KözépsuliMagazin

Tényleg érett, aki érettségizett?

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 1140 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.238.116.201' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Kétféle diák létezik: az, aki retteg az érettségitől, és az, akit egyáltalán nem foglalkoztat még a gondolata sem. Mégis azok a fiatalok, akik valamilyen középiskolába járnak, bizonyítvánnyal a kezükben hagyják hátra a diákéveiket. Nos, akkor vajon megéri rástresszelni erre a vizsgára, ha szinte mindenki megkapja? Egyáltalán ki érdemli meg, hogy a kezében tarthassa a kék színű bizonyítványt? 

Az érettségi jelentősége a diákok számára

Azt a 4 évet, amit a középiskolai padban töltünk, az érettségi vizsga zárja le, amitől a legtöbb diákot a hideg is kirázza. A 12. évfolyam arról szól, hogy a tételekkel foglalkozunk órán, tervezzük a ballagást és beadjuk a jelentkezéseinket az egyetemekre. De fejben készen állunk arra, hogy felnőttekké váljunk? Tudjuk egyáltalán, hogy mivel szeretnénk foglalkozni? Nagyrészt a válasz: nem. A diákok számára az érettségi egy korszak lezárása, a gyerekkorból való felnövés. És bizony nagyon sok kilátástalan fiatal tölti meg az iskolapadokat, akiknek fogalmuk nincs arról, hogy merre tovább. Mégis az utolsó nagy megmérettetést mindenkinek teljesítenie kell, akkor is, ha nem áll készen az utána következő lépésre. 

Sokak számára hatalmas kihívást jelent, és rettegve várják a napot, amikor eléjük kerül a dolgozat, ami részben érthető, viszont az érettségit már úgy állítják össze, hogy mindenki számára elérhető ponthatárokat húznak meg, így azok a diákok is szert tehetnek az érettségire, akik nem mutattak különösebb érdeklődést a tanulás iránt, gyengébb képességekkel rendelkeznek, esetleg stresszhelyzetben leblokkolnak.

Rengeteg tudást kellett elsajátítanunk az évek alatt, amelyeket 5 nap során kell kamatoztatnunk, és ez az egész életünket meghatározza majd. De ha vannak az embernek tervei, akkor megéri belefektetni a kellő munkát a lehető legjobb eredmény érdekében! 

Egy jó érettségivel könnyebben megalapozhatjuk a jövőnket, akkor is, ha 18 évesen még nem tudjuk, hogy mivel foglalkoznánk szívesen.

Az érettségi jelentősége az iskolapadon túl

Manapság mindennek az alapja az érettségi. Hiszen a munkahelyek többsége elvárja a munkavállalóktól, valamint az iskolában szerzett alapvető tudásukat is (például fogalmazás, helyesírás, idegennyelvű kommunikáció stb.). A továbbtanuláshoz is elengedhetetlen a bizonyítvány megléte, emellett fontos a megfelelő érettség és motiváció is. Bármilyen továbbképzésben való részvételhez szükséges, hogy a birtokunkban legyen, abban az esetben is, ha egyik tantárgynak sincs köze az adott szakmához. A gyártósori munkán kívül bármelyik irányba nézünk, szükségünk van az érettségire, hogy ráléphessünk a számunkra legkedvezőbb útra.

Az a legjobb, ha minél több lehetőségre nyitottak vagyunk, mert például a nyelvtudásnak köszönhetően a külföldi álláslehetőségek és egyetemek is temérdek utat kínálnak számunkra.

Az érettségi jelentősége a való életben

Fontos, hogy képesek legyünk mindig új dolgokat tanulni. A változó világ megköveteli az emberektől, hogy a fejlődéssel párhuzamosan tanuljon és sajátítson el minél több tudást. Viszont nem csak ezt a fajta tanulást kell figyelembe vennünk. A mindennapi élethez szükséges alapvető tudást is meg kell szereznünk.

Természetesen a legjobb, ha tapasztalás útján tanulunk, de kell az útmutatás, és erre a feladatra nem is lehetne alkalmasabb más, mint az iskola. Megtanulunk írni és olvasni, de ahogy felnövünk, meg is kell értenünk a környezetünket, gondolok itt például a szövegértésre, amire szinte minden nap szükségünk lesz, vagy a százalékszámításra, ami szintén bármilyen vásárlás alkalmával előjöhet. Meg kell tanulni precíznek és igényesnek lennünk, hiszen nem mehetünk ki úgy az utcára, hogy ne vennénk figyelembe a külső megjelenésünket, vagy ha önéletrajzot írunk ügyelünk arra, hogy helyesen írjunk és átlátható formátumot teremtsünk neki.

Az érettségi sok olyan dolgot követelményként állít a fiatalok elé, amelyre nem lesz szükség a nagybetűs életben, de mindezek mellett olyanok is felsorakoznak, amelyek elengedhetetlenek az életben való boldoguláshoz. 

Az érettségi valódi értéke

Az érettségi egyre jobban veszít a jelentőségéből. Ennek egyik oka az, hogy egyre könnyebb feladatsorokat állítanak össze azért, hogy a szorgalmas diák mellett a lusta és kevésbé értelmes fiatal is megszerezhesse a bizonyítványt, és már nem igényel annyi tudást, mint korábban. Természetesen, ha valaki tud helyesen írni és képes szöveget értelmezni, kiszámítani alapvető matekpéldákat, valamint rendelkezik alapműveltséggel, és az évek alatt figyelemmel kísérte az órákat, annak viszonylag könnyű a dolga.

Viszont az 5-öst nem adják ingyen, tehát ha valaki jeles érdemjegyet szeretne, annak meg kell dolgoznia érte! A szóbeli megmérettetés az érettségi nehezebb része, hiszen ott a lehető legjobban kell kifejezni magunkat és számot adni a tudásunkról, ezért ezt nem kellene félvállról vennie a diákoknak. Másrészről, már csak az a fontos, hogy meglegyen a bizonyítvány, az eredményt figyelmen kívül hagyják a munkaadók, ezért nem jelent különösebb viszonyítási alapot az emberek között.

Én fontosnak tartom, hogy minél jobban teljesítsek az érettségin, mert sosem tudhatjuk mit hoz az élet, és lehet, hogy egyszer hatalmas szükség lesz a lehető legjobb eredményre, és akkor a jövőbeli énem meg fogja köszönni a jelenkori énemnek, hogy abban a helyzetben minden tőlem telhetőt megtettem!

források: kiemelt, kép1, kép2, kép3

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük