 419 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.215.16.238' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Mindenkivel előfordul, hogy bizonytalan, hogy fogalmazzon, különösen szóban. Ott van az emberben egy belső félelem , hogy  hogy ítélik meg, ha rosszul fogalmaz, nem megfelelő  a nonverbális kommunikációja.

Még nagyobb lehet a nyomás, ha  egy szóbeli felelés, előadás az osztály előtt vagy a szóbeli érettségi a tét. Ebben a cikkben olyan trükköket igyekszek megosztani, amivel könnyíthettek ezen a nyomáson.  

1. Figyeljetek oda a nonverbális kommunikációtokra!

Sokkal  nyugodtabban tudtok nem csak egy érettségire, de később az egyetemen a vizsgán odaállni, vagy esetleg ha munkahelyen kell majd egy projektet ismertetni például.  A lámpalázatokat is mérsékelni tudjátok, ha  a tükör előtt gyakoroljátok el a feleleteket. Lehet , hogy először fura lesz, viszont ha látjátok a mimikátokat és a kézmozgásotokat, és többször begyakoroljátok, nem fogtok annyira izgulni, mert minél jobban tudjátok kontrollálni a testbeszédeteket, annál magabiztosabb benyomást fogtok kelteni, ami a feleletetekhez egy pluszt fog adni.

2. Álljatok kis terpeszbe!

Különösen akkor tanácsos, ha rendkívül izgultok egy feleletnél. Ha össze-vissza teszitek a lábatok, elfelejthetitek akár a mondandótokat is. Ha teljesen zárt állásban álltok, akkor ez a pozíció kihathat  a feleletetekre is. Ezért érdemes előbb kipróbálnotok a kis terpeszt, legalább addig, amíg nem találjátok, hogy számotokra hogyan ideális ilyen szempontból felelni.

3. Figyeljetek oda a megjelenésetekre!

Egy szóbeli feleletnél vagy egy előadásnál a megjelenésetek  nagyon sok mindent meghatároz. Egyrészt fontos, hogy mindig olyan ruhadarabokat válasszatok, amikben komfortosan érzitek magatok, hisz a szóbelin is meg fog látszani, és kihathat a teljesítményetekre.  Lehetséges, hogy a szóbeli előtt megnyugtathat a sminkelés, viszont arra figyeljetek, hogy ne toljátok túl!

4. Kerüljétek az ö-zést!

Hiába tudjátok remekül az anyagot, ha nem magabiztosan, és folyamatosan  fogalmazzátok meg a mondandótok. Ha hirtelen nem jut eszetekbe a válasz, érdemes  úgymond egy „kerülőt” tenni.  Ezt úgy értem, hogy ha például nem jut eszetekbe egyből a  mitokondrium fogalma, akkor beszéljetek először a sejtről, és úgy térjetek ki rá!

Illetve arra is figyeljetek, hogy az “öhm, öööö, izé” kifejezések le vonnak a feleletetek minőségéből, próbáljátok meg helyette az olyan szavak használatát, mint az “úgy gondolom, úgy vélem, nos, azonban, illetve, azt is érdemes megemlíteni, hogy…”.

Magyar irodalomból érdemes saját véleményt hozzá adni, különösen emelt szinten. Viszont arra mindenképpen ügyeljetek, hogy  a véleményetek meg tudjátok indokolni, és tudjatok erős érveket felhozni mellette!

5. Mindig  próbáljatok objektívek maradni!

Természetesen nincs 100% objektíven gondolkodó ember, ez különösen egy magyar feleletnél jöhet ki. Lehet, hogy az adott költeményt a tanár teljesen máshogy értelmezi, és ehhez a fajta értelmezéshez ragaszkodik. Ilyen helyzetekben fontos , hogy higgadtak és objektívek  maradjatok. Ha a kész, bizonyított tényeket közlitek a tanárral, udvariasan és nyugodtan, akkor nem lehet probléma.  Ilyenkor viszont nem biztos, hogy az a megfelelő, ha saját véleményt alkottok.

6. Mindig ügyeljetek a megfelelő fogalmazásra!

Az egyetemen, vagy esetleg a munka világában – teszem azt egy interjún – is nagyon számít, hogy fogalmazunk meg valamit.  Lehet, hogy kifogástalan a gondolatmenetetek, viszont ha nem a hétköznapi szóhasználattal és több szakszóval fogalmaztok, az mindenképp egy pluszt ad a feleletekhez. Továbbá kerüljétek a tőmondatokat, a trágár szavakat is, még akkor is, ha úgy érzitek, hogy a tanár nem teljesen fair veletek szemben. Ha elkezdtek káromkodni, azzal csak  magatok alá tesztek.

szóbeli

7. Folyamatosan szoktassátok hozzá magatokat a szóbeli szerepléshez!

Nem egyik napról a másikra lesztek jók szóban.  Több gyakorlás  kell hozzá, akár évekig. Minél jobban hozzászoktok ehhez a helyzethez, és minél többet beszéltek emberek előtt annál magabiztosabban, nyugodtabban álltok emberek elé.

Ha tudjátok, hogy felelni fogtok, vagy esetleg előadást tartani, érdemes előtte olyan embernek előadni, akikben megbíztok és közel áll hozzátok. Nagy segítség lehet az is, hogy ha az adott tantárgyat ahhoz nem értő, laikus személynek mondjátok el, így olyan kérdés is felmerülhet, ami nem is jutott eszetekbe az adott témáról, mert egyértelműnek tartottátok. Továbbá lehet nyugodtabban tudtok odaállni felelni, ha előtte zenét hallgattok, vagy esetleg beszélgettek a barátaitokkal.

Összességében úgy gondolom, hogy  ha nem érettségi előtt  egy nappal álltok neki a szóban való feleletre készülni, és felkészültök erre a helyzetre, akkor sokkal könnyebben fog menni a szóbeli megnyilvánulás. Ha felkészülten és magabiztosan álltok oda, akkor ez rendkívül nagy pluszt adhat akár az előadásotokhoz, akár a feleletetekhez.

A cikksorozat első részét ide kattintva olvashatjátok el!

Kép: Kiemelt, Kép 1 , Kép 2 , Kép 3

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük