Események

SZIN fesztivál: ÚjraSZINezve

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 243 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.238.116.201' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Idén is a fesztiválszezon zárórendezvényeként került megrendezésre Szegeden a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN). A fesztivál négy napon keresztül kínált meglepően színes programokat (illetve remek, basszustól zengő altatót a belváros – és a Tisza mellett lakóknak).

A rettentően gyorsan elfogyott bérletek és a zárónapra elkelt összes napijegy is jól mutatja, hogy az érdeklődés hiányában idén se kellett szenvedniük a szervezőknek.

Azonban az idei fesztiválszezon több eseménye is veszteséggel zárult (pl. VOLT, Sound), és egyelőre a Szigetet kezdték csak újra szervezni a jövő évre, a többi fesztivál sorsa Kádár Zoltán, a Sziget Zrt. vezetője szerint még a szezon kiértékelésén múlik. Ennek árnyékában hogyan teljesített idén a SZIN és vajon nyereséggel zárul-e? 

Az augusztus 24-től 27-ig tartó rendezvény pénteki, harmadik napjára látogattam ki. Azoktól az ismerőseimtől, akik az egész hetet kinn töltötték, „figyelmeztetésképpen” hallottam, hogy egészen másra számítsak, mint amit tavaly tapasztaltam (az előző fesztiválon végig ott voltam). De miben lett más az idei fesztivál? Ami elsőre észrevehető volt – a látványos színpadok cseréit leszámítva – a sokkal több kitelepedett szervezet, szponzor. Rengeteg, koncerten kívüli kikapcsolódási lehetőség közül lehetett választani: kezdve az autóvezetés-szimulátortól az instantleveses pohárral játszott sörpongig.

Talán az úgynevezett Civil Falu rész kínált minden korosztálynak a legtöbb lehetőséget: versenyezhettünk húzóckodásban tengerészekkel, illetve készíthettünk saját kitűzőt, amely után sikerünket egy csillámtetkóval koronázhattuk meg (amit nyilván nem hagyhattam ki). Természetesen ezeken a szórakoztató lehetőségeken kívül rengeteg mindent tanulhattunk a különböző civil és egyéb szervezetek működéséről. A legtöbb fesztiválozónak érthetően a top három legfontosabb dolog, sorrendben: a pia, a kaja és a koncertek. Így vegyük is őket végig! 

SZIN

Infáció a kapukon belül 

Nyilvánvalóan senkit nem gurul le a kanapéról meglepődöttségében, amikor azt mondom: a fesztiváli árak nagyon magasak. Mivel kintről semmit, de tényleg semmit nem lehet behozni, így a létszükségleteid fenntartásához rá vagy kényszerítve arra, hogy fizess ezeknél a kajáldáknál és egyéb italozó egységeknél.

Az egyik ilyen helynél „óriási melegszendvicset” árultak, és habár azt nem láttam, hogy mekkora ez a méret, az ár eleget mondott: 2500 forint. Egy szendvicsért. Az alkoholoknál is hasonló dolgokat tapasztaltam. Nyilvánvalóan ezzel nem a fesztivált szeretném minősíteni, hiszen mindenhol ezzel kell szembesülnünk. Az egész területen csak kártyával lehet fizetni, ami azoknak, akik nem felkészülten érkeznek, problémát okozhat. 

SZIN

Buli buli hátán

A SZIN-en elképzelhetetlennek tartom, hogy valaki ne találjon egy olyan sátrat vagy színpadot, ahol a saját zenei stílusának megfelelően bulizhatja át az éjszakát. A kemény metáltól kezdve a technóig mindent fel lehet kutatni, akár egymás mellett is. A tavalyi fesztivállal ellentétben, idén külföldi sztárok koncertjeit is élvezhettük, mint például Rag ’n’ Bone Man, Alle Farben, illetve talán a legjobban várt Jason Derulo. A pénteki napon magyar előadók közül többek között az Aurevoir, Szabó Balázs Bandája, Paulina, Dzsúdló, és még sokan mások álltak színpadra. Minden koncerten amin voltam, átsütött a profizmus és a remek szervezés is. Minden fellépő kijelölt idejének megfelelően lépett fel, és akármennyire is kérlelte a lelkes közönség, nem jött vissza ráadásszámra, elkerülve ezzel a csúszást és a többi előadónak okozott egyéb kellemetlenséget. 

SZIN

A közönség mindenhol rettentően lelkes volt, a fesztivál hangulat minden apró sarkot átjárt. A szervezésre egy rossz szava nem lehet az embernek, mind a beléptetés, mind a jegybeváltás gördülékenyen, problémamentesen zajlott le. Az esetleges kellemetlen részeges alakokról nem ők tehetnek, ha pedig ilyen interakcióba kellene keveredned, minden sarkon fordulhattál egy biztonsági őrhöz segítségért. 

Összefoglalva, én idén is meleg szívvel tudom ajánlani a SZIN-t, és nagyon remélem, hogy jövőre is bulizhatok a Tisza – parton. A fesztivál tavalyhoz képest érezhetően sokat fejlődött, ami így még több embert bevonzott. Szerintem abszolút megéri akár az egész hetet benn tölteni, mert habár a standok ugyanazok, biztos vagyok benne, hogy minden nap új élményeket tud szerezni az ember. 

Nektek melyik volt idén a kedvenc fesztiválotok? Mi volt a kedvenc emléketek? Írjátok meg nekünk kommentben! 

Képek forrásai: 1, 2

Mi a reakciód a cikkre?

1 komment

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük