Magazin

Német érettségi gyorstalpaló

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 823 AND user_id = 0 AND user_ip = '44.212.99.208' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Idegen nyelv, főleg német, ahol minden egyes szó más-más vonzattal rendelkezik? Borzalom, félelem, mumus feladatok, ami rögtön eszedbe jut róla? Alig van már időd felkészülni és azt sem tudod hol áll a fejed? Itt van pár tipp, hogy mit tegyél az utolsó időszakban.

Első és legfontosabb mindegyik feladatnál:

mindig figyelmesen olvasd át a feladatot és értelmezd, hogy mit kér tőled! 

német

Szövegértés, a legkönnyebb része az egész érettséginek

A szövegértés az a feladattípus, amit a diákok a legjobban szeretnek, hiszen nem kell hozzá nagy háttértudás. De mégis van pár tippem, amit érdemes megjegyezni a szövegértési feladat előtt.

 1. Előtte való héten olvass különböző témákban íródott német cikkeket, blogokat, illetve az eddigi érettségik szövegeit. Figyeld meg, hogy tudod-e értelmezni a szöveget. Ismerkedj az idegen szavakkal, próbáld meg szótár nélkül értelmezni a cikket, hiszen az érettségin sem használhatod majd. 
 2. Ne stresszelj, ha nem értesz meg valamit a szövegből. Nem fontos minden egyes szót érteni, anélkül is megtudod oldani a feladatot. Érdemes elsőnek a kérdést elolvasni, hátha úgy könnyebben megtalálod a választ a szövegben.
 3. Nézd át, hogy milyen típusfeladatokra számíthatsz, és gyakorolj belőlük párat, nézd meg mire kell figyelni az egyes feladatoknál.

Nyelvhelyesség, a nyelvtan, ami néha összezavar

A nyelvtani rész még a magyar nyelvi érettségin is nehéz tud lenni, hiába a magyar az anyanyelvünk, hát még milyen nehéz egy idegen nyelvnél. Ha nehéznej érzed a nyelvtani részeket és nem tudod, hogy melyiket érdemes átnézni, akkor ne aggódj itt összeszedem neked a legfontosabbakat.

 1. Az elöljáró szavakat mindenképpen nézd át és azt is, hogy melyik mit vonz (Akkusativ vagy Dativ). 
 2. Próbáld úgy átnézni az igéjét, hogy vele együtt tanulod a hozzá tartozó vonzatot.

Hallottszöveg a legnagyobb mumus az egész nyelvi érettségiben

Te is félsz a hallottszövegtől, hogy nem fogsz semmit sem érteni; hogy tele lesz olyan zavaró hangokkal, amik megzavarnak téged; vagy szimplán csak összekever a sok információ? Rengetegen vagyunk így ezzel a feladattal, de ne aggódj, ha ezeket a tippeket az utolsó időszakban megcsinálod, akkor egy fokkal egyszerűbb lesz és könnyebben fogsz tudni neki kezdeni. 

 1. Hallgas rengeteg német zenét, főleg a rappet ajánlom, hiszen ha a gyors dalszöveget meg tudod érteni és figyelni tudsz rá, akkor az érettségin is sikerülni fog a fontos információk meghallása.
 2. A német Tv csatornák és YouTube csatornák hallgatása is segítségedre lehet, főleg ha az ismeretterjesztő előadásokat hallgatod több témában, hiszen bármi lehet a hallottszöveg témája.
 3. Nézd meg a kedvenc filmed németül. Mivel a kedvenced, így valószínűleg kívülről tudod a szövegét, így tudsz a kiejtésre és a német szavakra figyelni.
 4. Érdemes végig hallgatni az eddigi érettségi hanganyagokat, hogy fel tudj készülni, hogy milyen zajokra, zavaró tényezőkre számíthatsz, azon kívül, hogy a folyosón nem maradnak csendben a többiek.

Írott szöveg 

Hirtelen meglátsz két német szöveget, és azt kérik tőled, hogy írj egy rövidebb (80-100 szavas) levelet és egy hosszabb (100-120 szavas) szöveget és még az is ott van, hogy kevés az idő rá. De ha itt is figyelsz néhány dologra, akkor ez sem vészes, hidd el.

 1. Mindig olvasd el a 3-4 szempontot, amit kérnek tőled a feladat szövegében. Ezek a szempontok minden esetben szerepeljenek a leveledben, hiszen ezért fogod kapni a pontot, hogy megtalálhatóak-e az írásodban.
 2. Tartsd be a formai követelményeket. Ha levelet kell írnod mindenképp legyen benne címzés, megszólítás, elköszönés, dátum. 
 3. Fontos itt is a helyesírás. 
 4. Ne bonyolítsd túl a mondatokat, néha az egyszerű a nagyszerű. A nagyon kacifántos mondatok legtöbb esetben hemzsegnek a hibáktól.

Szóbeli 

Igaz, kicsit később lesz a szóbeli, mint az írásbeli, de erre is el kell kezdeni készülni. A legfontosabb, hogy ha tudsz, akkor beszélgess német emberekkel, vagy olyanokkal, akik tudnak németül. Szokd meg a német beszédet, ne csak a vizsgán halld először. Próbálj meg mindenre válaszolni, még akkor is ha nem teljesen helyes a válaszod.

Látod, nem is annyira nehéz felkészülni pár nap alatt. Csak a különböző típusfeladatokra kell koncentrálni, és a hallásértéshez zenét hallgatni vagy filmet nézni. 

Források: képek 

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük