Egyetemi életEötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE)

Válassz pályát! ELTE FESZT a Bölcsészkaron

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 1560 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.215.16.238' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Érdeklődsz a bölcsésztudományok iránt? Szeretnél minél több egyetemet megismerni? Bizonytalan vagy abban, mit szeretnél csinálni érettségi után? Látogass el az ELTE FESZT-re október 13-án és ismerd meg az egyetem életét! 

Mi az az ELTE FESZT?

Az ELTE immár 11. alkalommal rendezi meg a nyílt napot, amelynek lényege, hogy az éppen pályaválasztás előtt álló középiskolások ne tájékoztatókon és az interneten keresztül értesüljenek az egyetemi életről, hanem vessenek maguk egy pillantást arra, milyen nemzetközi programokat kínál az egyetem, milyen sportolási lehetőségek várnak a hallgatókra és hogy milyen tevékenységeket végeznek a HÖK-ben. 

A nyílt napon az ELTE több kara is jelen lesz, így azok, akik kevésbé érdeklődnek a bölcsészet iránt, szintén megtalálhatják azokat az előadásokat, amelyekben megismerhetnek más tudományterületeket is. Ezek az előadások is a Bölcsésztudományi Kar kampuszán lesznek, a Trefort kert 4. szám alatt. 

elte

Ezek az előadások elsősorban a mostanában népszerű mesterséges intelligencia köré szerveződnek. 9:00-tól az MI  szabályozásának jogi és etikai kérdéseiről tart előadást Darázs Lénárd jogász, majd Nagy Máté a természet és a robotok kapcsolatáról beszél. Délután pedig a jövő munkahelyének kérdéseit boncolgatja Hegyi-Halmos Nóra, a program pedig Kmetty Zoltán az MI és társadalom összefüggéseiről edukálja a nézőket. (A program pontos leírása ITT érhető el.)

Mi lesz a Bölcsészkaron?

A BTK saját programjai az előadásokon túlmennek, és más, a felvételit érintő problémákkal, kérdésekkel is lehetséges felkeresni az egyetemistákat. 

Emellett persze a bölcsészet minden területéről színes előadásokkal rukkolnak elő az oktatók. Az A épület 47-es termében, a Gombocz Zoltánról elnevezett nagyelőadóban 10:00 órakor veszi kezdetét az első előadás. Ezt Scheibner Tamás tartja A világ legszebb férfija és a modern próza címmel. Nemcsak az derül ki abban a félórában, hogy ki volt a legszebb férfi a világon, hanem az is, hogy a testedzés, valamint a diéta hogyan hozható összefüggésbe az irodalmi gyakorlatok alakulástörténetével. 

feszt

Ezt rövid szünet után a történelem iránt érdeklődők számára kihagyhatatlan előadás követi, melyet Juhász Balázs tart Hadifogság mint lehetőség? címmel. Itt nem csupán egy specifikus tudományterület kérdéseiről lesz szó, hanem általánosságban egy történész munkájáról, a diszciplína módszertanáról, perspektíváiról is. 

11:20-kor Réz Anna lép a pódiumra, aki élő és holt filozófusokat „faggat” az érzelmekről Hallgassunk az érzelmeinkre? című előadásában. 

A kulturális sokszínűségről 

Ugyanezen idősávban az A épület 4. emeletén, a 428-as teremben a Bölcsészkar nyelvszakjai tartanak különböző programokat. 

10:00-től az animék és a japán kultúra szenvedélyes szerelmeseinek kedvez Pusztai Beáta Apró örömök zombiapokalipszis idején című előadásával, melyben a nyugati kultúra rajzfilmtermékei és az anime közötti különbségeket feszegeti, és magyarázatot ad a japán rajzfilmek globális sikerére is. 

Urbán Bálint Brazíliáról és az Új Világ első ábrázolásairól tart előadást 10:40-től, amelyben nemcsak arról szerezhet tudomást az érdeklődő, hogy hogyan írták le Dél-Amerikát korábban, hanem azt is, hogy manapság hogyan tekintenek a földrész legnagyobb országára. 

Utolsóként pedig az Agatha Christie kedvelők nyernek bepillantást egy ásatás kulisszáiba, és megérthetik, mibe is szeretett bele a krimi koronázatlan királynője, és mi ihlette meg több, keleti országokban játszódó történet megírására is. Vér Ádám előadása a Gyilkosság Mezopotámiában címmel az ásatás és a leletek világába kalauzolja el a nézőket. 

Mindent az információért!

bölcsész

A felvételi követelményrendszer folyamatosan változik – ezekről a módosításokról pedig szinte lehetetlen megfelelően tájékozódni, ezer felületen ezer információ oszlik szét. Szerencsére az ELTE nyílt napon 13:00-tól a Tanulmányi Hivatal és a Hallgatói Önkormányzat képviselői egy kérdezz-felelek formában megtartott tájékoztatón igyekeznek minden homályt eloszlatni ezzel kapcsolatban. 

9:00-tól pedig egészen 15:00-ig a BTK-s sátrakban a interaktív programokkal, szakspecifikus tájékoztatókkal és lelkes hallgatókkal találkozhatnak az érdeklődök. Egyrészt itt biztosan mindenki megtalálja azt a szakot, ami igazán érdekli, másrészt pedig kézműveskedéssel, társasjátékokkal és kvízekkel lazíthatsz az információtúladagolás után. 

Külön programként kell megemlíteni a Digitális Bölcsészet Tanszék programjait, ahol az informatika és a bölcsészet kapcsolatáról, valamint egészen új kutatási lehetőségekről hallhatnak az érdeklődök: lesz szó digitális szövegelemzésről, hálózatkutatásról, adatvizualizációról és mesterséges intelligencia-kutatásról is. 

Akárhogy is gondolkodsz a jövődről, légy biztos vagy bizonytalan a dolgodban, az ELTE FESZT színes programjai, különleges előadásai és a felvételit érintő tájékoztatói mindenképpen hasznosak lesznek számodra, amennyiben a középiskola után az egyetemi rendszerben szeretnéd folytatni a tanulmányaidat. 

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2, 3  

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük