Magazin

Beloiannisz története – a görög falu Magyarországon

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 898 AND user_id = 0 AND user_ip = '44.212.99.208' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Beloiannisz közösségére akkor figyeltem fel, mikor Pécs felé utaztam és a tájban való gyönyörködéssel próbáltam elütni az időt. A vonat ablakából látható volt a Beloiannisz tábla, engem pedig érdekelt, miért van ilyen különös neve ennek a közösségnek, így született meg ez az ismeretterjesztő, bemutató célú cikk.

2020-ban volt a község 70 éves, ezzel Fejér megye egyik legfiatalabb települése. Beloiannisz Község Önkormányzata megjelentetett egy jubileumi kiadványt, melyet itt tudtok megtekinteni. Cikkem ennek az írásnak a felhasználásával készült.

A község alapítása

falu
Beloiannisz elhelyezkedése

Az Ercsi és Pusztaszabolcs között fekvő Beloiannisz alapításához szomorú események fűződnek. A Görögországban 1946-1949-ig tartó polgárháború menekültjei telepedtek meg itt. A házak építési munkálatai 1950-ben kezdődtek meg és rövid időn belül 418 lakóház készült el Budapesten élő görögök segítségével. Akkoriban nem volt víz és az alapvető használati tárgyakon kívül semmi a házakban, mégis nagy előrelépést jelentett ez, hiszen így már el tudták szállásolni egyben a menekült görög családokat.

A község Nikosz Beloianniszról, a görög kommunista mozgalom egyik jeles alakjáról kapta a nevét, aki elszánt békeharcos, az emberi jogok védelmezője volt. A görög katonai hunta három társával együtt titokban kivégezte.

Mit érdemes tudni Beloianniszról?

görög
Beloiannisz belső térképe

A faluban főtér, templom, általános iskola, különböző pénzügyi szolgáltatók, könyvtár és focipálya is található.

Kezdetben nem volt saját orvosi rendelője a helyieknek, azt később építették. „Már az első napokban éreztem, hogy egy nagyon különleges helyre kerültem, ezt nem csak az egyedi „építészeti stílus” jelezte, hanem az az atmoszféra, amit az itt élő emberek szeretete, kedvessége, közvetlensége és humora táplált.” – nyilatkozta a község háziorvosa, dr. Horváth István.

2020-ban a település általános iskolájába 92 tanuló, az óvodába 39 gyermek járt. Mindegyikük számára kötelező a görög nyelv tanulása. Az iskolában 11 pedagógus, 3 görögországi vendégtanár és 5 óraadó segíti a tanulást. „Intézményünk különlegessége a görög nyelv oktatása, a görög hagyományőrzés, amely magába foglalja a nemzeti ünnepeket, megemlékezéseket, valamint a görög jeles napok megtartását. A kis létszámú osztályokban az egymásra figyelés, a kommunikáció, a kapcsolatok kialakulása jóval eredményesebb, mint a nagy létszámú közösségekben.” – olvashatjuk Dimanovszka Máhi igazgató szavait a kötetben.

Érdekességként említhetjük, hogy 1998-ban Göncz Árpád és az akkori görög köztársasági elnök, Konsztantinosz Sztefanopulosz közösen ellátogattak Beloianniszba.

Hagyományok

Számunkra talán meglepő lehet, hogy amikor gyermek születik, a szokás azt tartja, fémpénzzel kell megajándékozni, hogy olyan erős legyen, mint a vas és gazdagság várjon rá.

Hasonlóképpen azért szórnak rizst a friss házasok szobájába, mert a rizs a bőséges gyermekáldást szimbolizálja. Ehhez kapcsolódik még, hogy a menyasszony ölébe fiúgyermeket ültetnek, hogy fiú legyen az elsőszülött (mint tudjuk, régen ennek sokkal nagyobb jelentősége volt).

Ami a temetést illeti, talán meghökkentő lehet, azonban a görögöknél a temetés utáni 40. napon a család kimegy a sírhoz és enni-, innivalót visznek magukkal, hogy szerettük ne szűkölködjön a túlvilágon sem.

Mi jellemzi a községet napjainkban?

A falu lakossága napjainkban megközelítőleg 1148 főt számlál. 1952-ben 1850-en voltak, azóta a település történetében ezt a számot nem sikerült meghaladni. Az itt élők többsége azonban nem tud munkát találni ebben a kis közösségben, legtöbben Százhalombattára, Dunaújvárosba, Székesfehérvárra járnak át dolgozni.

A falu lakói Takarékszövetkezeti ügyeiket egy mozgó bankfiókká alakított és ATM-mel felszerelt takarékbuszon keresztül intézhetik; ez segítség azoknak, akiknek nincs lehetőségük más településre átmenni.

A településen egy sajátos egyesület is alakult, ez a Beloianniszi Görögök Kulturális Egyesülete. Céljuk a görög kultúra és hagyományok megőrzése, valamint kulturális programok szervezése. Beloianniszban ráadásul Ifiklub (a helyi fiatalok szervezete) színjátszó csoport és tánccsoport is működik.

A falu könyvtárának állományát megközelítőleg 2200 iskola és kb. 2800 községi könyv alkotja; katalógusa ezen a linken érhető el.

Ami a sportéletet illeti, a településen működik focicsapat és rendelkezésre áll saját műfüves pálya, amelyet 2015 augusztusában adtak át. Amikor a lakosok érdeklődni kezdtek a pingpong iránt, a község pingpongasztalokat is beszerzett és 2020-ra már 3 csapat is kialakult. Beloiannisz karate csoporttal is rendelkezik 2017 szeptembere óta.

Érdekelne még hasonló ismeretterjesztő, településeket bemutató téma? Jelezd kommentben!

Források: jubileumi kiadvány, kiemelt kép: Németh András Péter, 1. kép: google.com, 2. kép

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük