Egyetemi életMagazin

Konferenciázz! Anyanyelvünk Évszázadai 9.

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 878 AND user_id = 0 AND user_ip = '44.212.99.208' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Az ELTE Bölcsészkara finoman szólva is bővelkedik a hallgatói konferenciákból. Említhetnénk az idén első ízben megrendezett Trefort Hallgatói Konferenciát, ahová minden bölcsész hallgatót szívesen vártak, de idetartozik a klasszikus irodalom iránt érdeklődő hallgatókat bevonó KlasszIK, ami ebben az évben Egerben kerül megrendezésre (a jelentkezésről itt találhatsz bővebb információt). Nyelvészeti témakörben az Utak a nyelvhasználat kutatásában című konferencia már-már hagyománnyá vált (a legutóbbiról ebben a cikkünkben írtunk néhány érdekes előadásáról). Ide olyan hallgatókat vártak, akik a jelenkor nyelvhasználatát vizsgálják, azonban a múlt iránt érdeklődők számára is van lehetőség: az Anyanyelvünk Évszázadai. De miről is szól valójában ez a konferencia? És miért éri meg jelentkezni? Nézzünk rá néhány nyomós okot! 

Az Anyanyelvünk Évszázadai 

Ezt a konferenciát az ELTE Magyar Nyelvtörténeti, Szociolingvisztikai, Dialektológiai Tanszéke rendezi, azonban a szervezést, a lebonyolítást és később a konferenciakötet szerkesztését a Benkő Loránd Nyelvtörténeti Hallgatói Műhely tagjai végzik. 

Idén 9. alkalommal kerül megrendezésre a röviden csak AÉ-ként emlegetett konferencia, ami eredetileg, mint ahogy a fentiekből is kiderülhetett már, a nyelvtörténettel foglalkozó hallgatók számára alakult. Az idők során azonban a konferencia inkluzívabbá vált, és olyan előadásoknak is helyet ad, amelyek a dimenzionális nyelvszemléletnek megfelelően legalább a háromból (idő, tér és humán dimenzió) legalább kettő megjelenik. 

Kik jelentkezhetnek a konferenciára?

anyanyelv

A konferenciára alap-, mester- és osztatlan képzésen lévő hallgatókat várnak, azonban az ELTE polgárság nem kitétel. Az ország bármely egyeteméről szívesen várják a nyelvészeti előadásokat, mitöbb a határontúli hallgatókat is előszeretettel fogadják. Ezalatt nem csupán a Magyarországgal határos országok magyarnyelvű hallgatóit érinti, hanem a tőlünk távolabb eső országok egyetemistáit is, akik akár mint idegennyelvet tanulmányozzák a magyart. A konferencia nyelve így többnyire magyar, azonban a külföldi hallgatóktól angol előadásokat várnak. 

Mire jó a hallgatói konferencia? 

Publikációs lehetőség: Az Anyanyelvünk Évszázadai, ahogy a legtöbb hallgatói konferencia, publikációs lehetőséget biztosít az előadók számára. Mit is jelent ez pontosan? A hallgatók az előadásaikat tanulmány formájában is közreadják, melyet kétlépcsős lektorálás követ: először a hallgatók mentortanára (témavezetője, oktatója stb.) nézi át a szöveget, amelyet a javítások alapján eljuttatnak a szerkesztőkhöz, majd más, többnyire az ELTÉ-n dolgozó oktatók is lektorálják az írásokat, melyek a szükséges módosításokat és a szerkesztést követően elfogadásra kerülnek. A publikálás azok számára kiváló lehetőség, akik később valamilyen nyelvtudományt érintő doktori képzésen szeretnének részt venni a jövőben. Akik pedig pályájukat nem a nyelvészeten belül képzelik el, azok számára is kifizetődő lehet a publikálás, hiszen tudományos ösztöndíj pályázatokon akár anyagi juttatásokat is kaphatnak érte. 

Tapasztalat: Több szempontból is remek lehetőséget kínál a hallgatói konferencián való részvétel. Egyrészt a TDK-ra, OTDK-ra készülő egyetemisták számára újabb lehetőség az előadói képességeiknek a fejlesztésére, hiszen itt is figyelni kell arra, hogy az előadás koherens legyen, a beszéd jól érthető, a kutatásnak a legfontosabb részei legyenek kiemelve, emellett a gyakran legnagyobb gondot okozó időbeosztásra is ügyelni kell. Másrészt remek kérdéseket, előrevivő kritikákat kaphat az ember egy ilyen alkalommal, ami akár egy készülő szakdolgozat számára is segítséget nyújthat.

Arról nem is beszélve, hogy egy olyan konferencián, mint az Anyanyelvünk Évszázadai,  olyan oktatókkal is találkozhatsz, akikkel egyébként talán nem lenne lehetőséget, így több szemszögből is megközelíthetik az előadásodat. Végül pedig a tanulmány megírása is rengeteg tanulsággal jár, ismételten a minden egyetemista előtt tornyosuló akadályt, a szakdolgozatot tekintve mindenki számára hasznos tapasztalat lehet egy hosszabb, tudományos igényű szöveg megírása, ami túlmutat egy szemináriumi dolgozat keretein. 

Ismeretségek: Ezen a konferencián rengeteg olyan diákkal találkozhatsz, akiknek hasonló az érdeklődési körük vagy a céljuk, mint neked. A szekciók közti szünetekben kávézás közben nemcsak az oktatókkal, hanem más előadókkal is felveheted a kapcsolatot, új nézőpontokat ismerhetsz meg, és ha végighallgatod a többiek előadását, izgalmas kutatási témákba is beleláthatsz. 

Anyanyelvünk Évszázadai kötetek: Ha a fenti érvek egyike sem győzött meg arról, hogy készülő TDK-dolgozatoddal, jól sikerült szemináriumi dolgozatoddal vagy bármely más kutatásoddal jelentkezz az Anyanyelvünk Évszázadai 9. Konferenciára, akkor most következik az aduász! A konferenciára ellátogatók és résztvevők a készlet erejéig a korábbi Anyanyelvünk Évszázadai konferenciakötetekhez ingyen juthatnak hozzá, ami remek szakirodalom, izgalmas olvasmány és minta is egyben a te későbbi publikációdhoz!

Hogyan lehet jelentkezni a konferenciára? 

Ha már mindent megtudtál arról, miért kell mindenképpen résztvenned ezen a konferencián, akkor már csak egy lépés van hátra: jelentkezni kell. A jelentkezés feltételei egyszerűek: egy 1000 karakteres absztrakt, 4-5 szakirodalom, amire az előadásod támaszkodik, a mentortanárod neve, az előadás címe s bár szükséges adat. A jelentkezésedet itt adhatod le május 21-ig. A konferencia időpontja június 14. 

Ha további információkat szeretnél tudni a konferenciáról, akkor nézd át a tavalyi konferencia programját itt, és olvasd el a mostani konferenciafelhívást itt

Te voltál már hallgatói konferencián? Milyen tapasztalataid voltak ezzel kapcsolatban? 

Források: EAN újratöltve!, KlasszIK, Jelentkezési lap, AÉ8, AÉ9

Képek forrásai:  Kiemelt, 1, 2, 3

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük