Magazin

Zöldülj be a könyvtárakkal!

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 999 AND user_id = 0 AND user_ip = '44.212.99.208' ORDER BY id DESC LIMIT 1

A fenntarthatóság és a környezetvédelem kérdése az elmúlt időkben egyre nagyobb súllyal jelenik meg az élet számos területén. Az ember nemcsak a tanórákon, hanem a közéletben és a médiában is újra meg újra találkozik ezzel a témával,  gyakorlatilag megkerülhetetlenné vált az ezzel kapcsolatos passzív vagy aktív állásfoglalás.

Szerencsére egyre több ember építi be a magánéletébe is a zöld szemléletet, és olyan gyakorlatokkal támogatják a fenntarthatóságot, mint a szelektív hulladékgyűjtés, a zero waste életmódra való törekvés vagy a fast fashion üzletek „bojkottja”. 2022-ben a fenntarthatósági trendek között szerepelt a cégek adatszolgáltatási kötelezettsége és a megújuló energiaforrások használata is. (Erről bővebben itt) De hogy jönnek képbe a könyvtárak? Hogyan tudják ők támogatni a fenntarthatóságot? Beszélgessünk kicsit a zöld könyvtárak szerepéről!

Mi köze van a könyvtáraknak a fenntarthatósághoz?

Elsőre talán sokan azt mondanák: semmi. Egy könyvtár csak gyűjti-gyűjti a könyveket, hagyja, hogy porosodjanak vagy néha odaadja egy lelkes professzornak, egy szakdolgozó egyetemistának, esetleg egy tudásszomjas felnőttnek. Persze a könyvtári munka és működés valójában nem ennyiből áll. Feladataik közé nemcsak a könyvek beszerzése, megőrzése tartozik, hanem az információ szolgáltatása is, ami kardinális kérdés a fenntarthatósággal kapcsolatban. Ahhoz, hogy valaki tudja, miért probléma a klímaváltozás vagy a mértéktelen fogyasztás, először is találkoznia kell ezekkel a fogalmakkal, aztán tájékozódni róla, végül meg kell találnia azokat az információkat, amik segítenek elindulni a változás útján, ebben pedig nemcsak az internet, hanem a könyvtár is rengeteget segíthet!

Nemcsak arra kell gondolni, hogy a könyvtárak tartanak ÖKO könyveket, hanem arra is, milyen programokat rendeznek, hogyan érik el a közönségüket és hogyan tudnak nevelő hatást elérni. 

Lényeges emellett az is, hogy a könyvtár nemcsak szolgáltat, hanem működik is. Magyarországon talán nincsenek olyan hatalmas könyvtárak, mint külföldön, mégis az intézményi működés számít a nagy egész szempontjából.  Így fontos az, hogy milyen épület ad otthont a könyvtárnak és hogy mennyire működtetik azt környezettudatosan: mennyi papírt használnak fel, hogyan gazdálkodnak az energiával és a vízzel stb. 

Milyen egy zöld könyvtárépület?

zöld

A zöld könyvtárépületek törekednek az energiatakarékosságra. Ez általában napelemek felszerelésével, LED-es izzók használatával és mozgásérzékelő villany beszerzésével szokott kezdődni, ugyanakkor a nagyobb költségvetés esetén olyan építészeti megoldásokhoz is folyamodhatnak, mint a minél nagyobb ablakok vagy a belső falak hiánya. (Ez azért lényeges, mert így a természetes fényt hosszabb ideig lehet felhasználni, főként tavasszal és nyáron, hiszen így nem szükséges lámpát kapcsolni.) 

A zöld könyvtárak egyébként éppen a fenti szempontok miatt inkább modern stílust részesítik előnyben, és nem a könyvkedvelők által (joggal) sokra tartott klasszikus könyvtárak felépítését követik. Erre remek példa a kanadai Edmonton Public Library (közkönyvtár), ami 2021-ben nyerte meg a Zöld könyvtár díjat. (A könyvtárról bővebben itt olvashatsz.) A könyvtár az átépítés után több, mint 450 ablakkal rendelkezik, a dizájn kialakításánál pedig egyszerre figyeltek a kényelemre, a családias hangulatra és a terek minél jobb kihasználására. Érdekel hogy mutat az Edmonton? Katt ide és körbevezetnek! 

És Magyarországon mi a helyzet? 

Úri huncutságnak gondolnánk a zöld könyvtárakat, azonban nem kell aggódni: Magyarországon is egyre nagyobb divatja van a fenntarthatóságnak, ezt a hullámot pedig maguk a könyvtárak is meglovagolják. Ami azt illeti, nemzetközi sikereket érnek el a magyar zöld könyvtárak. Hogy egyet sem ismersz? Nem gond, most mindjárt áttekintünk néhány szép példát arra, hogyan lehet a könyveket és a környezettudatosságot összekapcsolni. 

Ezüsthegyi Könyvtár – Óbuda, Ezüsthegy u. 16. 

„Ha van egy kerted és a könyvtárad, akkor mindened megvan, amire csak szükséged lehet.” – Cicero

Lehet, hogy hallottad már ezt az idézetet, de gondoltad volna, hogy ez éppen Budapesten fog megvalósulni? Az Ezüsthegyi Könyvtár magában foglalja e két dolgot: jó időben nem kell az ablakból kibámulva azon töprengened, milyen lenne a napsütésben olvasni vagy elvégezni a csoportmunkát, hanem bátran meg is teheted, ugyanis a könyvtárnak saját udvara van. 

És azt tudtad, hogy itt akár növényeket (hagymákat, gumókat) is fogadhatsz örökbe? A közösség által fenntartott és bárki számára ingyenes hozzáférhető Növényadoptáló Pont arra szolgál, hogy az olvasók saját, fel nem használt hagymáikat felajánlhassák olyanok számára, akiknek szüksége van rá. Emellett a könyvtár fenntart még mintakertet, fűszerkertet és egy magkönyvtárat is! Ha Budapesten ragadtál, de a szíved mélyén még mindig hobbikertész vagy, ez a legjobb lehetőség számodra! 

Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ – Gödöllő, Dózsa György út 8. 

könyvtár

Gödöllő nemcsak Sissi kastélyáról lehetne ismert, hanem a városi könyvtárról is, ahol az olvasókertet TeraszKönyvtárnak nevezték el. Nyaranta irodalmi és kulturális programokat tartanak itt, de egyébként te is nyugodtan leülhetsz az egyik napozóágyba, hallgathatsz zenét, olvashatsz és használhatod a wifit, vagy megcsodálhatod a 2019-ben ültetett Olvasók Fáját. Az viszont nem árt, ha szereted a még éretlen könyvmolyokat is, ugyanis az udvaron játszóteret is berendeztek azoknak a gyerekeknek, akik még nem mélyültek el az olvasás rejtelmeiben. Eleged van a tétlenségből? Ne aggódj, van lehetőség a mozgásra is: a Kamaszhídnak nevezett területen szobabicikliket helyeztek el, ahol még a telefonodat is töltheted. Ellátogatnál Gödöllőre? Tájékozódj a könyvtárról itt

Kinek való a zöld könyvtár?

Annak, aki…

érdeklődik a környezetvédelem és a fenntarthatóság iránt, de nem tudja, hol kezdje a tájékozódást

szeret a természetben olvasni, tanulni, de a parkok számára túl zajosak

kedveli a növényeket, szeret kertészkedni, de nem talál magának társaságot hozzá 

Budapesten egy kis zöldre vágyik

fontosnak tartja az élővilág és a Földünk megóvását, és szeretne ezzel kapcsolatos programokon részt venni

érdeklődik a természettudományok iránt 

átérzi a társadalmi és gazdasági fenntarthatóság problémáját, és szeretne tenni ellene 

Források: Fenntarthatósági trendek, Edmonton Public Library, EPL videó, Cicero, Platán Könyvtár,  Gödöllői Könyvtár

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2, 3, 4

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük