Magazin

Olvasni több, mint jó – az olvasás pozitív hatásai

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 696 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.238.116.201' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Gyerekkoromtól kezdve tapasztalom, hogy az olvasás sok-sok pozitív hatással bír: 3 – 4 éves lehettem, amikor először került könyv a kezembe. Könyvek iránti lelkesedésem persze azóta sem hagyott alább: legutóbb a múlt hét során „fogadtam örökbe” kilenc könyvet – és persze e-könyveket is nagyon gyakran „lapozok fel”.
Cikkem témájául ezért is választottam a költészet napjára az olvasás fontosságát: hogy bemutassam Nektek, miért is éri meg néha passzív időtöltésként ezt a tevékenységet választani.

Javítja a fizikai és mentális egészséget

Olvas

Kutatások kimutatták, hogy már akár napi 30 perc olvasás segít csökkenteni a vérnyomást, a szívritmuszavar kockázatát. Nem utolsósorban enyhíti a depressziós tüneteket, illetve akár a hosszabb, egészségesebb élet biztosításában is szerepet játszhat. Illetve az általános jólét, és a boldogság szintjét is növeli, mivel dopamint termel, amely – az endorfin mellett – az egyik legfontosabb boldogsághormon.

Mentális egészségünk megőrzése érdekében pedig többek között azért is fontos, mert csökkenti a szorongást, valamint a stressz-szintet is.
Az olvasás segítségével kalóriákat is égethetünk, persze közel sem annyit, mint egy intenzív edzés során, de mivel komplex szellemi tevékenység, ezért meglehetősen sok erőforrást igényel. Tudósok megállapították, hogy 1 óra 45 perc olvasással maximum 150 kalóriát is elégethetünk.

És még egy bónusz: segít az elalvásban is, a jobb minőségű alvás pedig hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez is hosszú távon, valamint így elkerülhetjük az álmatlanság kialakulását is, amely utóbbi a megnövekedett stressz-szintre vezethető vissza.

Agytorna

Olvas

Nem csupán formában tartja az agyat, de erősíti is: ezáltal növelve az agykapacitást, aminek fejlesztése mindennapjaink során szükséges is. Akár egy dolgozat megírása során, akár az arra való felkészülésnél, illetve bármilyen szellemi tevékenység végzésénél megtapasztalhatjuk ennek a tevékenységnek a pozitív hatását.

Emellett a kritikai gondolkodás fejlesztése szempontjából is mindenképpen hasznos, hiszen az olvasás során gyakorlatilag problémákat oldunk meg, illetve megoldási alternatívákat keresünk különböző problémákra. A kritikai gondolkodás megléte, és fejlesztése pedig azért szükséges, mert így nem fogunk elhinni mindent, amit látunk/hallunk, hanem adott esetben megkérdőjelezzük azt.

Erősíti az összpontosítást, és a koncentrációt is: ilyenkor (általában) nem nézünk szinte percenként a telefonunkra, hanem csak erre az egy dologra figyelünk, ez pedig a tanulás, és az új készségek elsajátítása során lesz kifizetődő. Valamint a produktivitást, és a problémamegoldó készséget is fejleszti egyaránt – ez utóbbit azáltal, hogy gyakorlatot ad az olvasónak a minták azonosításában és az összefüggések felismerésében.

Egyúttal a hosszú, és rövid távú memóriánkat is fejleszthetjük általa, mivel elősegíti, hogy tisztábban emlékezzünk különböző dolgokra, történésekre. A jobb memória pedig a tanulás, és hasznos információk szerzése szempontjából lesz fontos.

Személyiségfejlesztés és személyiségfejlődés

Olvas
Az olvasás során – főleg ha idegen nyelvű könyveket olvasunk – gyarapodik a szókincsünk. Fejlődik az általános műveltségi szintünk is, valamint rengeteg új tudással, és információval gazdagodhatunk – ezek pedig mind-mind hozzájárulnak az öbizalom növeléséhez: hiszen ezáltal magabiztosabbak, és tudatosabbak is leszünk.

Mindemellett a szociális, és kommunikációs készségeket is fejleszti, hiszen – többek között – javítja a koncentrációt, és fejleszti a türelmet, növeli az empátiaszintet (ez különösen a fikcióra igaz), javítja a szociális problémamegoldást, valamint témákat kínál észérvek ütköztetéséhez, és persze a tanuláshoz is. Mindezek nemcsak az önbizalom növeléséhez járulnak tehát hozzá, hanem a tartalmasabb társadalmi kapcsolatok kialakításához is egyaránt.

További készségek, és pozitív tulajdonságok

Olvas

Az olvasás fejleszti többek között – a kritikai mellett – az analatikus gondolkodást is. Agyunk folyamatosan próbálja rendezni és rendszerezni az információkat: ez a tevékenység pedig edzésben tartja: míg követjük a történet cselekményét, vagy elképzeljük a lehetséges befejezést, ezáltal közvetve fejlődik az információk rendszerezésére, rendezésére, kezelésére, konceptualizálására, vizualizálására és kezelésére vonatkozó képességünk is.

Pozitív hatással van még a gondolkodási folyamatok ösztönzésére, a kreatív gondolkodás fejlesztésére. Előmozdítja a befogadási készséget is: ennek következtében nyitottabbakká, és befogadóbbakká válhatunk.

Végül, de nem utolsósorban általa toleránsabbak, és empatikusabbak lehetünk: mivel az olvasás során gyakran beleképzeljük magunkat a karakterek helyébe, így a valóságban sokkal inkább átérezzük mások lelkiállapotát, megértjük a nézőpontjukat.
Úgy érzed, nincs időd olvasni? Próbáld ki, hogy elalvás előtt nem a közösségi médiát pörgeted, hanem elolvasol néhány fejezetet bármilyen téged érdeklő könyvből, vagy egy-egy számodra érdekes cikket.

Nem tudod, mit olvass? Irány a #booktok, a Goodreads, és társai. Vagy írj nekünk!
Képek:
Kiemelt kép Kép 1 Kép 2 Kép 3 Kép 4

Mi a reakciód a cikkre?

1 komment

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük