Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE)Hírek

EAN újratöltve!

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 717 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.238.116.201' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Beköszöntött a tavasz, ami nemcsak jó időt és rügyező fákat jelent, hanem azt is, hogy ismét ideje megrendezni az Egyetemi Anyanyelvi Napokat (EAN). Az ELTE Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézete több, mint egy évtizede minden évben megrendezi az EAN-t, ahol, mint nevében is benne foglaltatik, a középpontban édes anyanyelvünk áll. A helyszín a Bölcsésztudományi Kar A épülete (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A). A programsorozatot azonban nemcsak magyarszakosok látogathatják, hanem azok az ELTE polgárok is, akik érdeklődnek nyelvünk működése iránt. 

Első nap – április 19. szerda

Kerekasztal-beszélgetés a nyelvről

Az első napon a 14:00-kor kezdődő megnyitót követően a Kari Tanácsteremben Igéző Idézetek címmel kezdik meg a kerekasztal beszélgetést a nyelvünkről. Ezen a programsorozaton a Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet oktatói beszélgetnek a nyelv természetéről, működéséről általuk kiválasztott, kedvenc szakirodalmi idézeteik alapján. Ez a program remek gondolatébresztő azok számára, akik nyelvészettel szeretnének foglalkozni, de még nem fogalmazták meg magukban, mi is érdekli őket igazán. Azok számára pedig, akik nem szeretnének elmélyülni a nyelvtudományban, szintén érdemes lehet ezt a beszélgetést megtekinteni és elgondolkodni, a nap, mint nap használt anyanyelvünk valójában mit is jelent számukra? 

A diákműhelyek bemutatkozása

szerda_17_KK_EANújratöltve_1

Ezt követően, 15:30-tól bemutatkoznak a műhelyek, ami inkább a magyarszakos alap- vagy mesterképzésen résztvevőket, illetve a tanárszakosokat érintheti. Az Intézetnek több műhelye is működik, mindegyik kihasította a nyelvészet egy-egy szeletét, és az aziránt érdeklődő hallgatóknak kívánnak segítséget nyújtani egyéni vagy csoportos kutatásaikban, szakdolgozatukban és a tudományos életben való eligazodásban.

A műhelyek között szükséges megemlíteni az Anyanyelvpedagógiai Műhelyet, ami az anyanyelvoktatás kérdéseivel foglalkozik, a Benkő Loránd Magyar Nyelvtörténeti Hallgatói Műhelyet, amely témái közé tartoznak az oklevelek, a boszorkányperek, a nyelvújítás korának dokumentumai is, valamint a Névtani Diákműhelyet, amelynek tagjait elsősorban a helynevek és személynevek kutatásának kérdései érdeklik. (A diákműhelyekről bővebben itt olvashatsz.) A műhelyek ezen a programon szintén saját maguk által választott idézetek mentén bemutatkoznak az érdeklődők számára, majd működésükről, feladataikról mesélnek. 

Élve boncolás 

A napot egy könnyed téma zárja: a nyelvészet egyik eddig kiaknázatlannak tűnő potenciálja, a dalszövegelemzés lesz terítéken az Élve boncolásnak keresztelt pódiumbeszélgetésen. Ez a program tényleg mindenféle szakos hallgatónak ajánlott, hiszen mindenki gondolkodott már el egy-egy zeneszöveg jelentésén, ráncolta a homlokát a különös nyelvi megoldásokon vagy csak élvezte a szavak és a zene kölcsönhatásának varázsát. Ha érdekel, hogyan közelít a nyelvészet a dalszövegekhez, látogass el a 17:00 órakor kezdődő programra! 

Második nap – április 20. csütörtök

Utak a nyelvhasználat kutatásában – hallgatói konferencia 

Az alkalmazott nyelvészettel előszeretettel foglalkozó hallgatók számára különösen érdekes lehet az Utak a nyelvhasználat kutatásában nevű hallgatói konferencia, amely az EAN második napján kezdődik, majd folytatódik a második napon. A konferencia 9:00-tól egészen 17:00-ig tart, a második napon pedig 10:00-tól 16:00-ig, de nem szükséges nyitásra érkezni, elég azokra az előadásokra beülni, amelyek éppen felkeltették az érdeklődésedet. A kínálat széles lesz, olyan érdekfeszítő témákat boncolgatnak majd mint a gendersemlegesség a német nyelvben vagy kommunikációs szorongás újabb altípusa, de lesz olyan is, aki a Cápák között című műsor narratív pszichológiai elemzését mutatja majd be. (A részletes programot ld. itt.) 

Névtani szabadulószoba

szerda_17_KK_EANújratöltve_2

10:00-tól nyílik a névtani szabadulószoba, ami stílusosan a nyelvészkönyvtárban kerül megrendezésre. A szabadulószobát nemcsak csapatépítő tréningek számára megfelelő program, hanem kiváló szórakozás egy baráti társaság számára is, főleg ha közben még a névtan egyes területeivel is meg lehet ismerkedni.  Csütörtökön 13:00-ig pedig szabad az út e program számára! 

A diákműhelyek poszterszekciója

Egy órától műhelyügyi gyorstalpaló következik: a választott képviselők az általuk által készített posztereken keresztül népszerűsítik tevékenységeiket és az általuk preferált tudományterületet. A 13:00-tól 13:30-ig tartó rövid időszakban villámrandira is sor kerülhet, az érdeklődőknek lehetőségük lesz kérdéseket feltenniük a műhelyek képviselőinek. 

Örömzene 

Hosszabb szünetet követően 18:00-tól a Mai Magyar Nyelvi Tanszék Hangképző Tagozatának kötetlen beszélgetése kezdődik, ami akár egy bravúros szabadulószoba után, akár az elmét megmozgató hallgatói konferenciát követően kiváló kikapcsolódás lehet mindenki számára. A program egészen 20:00-ig húzódhat. 

Harmadik nap – április 21. péntek

„Szép magyar beszéd, helyes kiejtés” verseny

Reggel 9:00-kor kezdődik az EAN legnépszerűbb és legrégibb programja, a szépkiejtési verseny, ahol a nyelvtani hibák, az összeakadó nyelv vagy hadarás nem a szociolingvisztika, pszicholingvisztika vagy egyéb lingvisztikák főbb érdeklődési körét képzik, hanem hibapontot érnek. Anyanyelvünk szépsége ugyan változatosságában és sokszínűségében rejlik, de a nyelvi igényesség megőrzése is fontos feladat, melynek éltetője ez a verseny is. Ha szeretnél szurkolni a legszebben beszélő egyetemistának, akkor mindenképpen itt van a helyed! 

Versmondó verseny 

szerda_17_KK_EANújratöltve_3

Ha megtudtuk, hogyan lehet szépen beszélni magyarul, most tanuljuk meg azt is, hogyan lehet a legkifejezőbben verset mondani. A dékáni kis tanácsteremben felvonulnak majd 10:00 órától azok, akik számára a versek nemcsak papíron leírva jelentenek valamit, hanem hangoztatva, minél több emberhez intézve kapják meg valódi jelentőségüket. 

Az Egyetemi Anyanyelvi Napokról bővebben itt tájékozódhatsz. Számodra miért fontos az anyanyelved? Írd meg véleményed kommentben! 

Források: diákműhelyek, Utak a nyelvhasználat kutatásában hallgatói konferencia, EAN

Képek: kiemelt, 1, 23

Mi a reakciód a cikkre?

1 komment

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük