Egyetemi életMagazin

Ilyen volt a Veszprémi Egyetemi Napok EKF-önkéntesként

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 1040 AND user_id = 0 AND user_ip = '44.212.99.208' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Idén április 24 és 30 között került megrendezésre a Veszprémi Egyetemi Napok, amelyen most először nekem is lehetőségem nyílt részt venni, mégpedig EKF-önkéntesként. Az eseményre eredetileg két évente kerül sor; a tavalyi rendhagyó év volt: a COVID miatt a VEN-t is el kellett halasztani, így a Pannon Egyetem hallgatói két egymást követő évben bulizhattak egy teljes héten át, és vehettek részt különböző színes programokon.

2023 márciusában olvastam először a Ragyogók felhívását, és bár nem veszprémi vagyok, és nem is a Pannon Egyetem hallgatója, mégis több alkalommal jártam már a városban, társadalmi, és kulturális célból egyaránt. Legutóbbi ottjártamkor pedig egy hetet töltöttem külföldi önkéntesek társaságában, ami több szempontból is meghatározó volt számomra. Így nem is volt kétséges, hogy Ragyogónak jelentkezzem. És persze baráti ajánlás is közrejátszott abban, hogy éppen a VEN-re jelentkezzem önkéntesnek. 

VEN 2023

Az idei, 30., azaz jubiluemi alkalommal megrendezett VEN-re tehát április 24 és 30 között került sor. A látogatók egyaránt részt vehettek fesztivál-, és hagyományos programokon is. 

A fellépők között volt Majka, Azahriah, a Valmar, Kowalsky meg a Vega, a Welhello, a 4S Street, a Kelemen Kabátban, és az Anna and the Barbies is. A koncertek után pedig közkedvelt DJ-k táncoltatták meg a bulizni vágyókat – mint például Yamina, Willcox, PIXA, Sterbinszky és Mynea.

A hagyományos programok keretén belül pedig többek között közös főzésen, inverz egyetemi előadásokon, és nemzetközi beerpongon vehettek részt a hallgatók.

Az eseményen különböző csapatkocsmákba is ellátogathattak a résztvevők: a helyszínek az egyes csapatokról kapták a nevüket: ezek voltak a Bros’VEN, az AirVEN, a HollyVEN, és a VENferno.

A híres, és közkedvelt előadók mellett különböző standokat is felkereshettek a hallgatók, és volt olyan este, amikor tűzzsonglőrök szórakoztatták az egybegyűlteket a VEN felirat melletti dombos területen.

egyetem

EKF – Veszprém Balaton 2023 stand

Önkéntes csapatunk április 28 – 30 (péntek-vasárnap) között települt ki a fesztivál területére, műszakjaink pedig délután 17:00-tól este 22:00-ig tartottak. Számos érdekes játékkal vártuk a standunkhoz látogató érdeklődőket. Ezek között szerepelt az odalátogatók nagy kedvence, a szerencsekerék, ahol 3 féle lehetőséget lehetett kipörgetni:  ‘A válaszolj egy kérdésre’ feladatot kipörgetőknek egy, a Veszprém-Balaton 2023 programmal (és az annak keretében megrendezésre kerülő eseményekkel) kapcsolatban kellett megválaszolniuk egy egyszerű kérdést. Ha a jelzőzászló a ‘Szituációs feladat’-nál állt meg, akkor a látogató feladata egy kisebb, a fesztivállal kapcsolatos feladvány megoldása volt.

Akik pedig olyan szerencsések voltak, hogy a kerék a ‘Zsákbamacska’ feliratnál állt meg, nekik feladat nélkül, automatikusan járt nyeremény: persze ehhez húzniuk kellett egyet a hat számkártyából, amelyek mindegyikéhez egy-egy meghatározott ajándék kapcsolódott. A 3 nap alatt – mivel minden feladat sikeres megoldása után választhattak egy-egy ajándékot a standunkhoz látogatók – nem hivatalos marketingszövegünkké vált a „Mindennel csak nyerhetsz”. 

veszprém

A szerencskerék mellett sörponggal, és dzsengával is vártuk az érdeklődőket: az asztal mellett folyamatosan váltották egymást a játszani vágyók. Az asztalokra kihelyezett világítő karkötőkből sem volt hiány: bárki szabadon vihetett belőlük, illetve este 21:00-tól kisvonatként körbejárva is osztogattuk ezeket. 

A 3 nap alatt nagyon sokan ellátogattak hozzánk, akik legyakrabban a Pannon Egyetem magyar hallgatói voltak, de az intézmény dolgozói, és a fesztiválon dolgozók is benéztek hozzánk, néha pedig egy-egy külföldi hallgató is játszott velünk.

A hangulat is nagyon jó volt csapatunkban:  a bemutatkozást követően több TikTok-videó is készült; a fontosabb, és érdekesebb pillanatokat egyaránt megörökítettük, és persze a személyes sztorik mesélésében sem volt hiány. A 3 nap során nagyon összeszokott csapattá váltunk, ami a fentiek mellett a teendők egymás közötti hatékony felosztásából is látszott.

Alkonyattól pirkadt

A munka után persze a szórakozás sem maradhatott el: sok-sok lehetőség közül válogathattunk koncert-és buliügyileg egyaránt. Amikor pedig elfáradtunk, a kinti padokon üldögélve gyűjtöttünk energiát. 

A nagyobb fesztiváloktól nem eltérően itt is gyakran előfordult, hogy a VEN-re látogató egyetemisták kérésére képeket készítettünk róluk a VEN-feliratnál, illetve az is, hogy társaságunk egyes tagjait folyamatosan keresnünk kellett telefonon, és Messengeren egyaránt, és persze az is, hogy azt hittük, a másik már előrement, így véletlenül nem vártuk meg – ami ekkora tömegben nem is annyira meglepő. 

A nagyobb fesztiválokhoz hasonlóan pedig a VEN-en is sok új ismeretség köttetett, és persze rengeteg élményt, emléket szereztünk. 

Ragyogók

A Ragyogók a Veszprém-Balaton 2023 EKF önkéntes programja. A különböző rendezvényeken önkéntesként dolgozó fiatalok pedig valamilyen szempontból kötődnek Veszprémhez: van, aki helyi lakos, mások a környező régióban élnek, leggyakrabban pedig a Pannon Egyetem hallgatói jelentkeznek Ragyogónak (a PE hallgatói egyébként 90 óra önkéntes tevékenységgel 30 kreditet is be tudnak számítattni). Nem is beszélve a színvonalas, sokszínű eseményekről, amelyek sikeres lebonyolításába be tudnak kapcsolódni a fiatalok a programon keresztül. 

A magyar fiatalok mellett persze találkozhatunk nemzetközi önkéntesekkel is: ők az ESC (Európai Szolidarotási Testület) segítségével, és közreműködésével érkeznek hazánkba, és segítenek az egyes események eredményes megvalósításában.

A Ragyogók egy nagyon összetartó közösség, a légkör nagyon családias, és  bár eddig csupán a VEN-en vettem részt önkéntesként, de mivel nagyon jól éreztem magam, és a hangulat is nagyon jó volt, ezért a továbbiakban is mindenképpen részt fogok venni a VEB2023 egyes eseményein, önkéntesként.

Részt vettél már bármikor is a Veszprémi Egyetemi Napokon? Ha igen, írd meg nekünk kedvenc történetedet, legkedvesebb emlékedet!

Ha pedig szeretnél a Veszprém-Balaton 2023 eseményein önkéntesként részt venni, keresd a Ragyogók csapatát!

Képek forrása:

Saját, https://ven.uni-pannon.hu/ 

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük