Egyetemi élet

Tippek építészhallgatóknak – egyetemistáknak és szakközépiskolásoknak egyaránt

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 163 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.215.16.238' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Építészettel foglalkozni szerintem az egyik legérdekesebb dolog. Rengeteg új embert ismerhetsz meg, akinek majd megoldhatod a problémáit és megvalósíthatod az álmait. Most, hogy elkezdődött a második félév, és a gimnazistáknak is itt a felvételi időszak, gondoltam összeszedek pár hasznos tippet, amik akár életmentőek is lehetnek. Vannak dolgok, amiket vén szakmagyakorlóktól, anyáskodó felsőbbévesektől vagy a saját káromon tanultam meg.

Rajzeszközök:

Bárki bármit mond, mindig a minőségi eszközöket szabad csak megvenni. Igen, tudom, hogy azoknak az ára is magasabb, de megéri, hiszen időtállóbbak, mint például a “Tesco gazdaságos” társaik. Én például 9.-es korom óta használom a rajztáblám, a vonalzóim, a táblatartóm és a legtöbb rotringomat, és minden tökéletes állapotban van. 

Ragaszd le a vonalzóid hátoldalát maszkolószalaggal! Erre azért van szükség, mert így, mikor csúsztatod a vonalzókat, kisebb eséllyel kened el a grafitot a lapon és maszatolod össze így a rajzod.

Többféle erősségű és színű maszkolószalag van forgalomban. A sárgás-fehéres egy közepes erősségű, de pont olyan erős, hogy felszakítsa a lerögzített lap felső rétegét. Lehet kapni még rózsaszín, lila és kék színben is hasonló ragasztókat. A rózsaszín a leggyengébb, általában a lapot is elengedi, a lila és a kék színű tökéletesek, mert megfelelően rögzítik a rajzot és nem is sérül a felragasztott lap a ragasztó eltávolítása után.

építész

Ecsetfilcek közül szerintem a koreai márkák a legjobbak. Meg lehet próbálni Wish-ről, AliExpres-ről és hasonló oldalakról is rendelni, de általában az a tapasztalat, hogy 50-50%-ban használhatóak.

Ha vízfestéket szeretnél használni valamelyik projektedhez, akkor mindenképp ajánlott egy jó, márkás aquarel készletet beszerezni, és érdemes az általános iskolákban használt festékkészleteket elfelejteni.

Makettezés:

A tökéletes modellek készítése is nagy részben a kézügyességünktől függ. Ha elsőre nem sikerül, nem szabad szomorkodni, mert nem mindenki profi benne (én sem teljesen). Nekem nagyon sokat segítettek a 30X40 Design Workshop csatorna videói. 

építész

A szikén és a pengéken soha sem szabad spórolni. Egy olcsó és gyenge eszköz nemcsak a makettedet fogja tönkretenni, hanem könnyedén a kezdet is megsértheted vele. Itt is érvényes az, amit feljebb is említettem: a minőségi eszközök tovább tartanak és szebben lehet velük dolgozni.

Ugyanez érvényes a papírokra és a kartonokra is. A minőséget meg kell fizetni, de a végeredményt nem fogod bánni.

Oldalak:

Tanulmányaink során tanáraink is lázasan ajánlgatják számunkra a jobbnál jobb online oldalakat és folyóiratokat.  Én azt veszem észre, hogy a tanulók nagy része sokáig csak bólogat és később ébrednek rá, hogy egyes régi munkákat mennyivel egyszerűbben elvégezhették volna, ha kicsit böngésznek az adott témában. Ezért rengeteget tudnak segíteni ezek az oldalak, ha megfelelően használjuk őket.

Építészfórum

Ez az az oldal, amit minden itthoni építészhallgatónak ismernie kell. Az oldalt Vargha Mihály és

Pásztor Erika Katalina alapította a 2000-es évek elején. A fórum egyaránt mutat be hazai és külföldi példákat, projekteket. Tematikusan tudunk keresni lakóépület, középület, sőt akár még a tájépítészettel kapcsolatban is. Rendszeresen tudósít az építész közösség aktuális híreiről és programjairól is.

Divisare 

A Divisare-t 1988-ban alapították Rómában, és ez a világ legnagyobb építészeti könyvtára. Itt is tematikusan tudunk böngészni az adatbázisban. Van külön fül a projekteknek kategóriákra szedve, a tervezők és fotográfusok ország szerint csoportosítva és a saját könyveiknek. Eddig összesen 60 könyvük jelent meg, amiknek nagy része még mindig elérhető.

Angol nyelvű.

építész

Archdaily

Az Építészfórumhoz hasonló oldal. A világ minden tájáról közöl építészettel kapcsolatos híreket és rengeteg projekt fellelhető az oldalon.

Angol nyelvű.

Pinterest

Ez az az oldal, amit nem igen kell bemutatnom, hisz igen nagy népszerűségnek örvend. Én leginkább tanulmányaim során akkor használom, mikor egy számomra új, különleges grafikai stílust szeretnék találni, vagy makettezéshez keresek inspirációt. Sok jó és hasznos ötletet találhatunk, ám vigyázni kell, hogy nem minden kimondottan jó, amit az interneten látunk. 

Tanulási tippek:

Szakmai tárgyakat tanulni nem teljesen olyan, mint egy humán tantárgyat magolni. Itt az egyik legfontosabb dolog, hogy értelmezd, amit olvasol, valamint rengeteget kell rajzolni. Egy csomópontot, metszetet, rétegrendet csak úgy tudsz igazán megtanulni, ha egymás után többször lerajzolod. Egy idő után már automatikusan fog menni. Fontos, hogy próbálj meg gondolkodni és ne csak másolni egy kész rajzról.

Először is, mindenképp kell egy jó alap, amit átdolgozhatsz. Úgy veszem észre, hogy elég kevés hallgató ismeri az eptar.hu-t, ahol tömérdek csomópontot és hasonló rajzokat lehet találni, mindezt ellenőrzött és biztos kézből.

Minden tanulónak nagyon ajánlom Dr. Gábor László Épületszerkezetek sorozatát és Bársony István Magasépítéstan I-II. könyveit.

Források: 1

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük