Magazin

Casanova vagy Rómeó legyen? – Culpa Mía – Én vétkem kritika

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 1504 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.236.143.154' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Mercedes Ron Culpa Mía (magyarul Én vétkem) című könyvének 2023-as filmadaptációja gyorsan meghódította a TikTok világát, ezzel együtt rajongók sokaságát. A film valóban annyira jó, és egyedi, mint amennyire elsőnek tűnik?

A történet és annak keletkezése

A filmet ihlető könyvet Mercedes Ron argentin származású írónő írta meg 2016 júliusában Wattpad-en (jelenleg is megtalálható ott 61,4 millió megtekintéssel), majd ez az írás jelent meg egy spanyol kiadó által 2017-ben. A történeti hibáktól nem mentes filmet Domingo Gonzalez rendezte, míg a szövegkönyvet az írónővel dolgozta át. Jelenleg az Amazon Prime Video oldalán tekinthető meg. 

A történet „in medias res” bevezetéssel kezdődik. Noah-nak (Nicole Wallace) el kell hagynia otthonát és barátait, köztük barátját, Dan-t (Pablo Riguero), hogy édesanyjával annak újdonsült gazdag férjéhez költözzenek. Megismerkedik az új mostohatestvérével, Nick-kel (Gabriel Guevara), aki vele kimondottan unszimpatikusan kezd el viselkedni. Egy félresikerült este után Noah hamar bekerül Nick bandájába véletlenül, ahol később versenyezni fog az ellenség vezérével, Ronnie-val (Fran Berenguer), aki nem régen szabadult a börtönből. A két fiatal között hamar szoros kapocs keletkezik, amit egy idő után próbálnak a háttérbe szorítani, de a szerelem, mint minden esetben, itt is győzedelmeskedni fog. 

A történet középpontjában a szerelem, barátság és a traumák állnak. Noah és Nick karakterének is meg kell küzdenie önmagukkal, és a családjuk által érkező érzésekkel. Noah apjához fűződő kapcsolata nagyon vegyes, hiszen szeretve gyűlöli őt. Nem hibáztathatjuk őt ezért, hiszen a film során kétszer is megpróbálja megölni. A színésznő mindent belead alakításába, azonban nem tudja teljes mértékben átadni a karakterét. Nick-nek is hasonló traumája van, hiszen édesanyja elhagyta őt, majd (valószínűsíthetőleg) húgát is, aki beteg.

Ő lesz a lány testvére, anyja, és apja egy személyben. A fiút alakító színész alakítása hasonló, mint főszereplő társának, azonban egyértelmű, hogy ő szép mosolya és kinézete miatt kapta meg a szerepet. Azonban ami nem tagadható meg a színészektől, az az egymás között lévő kémia. Noah és Nick csókjai (vagy épp más szexuális jelenetei) felperzselik a nézőt, akik csak reménykedhetnek abban, hogy egyszer ők is egyszer hasonlóképp élvezhetik az időt. 

kritika

Rövid formanyelvi elemzés 

A filmben nyolcféle plánt használ a rendező, normál és felülnézetből. A fejlett technikai elemeket kihasználva a néző elé komplex képet rak, így a sztori egyetlen pillanatáról sem tud lemaradni a kamera rossz beállítása következtében. Gyakran leköveti a szereplőket, vagy átköt két kompozíciót. 

Az egész műben fontos szerepet kap a hang. A beszéd tempója egy gyors tempót diktál, aminek köszönhetően viszi a történetet is. Szinkronnal nézve a spanyol beszéd egy plusz erotikus hangulatot ad, ezzel felcsigázva a néző kedélyeit. Emellett a dalok nagyon fontos jelentőséggel bírnak. Az autóversenyen megjelenő Gasolina, vagy a végén megjelenő dal már kimondatlanul előre elmondja, hogy mi lesz a jelenet vége. 

A látványvilág meleg színekben pompázik, ami Spanyolországnak helyszínének is köszönhető. A víz is a melegséget ontja magából. A fényekkel azt a hatást keltik, mintha nem is használnának semmit sem. Természetesen ez nem így van, de az érzés nem marad el. 

culpa mia

Hasonlóságok

Aki a Wattpad világában egy kicsit is jelen van, az tudja, hogy minden történet kötelező elemei között szerepelnie kell a gazdag-szegény párhuzamnak, a jó-rossz eltérő személyiségeknek, ahol a fiú bunkó módon viselkedik a lánnyal. Természetesen nem maradhat el a családi háttér fontossága sem, ahol mindkét fél lelki sérüléseket hordoz magán, ezzel egy falat vonva saját szíve köré. 

Mercedes Ronn műve pontosan megfelel az ideáloknak, miközben megpróbálja elrejteni azt, hogy ezt a történetet már olvashattuk, csak más szereplőkkel egy kicsit másmilyen megvilágításban. Jamie McGuire Gyönyörű sorscsapás (Beautiful disaster) című sorozata még 2011-ben jelent meg először Wattpad-en, majd könyvsorozatban (2023-ban film változatban). A történetben a nőcsábász Travis Maddox (Dylan Sprouse) megismerkedik a „tökéletes” Abby-vel (Virginia Gardner). A fiú levetkőzi rossz szokásait, abbahagyja az illegális bunyót, amivel rengeteg pénzre tehet szert. A szerelem győzedelmeskedik itt is, ahogy Noah és Nick esetében is.

Egy másik hasonló történet a szintén könyvadaptációból készült film, az After (Miután). Hardin és Tessa kapcsolatának lényeges vonala tökéletesen beleillik a már említett két film történetébe. 

A Culpa Mía és a Beautiful disaster történeteket párhuzamba állítva több hasonlóságot is láthatunk. A lányok, Abby és Noah mindketten egy idegen városból érkeznek meg egy teljesen új környezetbe, ahol csak a jót látják róluk. Ott találkozni fognak a tipikus helyes rosszfiúval, akinek hamar megismerik a rossz szokásit, miközben bajba keverik őket. Mindkét fiú pénzért verekszik, csak a móka kedvéért. Nem engedik, hogy bárki megüsse őket, de ha jelen van a lány, akkor elveszítik a fókuszt. Az addigi ismeretlen érzéstől, a szerelemtől megváltoznak. Jó útra próbálnak térni, ám a boldogságság nem lehet teljesen övék, hiszen a szülők, pontosabban az apák mindig beleszólnak a történetbe. 

Vélemény

Egy naiv néző szemszögéből nézve tökéletes a sztori, azonban kritikusként ez nem igaz. Ettől függetlenül egy nagyon jó filmről beszélhetünk. Minden tinilány (vagy felnőtt nő) arra vágyik, hogy megtalálja az ő „rosszfiúját”. Most kijelenthetem, hogy a világ nagy része Nicole (Noah) helyében szeretne lenni, miközben őt csókolja Gabriel (Nick). 

Trailer

További ajánlóinkat ide kattintva olvashatjátok.

Képek: sfilm.hu

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük