Magazin

Nők a business világban – Interjú Simon Violettával

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 1113 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.238.116.201' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Sokan adnak hitelt annak az állításnak, hogy a nők nem lehetnek sikeresek az üzleti világban hála annak, hogy sokkal emocionálisabbak vagyunk, mint férfi társaink. Ezen állítás cáfolása miatt kezdtem bele az interjúsorozatomba, ahol különböző üzleti világban sikeres, esetleg kisvállalkozást vezető nőket kerestem meg, és kérdeztem őket a foglalkozásukról, sikereikről. 

Az első interjúalanyom Simon Violetta, egy 21 éves kárpátaljai lány, aki a saját kisvállalkozását, az SL boxot üzemelteti. 

Először is köszönöm, hogy válaszoltál a megkeresésemre! Légy szíves mesélj magadról. Hány éves vagy? Honnan jöttél? Mit tanulsz? Szabadidődben mit csinálsz? 

Simon Violetta: Simon Violettának hívnak, legtöbben Lettiként ismernek. Néhány hét múlva 21 éves leszek, Nyíregyházán születtem, viszont Kárpátalján, azon belül közvetlen magyar határ menti településen, Dédában élek. Gyerekkorom óta foglalkoztat a gazdaság, pénzügyek világa, épp ezért kezdtem el szakgimnáziumi tanulmányaimat 6 éve Számvitel és adóügy szakon, majd 3 évvel később a beregszászi főiskolán is ezt az irányt választottam 2020-ban.

Szintén abban az évben kezdtem el a Nyíregyházi Egyetemen is Gazdálkodás és menedzsment szakon felsőfokú tanulmányaimat, hiszen mindig is fontos volt számomra az, hogy legalább két országban tudjak majd érvényesülni a későbbiekben, szükség legyen rám több helyen a munkaerőpiacon. Rengeteg továbbképzésen, tanulmányi programon veszek részt több egyetemmel, s a Nemzeti Bankkal is együttműködve. Távol áll tőlem a semmittevés fogalma, mindig szeretem elfoglalni magam, fejlődni, kreatív tevékenységekkel foglalkozni. Épp így kezdtem el a 2022-es év elején ajándékdobozok/csokrok készítésével foglalkozni.

Mesélj a small businessedről. Mi is ez pontosan? 

Simon Violetta: Tanulmányaimnak köszönhetően méginkább közelebb került hozzám a vállalkozói szellem, így biztos voltam abban, hogy minimum egy saját vállalkozást szeretnék majd indítani a későbbiekben. Erre a tervezettől is hamarabb sor került, hiszen egyik napról a másikra történt az általam megálmodott small business elindítása. SL Box néven fut a kisvállalkozásom, a monogramomból eredően. Eleinte csak ajándékdobozok készítésével kezdtem foglalkozni, majd a rengeteg gyakorlás következtében már csokrok készítését is vállalom, akár élő virággal díszítve. Legkedveltebb rendeléseim közé a csokoládékból készült dobozok tartoznak.

Hogyan született meg a fejedben az ötlet, hogy belekezdj? 

Simon Violetta: Igazából nagyon sok kreatív videót, fotót kezdtem el nézni több témával kapcsolatban, s elém került egy hatalmas nagy csoki-doboz készítése, melynek láttán az jutott eszembe, hogy én ezt ettől akár látványosabban is tudnám kivitelezni. Ezt követő napon beszereztem a szükséges alapanyagokat, s megpróbáltam újraalkotni az előző este látott videót, mely meglepően jól sikerült első nekifutásra. Elkészítettem több ajándékdobozt, s ezeket elszállítottam a párom családjának üzleteibe, ahol pár napon belül minden doboz elkelt.

Külföldön van lehetőség a szolgáltatásaidat igénybe venni? 

Simon Violetta: Ahogy a tavalyi évben, sajnos nem sokkal a vállalkozásom megnyitása után, kitört Ukrajnában a háború, úgy, ahogy az emberek többsége, én is Magyarországra kerültem. Nagyon nehéz időszak volt, hiszen hatalmas növekedésnek indult a rendeléseim száma, viszont sajnos mindent hagynom kellett. Erasmus+ cserediák lettem a horvát-szerb határ mellett, a bajai főiskolán, több 100 kilométerre az otthonomtól, s a small businessemtől egyaránt. Majdnem egy évig tartott a szerződésem, így nagyon kevés időt töltöttem otthon, ezáltal háttérbe szorult a dobozok és csokrok készítése.

Próbálkozni szerettem volna Magyarországon is felvirágoztatni kisvállalkozásomat, viszont sem időm, sem energiám nem volt erre, hiszem egyidőben 3 intézmény hallgatója voltam. Ezért úgy döntöttem, hogy külföldön nem foglalkozom az ajándékok elkészítésével. Egyelőre az eltelt egy év után sem gondolom azt, hogy lenne kapacitásom terjeszkedni Kárpátalján kívül más településekre.

Gondolkozol bővítésen? Webshop, posta, stb? 

Simon Violetta: Ameddig tanulmányaim folynak, nem tervezek bővíteni, hiszen a jelenlegi rendeléseimre is nagyon szűkösen van időm, valamint sajnos vannak alkalmak, mikor egyáltalán nem tudok rendelést felvenni és készíteni, mivel a vizsgaidőszakok/szakdolgozatok megírása kellően közbe tudnak szólni esetenként. Amint több időm lesz, s befejezem az egyetemet és a főiskolát, mindenképp tervben van a weboldal elkészítése, s a postázás lehetőségei is, hiszen sokan megkeresnek távoli településekről is.

Nem érezted még, hogy már inkább teher neked, mint kikapcsolódás? Mindig szeretted ezt csinálni? Nem terhel le túlságosan? 

Simon Violetta: Mindig azt szerettem volna, hogy olyan tevékenységgel foglalkozzak majd, amely nem okoz nehézséget, s nem teher számomra, viszont nyilván az anyagi vonzata azért meglegyen. Azt hiszem, megtaláltam azt a foglalkozást, mely segít kibontakoztatni a kreatív gondolkodásmódomat, általa hasznosan tudom eltölteni szabadidőmet, valamint anyagi jólétet is biztosít. Eddig még egyik rendelés készítésénél sem éreztem azt, hogy teher lenne számomra, nyilvánvalóan vannak többször nehézségek, egy-egy újdonság és különleges kívánság alkotásánál, viszont mindig sikernek élem meg a végeredményeket, s szerencsére a megrendelők is elégedettek minden alkalommal munkáimmal, mely még inkább megerősít és tovább motivál abban, hogy jó úton haladok tovább.

Vannak emberek, akik segítenek neked, vagy teljesen egyedül csinálod? 

Simon Violetta: Én egy olyan személyiség vagyok, aki mindig mindent egyedül szeret csinálni, hiszen így minden alkalommal tudom, hogy maximálisan beleadok mindent, s így a végeredmény is olyan lesz, amilyet elképzelek. Nem igazán szoktam a munka során kikérni senki véleményét, viszont vannak néha kivételek. Ha bizonytalan vagyok valamiben, vagy anyukámtól, vagy páromtól kérek tanácsot, hogy együtt ötleteljünk például színkombináció választáskor. A végső csomagolásban szoktam még segítségre szorulni, hiszen azt sajnos egyedül nem tudom kivitelezni, viszont szerencsére mindig mellettem van valaki.

Hogyan alakult ki a vendégköröd? Akik már rendeltek tőled, azok továbbra is hozzád fordulnak? 

Simon Violetta: Mivel szerencsére sokan ismernek, köszönhető ez annak, hogy mindig szinte minden programon, eseményen jelen voltam Kárpátalja-szerte, sok barátot és ismerőst szereztem. Amint megosztottam első munkáimat, s a vállalkozásom Facebook oldalát, rengeteg követőt és oldalkedvelőt szereztem. Nagyon hamar megbíztak bennem az emberek, szinte azonnal jöttek a megrendelések, nagy előny volt az is, hogy épp Valentin-naphoz közeledtünk, s ezeket megelőző időszakokban nem igazán foglalkozott hasonló tevékenységgel senki a közeli településekben, tehát a piaci rés is elég szűk volt, így nem volt túl nehéz dolgom gyorsan fellendülni.

Folyamatosan visszatérő megrendelőim vannak, már nem csak Kárpátaljáról, hanem Németországból, Ausztriából, Angliából és Magyarországról is érkezett már több megrendelésem, melyeket én személyesen szállítok ki az itthon élő ünnepelteknek. Szájhagyomány útján is sok új megrendelő keresett meg az elmúlt 1,5 év alatt, valamint nagyon sok embert a marketingstratégiám miatt tudtam elérni.

Mit gondolsz mennyire fontos a social media jelenleg egy small business reklámozásában? Elengedhetetlen, vagy meg lehet oldani nélküle is? 

Simon Violetta: Ahogy már említettem, szerintem elengedhetetlen egy vállalkozás fellendítéséhez a social media megfelelő kezelése, azon belül minél szembetűnőbb bejegyzések készítése, valamint az oldal folyamatos kezelése. Nyilvánvalóan ezek nélkül is tud működni egy vállalkozás, viszont egy small business esetében ez egy elsődleges szempont, a social media segítségével érhetünk el több embert, szerezhetünk több megrendelőt, bővíthetjük vendégkörünket. Számomra rendkívül fontos volt az, hogy rendelkezzen a kisvállalkozásom Facebook és Instagram fiókkal.

Tanulmányaimnak köszönhetően próbálom folyamatos marketing trükkökkel elérni az oldalam kedvelőit, követőit, s persze ezen felül is több embert bevonzani, valamint igyekszem minél igényesebb posztokat gyártani, melynek köszönhetően a külföldön elő kárpátaljaiak is hozzám fordulnak, ha szeretnék meglepni otthon élő szeretteiket. A megrendelőim bármilyen valutában, akár utalással, akár készpénzben is ki tudják fizetni a dobozok árait, így megkönnyítve akár a távolból történő megrendelések menetét.

Nem megterhelő egyszerre ennyi mindent csinálni a tanulmányaid mellett? 

Simon Violetta: Néha úgy érzem, hogy túl sok mindent vállalok magamra, hiszen egyébként nem szeretek unatkozni, s minden megrendelés után azt gondolom, hogy ez még belefér az időmbe, viszont sokszor nem kalkulálok a hirtelen jött programokkal, mely általában eléggé megnehezíti a munkáim menetét. Voltak napok, mikor egyszerre kellett vizsgáznom, s 4 ajándékdobozt mellette elkészítenem. Nyilván nem szeretem cserbenhagyni azokat, akik számítanak rám, így el szoktam vállalni még az utolsó percekben érkező megrendeléseket is, mely időben sokszor nem túl kedvező számomra, viszont ezzel is próbálom jelezni a vendégeimnek, hogy bármikor számíthatnak rám.

 Mit gondolsz, milyen tulajdonságaid segítenek abban, hogy probléma nélkül tudj egyszerre ennyi mindent csinálni? 

Simon Violetta: Az akaraterőm ösztönöz arra, hogy minél több dolgot, minél tökéletesebben, precízebben el tudjak végezni. Mindennapjaimban időt kell találnom a tanulásra, kisvállalkozásom felvirágoztatására, marketingtevékenységek elvégzésére, igyekszem párom családi vállalkozásaiba is besegíteni, valamint az utóbbi időben manikűrök készítésével is elkezdtem foglalkozni, ahol szintén próbálom magamból és munkáimból kihozni a maximumot.

Kitartónak és céltudatosnak nevezném magam, mely elősegíti a folyamatos testi, valamint szellemi fejlődésemet. Azt hiszem, ha ezek a tulajdonságok nem lennének meg bennem, közel sem érezném magam ilyen hasznosnak a mindennapokban. Így azt gondolom, hogy van értelme minden nap annak, amit csinálok, tudok másoknak segíteni, valamint én, és a kisvállalkozásom is képes a ranglétrán növekedni.

 Mit tanácsolnál azoknak, akik csak gondolkodnak azon, hogy belekezdenek egy small businessbe, de még féltek ténylegesen megvalósítani?

Simon Violetta: Mindenképp érdemes követnünk céljainkat, viszont előtte vannak elengedhetetlen kérdések, melyeket meg kell válaszolnunk ahhoz, hogy minél kevesebb pofon érjen a kisvállalkozás elindításával kapcsolatosan.

Úgy gondolom, hogy fontos elsősorban a piacot megvizsgálni, hogy szükség lenne-e a small businessedre, mondjuk először a környékeden, aztán lennének-e emberek, akik igénybe vennék termékeidet/szolgáltatásaidat. Mi az a hozzáadott értek, amit képes vagy nyújtani, valamint miért fognak épp téged választani először a körülötted, majd akár később a távolban élők. Ha ezeket a kérdéseket feltetted először magadnak, később az ismerőseidnek, akár településeden élőknek, nem kell más, csupán bátorság. Nagyon sokan visszahúzhatnak a negativitással, viszont a legnagyobb hiba, ha hallgatunk az ilyen emberekre.

Ne mondd el céljaid senkinek addig, míg nem vagy biztos abban, hogy ezt véghez fogod vinni, meg fogod valósítani, hiszen nem tudhatod ki az, aki épp lebeszélne életed legjobb döntéséről. Legfontosabb tanácsom az lenne, hogy légy bátor, körültekintő és mindenképp szenvedéllyel csináld majd azt, amibe épp belekezdenél, s ne a pénz vezéreljen elsőként, hanem a kitartás és az elszántság!

Simon Violetta kisvállalkozásának Facebook oldalát ITT Instagram oldalát pedig ITT tekinthetik meg!

Képek forrása: kiemelt

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük