Magazin

Pszichopata az egyetemi tanár álcája mögött – You 4. évad 1. rész kritika

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 351 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.236.143.154' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Majdnem másfél év várakozás után visszatért a pszichopata könyvmoly, a Penn Badgley által alakított Joe Goldberg a képernyőre. A You (magyarul: Te) című pszichothriller sorozatról valószínűleg kevesen tudják, de Caroline Kepnes azonos című regénye alapján készült. A 4. évad esetében a Netflix a Stranger Thingsnél jól bevált technikát alkalmazta, vagyis két részre osztották a szezont. Az első 5 epizódot február 9-től nézhetjük meg, az évad 2. fele pedig március 9-től lesz elérhető a streamingszolgáltató kínálatában. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy Joe ezúttal milyen gyilkos terveket szövöget, tartsatok velem ebben a cikkben!

Mi történt az előző évadban?

A 3. évadról szóló ajánlónkat ide kattintva olvashatjátok, de most röviden összefoglalnám nektek az előzményeket. Joe Goldberg a 2. évadban méltó társra talált a szintén pszichopata Love Quinn (Victoria Pedretti) személyében, akivel házasságot kötött, majd egy kertvárosba költöztek, hogy családot alapítsanak. Ez persze csak a látszat, hiszen a gyermekük születése után is beteg dolgokat műveltek mindketten.

Azt gondolnánk, a gyilkos páros jól működött együtt, de nem tudtak megbízni egymásban, és már csak az volt a kérdés, hogy ki öli meg előbb a másikat. A 3. évadot rendkívül sok halottal zártuk, de a lényeg az, hogy Joe megölte a feleségét, egy szomszédos család ajtaja előtt letette a fiukat, majd hátrahagyta a „kertvárosi idillt”. Ismét egy új nő, a könyvtáros Marianne (Tati Gabrielle) nyomába eredt, aki egészen Párizsig menekült a pszichopata férfi elől.

Viszlát, Joe Goldberg! – Hello, Jonathan Moore professzor!

Az előző szezon zárása alapján azt hinnénk, hogy a 4. évad Párizsban játszódik majd, azonban Joe hamarosan Londonban köt ki. Marianne hatására úgy dönt, hogy megpróbál leszámolni a régi rossz szokásaival, vagyis a gyilkolással, zaklatással és betöréssel, hogy csak a legfontosabbakat említsük a listáról. Joe új személyazonosságot alkot magának, így megismerhetjük Jonathan Moore professzor szerepében, aki egy fiktív londoni egyetemen tanít – ki gondolta volna, irodalmat. Azt már az előző évadokban megtudtuk, hogy a főszereplő kevés időt töltött az iskolapadban, de nagyon intelligens, és a könyvekről szinte mindent tud. Bár dolgozik, vakációként hivatkozik az új életére, amelyben megpróbál teljesen elzárkózni az emberi kapcsolatoktól.

Ismét megismerhetünk egy teljesen új környezetet és társaságot.

Joe ugyan zárkózott életmódot él, mégis hamar közelebbről megismeri az egyik diákját, az írói karrierről álmodozó Nadiát (Amy-Leigh Hickman). Ne aggódjunk, nem egy újabb Beck történetszálról van szó! Joe ezúttal nem az egyetemista lányok iránt érdeklődik, de természetesen talál egy újabb nőt, aki a függősége tárgya lehet. Londonban hamar bekerül egy baráti társaságba, bár kívülállónak érzi magát, mert átlát az álszent gazdagokon, és persze igyekszik is távolságot tartani. De Kate Galvin (Charlotte Ritchie) más, mint a sznob barátai, ezért rögtön felkelti Joe érdeklődését. Vajon ezúttal is átadja magát a gyilkos ösztöneinek, vagy be tudja tartani az önmagának és Marienne-nek tett ígéretét?

Londonban már nem Joe kezében van az irányítás.

Penn Badgley korábbi interjúkban elárulta, hogy a You 4. évadában több újdonságra is számíthatunk. Más stílust ígért, és azt mondta, hogy olyan, mintha megváltoztatnák a sorozat műfaját. Ezek a változások már az első 5 epizódban is érzékelhetőek, hiszen hamar kiderül, hogy Londonban már nem Joe kezében van az irányítás.

Üzeneteket kap egy ismeretlentől, aki tudja, hogy ki rejtőzik valójában Jonathan Moore professzor álcája mögött, és mit tett korábban. A titkos zaklató nem marad meg csak a szavaknál, hanem gyilkosságokat is elkövet. Ezáltal jelentősen megnehezíti Joe számára, hogy tisztára mossa a nevét, és békésen éljen Londonban. Love meggyilkolása óta ismét azt érezhetjük, hogy Joe méltó ellenfelére akadt, bár a történet kissé hajaz a Pretty Little Liars kezdetére. Joe le akar számolni az ismeretlen gyilkossal, de eközben a saját démonjaival is meg kell küzdenie.

Mi vár ránk a 4. évad 2. felében?

Még csak öt epizódot láthattunk a történetből, de sok izgalomban volt részünk. A legnagyobb titokra már fény derült, most már csak az a kérdés, innen hogyan tovább. Vajon Joe-nak sikerül megállítania a londoni elitet kaszaboló gyilkost? Ismét megússza a tetteit, vagy összeomlik az unalmas irodalomprofesszor képe? Ha kíváncsiak vagytok, mi a válasz ezekre a kérdésekre, akkor március 9-től megnézhetitek a You 4. évadának utolsó öt epizódját, amelyből remélhetőleg minden kiderül.

Ha van kedvetek, böngésszetek korábbi sorozatajánlóink között is!

Képek forrása: Netflix.com

Mi a reakciód a cikkre?

% kommentek

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük