Események

Szöveg – világ – irodalom

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 310 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.236.143.154' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Mit takar a szöveg? 

A Pestext nemzetközi irodalmi és kulturális fesztivál erre a hármas szókapcsolatra esküszik. Első ránézésre nem tűnik túl mélynek a szavak mögötti kapcsolat, viszont ha mélyebbre ásunk, egészen menő dolgokat találhatunk, amelyek majdnem hogy egyedülállóak az országban, sőt a régióban is. Úgyhogy kapaszkodj bele a kedvenc könyvedbe, és lapozd végig velem, hogy miről is fog idén szólni ez a fesztivál! 

A programsorozatot idén negyedik alkalommal rendezik meg. Kis matekkal rájöhetünk, hogy az elsőt négy évvel ezelőtt, 2019-ben rendezték meg, a MISZJE (Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület) kezdeményezésére. Idén három helyszínen találkozhatunk rendezvényeikkel a fővárosban: a Millenárison, a Három Holló kávéházban, illetve a Deák17 Galériában.

De ha esetleg valakinek elérhetetlenek a budapesti programok, annak se kell csüggednie: Szegeden, illetve Balatonfüreden is tárt karokkal várnak a legkülönbözőbb lehetőségek. A rendezvény sikerességét bizonyítja az is, hogy idén először a Pestext lett a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hivatalos partnere és afterpartija. 

Szöveg

De mik is ezek az általam beetetett programok? Senki se gondolja, hogy a klasszikus író – olvasó találkozó felállás fogja fogadni: a színpadon ül az enyhén feszengő író, akit egy nála is jobban szorongó kérdező faggat olyan agyonismételt kérdésekkel, minthogy „miért lettél író?”, „honnan szerzed az insprirációd?”,  honnan pattannak ki ilyen szövegek a fejedből? „iszol bort miközben iszol?” ésatöbbi.

A Pestext (hála az égnek) megtöri ezt a hagyományt, és ehelyett az unalmas formula helyett különböző workshoppokkal, foglalkozásokkal várja az érdeklődőket. Természetesen a klasszik formától se köszön el, viszont ilyenkor sok esetben hazai híres írók beszélgetnek külföldi kollégáikkal. Ilyen beszélgetés lesz Karafiáth Orsolya és a norvég Erlend Loe között. 

Mission: Nemzetköziség!

Amiben egészen kiemelkedő a Pestext legfőbb célkitűzése, hogy kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek a nemzetközi könyves kultúra építésére és ápolására, illetve a könnyen a könyvkészítés ködjébe ragadt műfordítók munkájának fontosságára is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az idei fesztivál díszvendége Vlagyimir Szorokin orosz író, akinek például A jég és a 23.000 c. regényeket köszönhetjük.

Ezen kívül lehetőség lesz találkozni Sjónnal, aki regényíróként és forgatókönyvíróként is ismert (többek között Az Északi c. film történetét is neki köszönhetjük). Számomra a legizgalmasabb találkozási lehetőség október elsején lesz, Bridget Collins-al, aki többek között a világhírűvé vált A könyvkötő c. regény szerzője. A bestseller író másik, magyarul is megjelent könyve Árulások néven található meg a boltokban. Collinsra a fantasy legújabb és legerősebb hangjaként tekintenek (teljesen jogosan), erősen ajánlom a történeteivel való megismerkedést, én le se bírtam tenni őket!  

Szöveg

Olvasás: még mindig nem menő? 

Mindenkinek meg van az az érzés, amikor általános iskolában félve kirakod a padodra a könyvet, amit éppen olvasol, és várod, hogy megrohamozzanak olyan intelligens kérdésekkel, mint „ÚÚÚ, mit olvasol?” és „Honnan van?”. Ezeket szigorúan követi az olyan világmegváltó kijelentések, szövegek mint hogy „olvasni ciki”, meg „lúzer dolog”.

A kérdés csak az, hogy ez a felfogás megváltozik-e az ember környezetében, miközben egyre idősebb lesz? Talán igen, talán nem. Ami biztosan elmondható, hogy a kritizálás formája új alakot ölt, de a tartalom annyira nem. Sok embernek az olvasás egy unalmas, értelmetlen tevékenység, aztán a regényírókért való rajongás már ezen a világon túlmutató dolog.

Viszont tagadhatatlan, hogy a Z generációval indulóan egyfajta reneszánszát élvezi a könyvbújás: menőnek számít, ha tisztában vagy a nagy klasszikusokkal, az meg még egy plusz pont, ha saját stílusod, érdeklődési köröd van az irodalom végeláthatatlan skáláján. Ezért az én tanácsom, mint felvállalt könyvmoly, hogy ha ezek közül a szuper programok közül érdekel bármelyik is, hezitálás nélkül menj el rá!

Egy regényíróért való lelkesedés egyenértékű azzal, mintha egy énekesért vagy színészért rajonganál. Fannak lenni a világ legtermészetesebb dolga, hiszen a választott példaképed az élet minden területén inspirálhat téged, erőt adva akár nehéz helyzetekben is. Szóval pakolj össze, és találkozzon a Pestext rendezvényein! 

Szöveg

Nektek ki a kedvenc írótok, mit szerettek benne? Írjátok meg nekünk kommentben!

Ti is elmerültök a szövegekben?

Képek forrásai: https://www.a38.hu/hu https://www.pexels.com/hu-hu/ 

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük