KözépsuliMagazin

Trükkök, tippek a szóbelire való felkészüléshez!

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 1245 AND user_id = 0 AND user_ip = '44.212.99.208' ORDER BY id DESC LIMIT 1

A szóbeli megmérettetés aggodalmat kelthet bennünk, érettségiző diákokban, főleg amiatt, mert nem akarjuk lerontani azt a jegyet, amit az írásbeli számonkérés során már megszereztünk. A vizsgaidőszak mindig stresszes, de muszáj megtennünk mindent annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb idegeskedéssel a lehető legjobb eredményt érjük el! 

Ebben a cikkben néhány tanulással kapcsolatos tippet és tanácsot gyűjtöttem össze, ami nekem is hasznomra vált az érettségire való felkészülés során.

1.Színek, szövegkiemelők

Nekem mindig hatalmas segítség volt, hogyha elővettem 2 vagy 3 szövegkiemelőt és akár a könyvből, akár a füzet- vagy tételvázlatomból kiemeltem a lényeget, illetve azt, amit tudtam, hogy szeretnék majd elmondani a szóbeli feleletnél. A színek egyébként rengeteget segítenek a vizuális tanulásban is. Sok diák könnyebben megjegyzi a füzetvázlatát úgy, ha színeket tud társítani egyes szavakhoz, esetleg bekezdésekhez. A kijelölés módja is egyénenként eltérő. Hogyha neked segít az, ha felhőket rajzolsz a szöveg köré vagy hullámossal aláhúzod a lényeget, akkor tedd azt!

  • Az is segítség lehet, ha kijelölsz egy-egy filcet a fontos és a kevésbé fontos információknak, így könnyebben ki tudod szűrni, hogy mire fordíts több, illetve kevesebb figyelmet a tétel elsajátítása során.
  • Másik opcióként variálhatod a színeket nehézség szerint is: én, amit könnyűnek éreztem narancssárgával jelöltem ki, amit nehezebbnek, azt pedig rózsaszínnel. 

A post-it is rengeteg mindenre alkalmazható! 

  • Ha szánsz időt arra, hogy bejelöld a vázlatokat ezek használatával, akkor később könnyen megtalálhatod őket, hiszen a 4 év alatt több füzetet is használtunk, és azokban nehéz lenne folyton keresgélni, ha nem lennének segítségünkre ezek a színes cetlik.
  • A különböző színek kombinálásával a témakörökre is tudod bontani a tételeket. Például irodalomnál melyik szöveggyűjteményben található az adott költő, vagy törinél gazdasági, vagy életmódbeli témáról van-e szó.

2.Hangosan tanulj!

Tudom, hogy sokan nem preferálják a hangos tanulás módszerét, de a szóbelire való készüléskor ez a legjobb, amit tehetsz! Ha hangosan kiejted azokat a szavakat, amelyeket eddig pusztán csak elolvastál, sokkal könnyebben meg fog maradni az emlékeidben, mert arról is maradni fog információmorzsád, hogy hogyan hangoztak a szádból azok a mondatok. 

3.Ismétlés!

Minden tanulási folyamat alapja az ismétlés. Ha folyamatosan átismétled, amit megtanultál, akkor mindig kevesebb időt kell rászánnod az adott tételre, mert derengeni fognak a benne rejlő információk. Minden nap, amikor leülsz tanulni, olvasd át az előző nap megtanultakat, hidd el, nagyon sokat fog segíteni! 

Egy tétel tanulása során is az a leghatékonyabb, ha többször elismétled az adott bekezdést vagy oldalt. Fontos, hogy nem a magolás a cél, hanem, hogy megértsd és elsajátítsd az anyagot amennyire csak tudod. Tehát az ismétlés során a saját szavaiddal is megfogalmazhatod, akár ki is egészítheted a vázlatot, a lényeg, hogy gördülékenyen tudj beszélni bármely témában.

4.Időbeosztás

Az időt nagyon okosan kell beosztani, mert a tanulás mellett pihenni és kikapcsolódni is kell! Ezért mindenképp érdemes egy „nagyjából tervet” készíteni a tanulás megkezdése előtt, ami alapján könnyebben be tudod osztani az idődet a vizsgaidőszak idején. 

A tanulás alatt is tartani kell magunkat beosztáshoz, mert az nem vezet eredményre, ha 10 percenként a telefont bújjuk ahelyett, hogy a tételre figyelnénk. Jelölj ki magadnak egy időkorlátot, mondjuk 45 percet, ami után tartasz 10 perc szünetet, aminek során bármivel elfoglalhatod magad, csak a lényeg, hogy kicsit elvonatkoztass a tanulástól.

További tippek a vizsga napjára:

Ha teheted, az „ítélet napon” már ne tanulj, hanem inkább próbálj nyugodt maradni és tégy valami olyat, amit szeretsz. Hallgass zenét, nézz egy részt a kedvenc sorozatodból, telefonálj a legjobb barátnőddel/barátoddal, vagy bármi, ami neked szimpatikus. A lényeg, hogy kapcsolódj ki és ne azon rágódj, hogy mi vár rád pár óra múlva. 

Amikor elérkezel a tétel kihúzásához ne habozz mit húzol! Mindig az első megérzésre hallgass és azt válaszd, amit legelőször kiszúrsz magadnak, az lesz a nyerő, hidd el!

Remélem bármelyik tippemmel tudtam segíteni Neked, esetleg valamilyen formában hozzájárultam a szóbelire való készülésedhez! Ne feledd, ha kitartasz, akkor az álomból valóság lesz!

Források: kép1, kép2 , kép3, kép4, kiemelt

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük