KözépsuliMagazin

Ilyen volt a 2023-as informatikaérettségi írásbeli középszinten!

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 1131 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.236.143.154' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Az alábbiakban a ChatGPT-t fogom társalgásra invitálni az idei középszintű informatikaérettségivel kapcsolatban!

Elképzelésem, hogy a mesterséges intelligencia gondolatait közlöm a cikkemben, én pedig kommentálom, ezzel egy kis eszmecserét elindítva. Vágjunk is bele!

„Az informatika középszintű érettségi egy olyan vizsga, amely számos gyakorlati feladatot tartalmaz az MS Word, Excel, PowerPoint és Access alkalmazások használatával kapcsolatban. Emellett a vizsga során szóbeli rész is van, ahol a diákoknak témákat kell húzniuk és azokról beszélniük. Ez a vizsga általában azoknak az diákoknak ajánlott, akik érdeklődnek az informatika iránt, és szeretnék megerősíteni és bemutatni gyakorlati ismereteiket ezeken a területeken.”

– Ez így is van, én sem tudtam volna szebben megfogalmazni. Egyébként a középszintű informatikaérettségire általában senki nem szokott panaszkodni, egy kifejezetten könnyűnek mondható vizsgatárgy ezen a szinten.

– De vajon érdemes-e ebből érettségiznie annak, aki később szoftverfejlesztéssel szeretne foglalkozni? Lássuk miként vélekedik erről az AI:

„Annak, aki programozással szeretne foglalkozni, érdemes elvégeznie ezt az érettségit is. Bár a vizsga nem tartalmaz programozási feladatokat, az MS Office alkalmazások használata és a gyakorlati ismeretek megszerzése jelentős előnyt jelenthet a későbbi karrierjében. A programozók gyakran dolgoznak másokkal együtt, és az informatikai projektek során gyakran kell dokumentálniuk és prezentálniuk a munkájukat. Az MS Word, PowerPoint és Excel használatában való jártasság segít abban, hogy hatékonyan kommunikáljanak és bemutassák az eredményeiket.”

– Az ilyen szoftverek felhasználása a szakmai kommunikáció szempontjából értető. Hozzátenném, hogy az emelt szintű informatika érettségi részének lényegesen kevesebb mint a fele „programozás”. Tehát ott is a Microsoft irodai szoftvereivel kell tisztában lenni, csak magasabb szinten. Ami szoftverfejlesztés tekintetében az előbb említettek leszámítva – legalábbis nagyrészt – irreleváns.

„Az Access és az Excel alkalmazásoknak ma nagy jelentősége van a vállalati környezetben és az üzleti világban. Az Access adatbázis-kezelő szoftver lehetővé teszi az adatok tárolását, rendezését és elemzését, ami alapvető fontossággal bír a vállalkozások számára. Az Excel pedig a táblázatkezelő szoftverként széles körben használatos a statisztikai elemzések, adatfeldolgozás és a jelentések készítése terén. Az Access és Excel feladatok megoldásában való jártasság lehetővé teszi a diákok számára, hogy valós életbeli helyzeteket kezeljenek és az üzleti világban hasznosítsák az adatokkal kapcsolatos ismereteiket.”

– A fent említettekben szerintem annyi igazság lehet, hogy az irodai szoftvercsomagok használata sok álláshelyen alapelvárás. Bár tény, hogy általában nem ezen szoktak „elvérezni” a jelentkezők. Mindenesetre nézőpontom szerint az érettségi Word és PowerPoint feladatait háttérbe kéne szorítani, hiszen azokat szerintem már bárkinek képesnek kell lennie megtanulni egyedül ezen a szinten, viszont jobb lenne ha a diákok kapnának egy kis ízelítőt abból, hogy valójában mi van a „színfalak mögött”, pl. az algoritmusokból, adatszerkezetekből, számítástudományból. Véleményem szerint ez a későbbi szemléletmódukat is jobban formálná.

informatika

Máskülönben az idei középszintű informatika érettségiben egy szövegszerkesztés feladat volt madáretetéssel kapcsolatban, egy PowerPoint készítés Westernfilmek témában. Valamint az ásványvizek és a kémiai elemek határozták meg az Excel és az Access feladatkiírásokat. 

Képek forrásai: pexels.com

Források: OpenAI ChatGPT-je, valamint az Oktatási Hivatal Honlapja

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük