Magazin

Ingyenes múzeumlátogatási lehetőségek március 15-én

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 460 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.236.143.154' ORDER BY id DESC LIMIT 1

A kultúra iránt érdeklődők kedvelt elfoglaltsága nemzeti ünnepnapokon a múzeumlátogatás. Ilyenkor van időnk sétálni egyet, elmélkedni, merengeni a történelem nagyjairól. Miért ne kössük ezt össze a kultúrával, a művelődéssel? Idén március 15-e – az 1848-as forradalomra és szabadságharcra való emlékezés napja – szerdára esik, ami elsőre bosszúságot okozhat, azonban, ha belegondolunk, jó lehetőség egy hétközepi felfrissülésre. Kitűnő időpont ez egy – vagy akár két – múzeum bejárására is.

Az alábbiakban olyan múzeumokat, illetve szabadidős programokat ismertetek (a fővárosban és vidéken egyaránt), amelyeket kicsik és nagyok, felnőttek és gyermekek egyaránt ingyenesen látogathatnak március 15-én.

1.Magyar Nemzeti Múzeum – Budapest

A Magyar Nemzeti Múzeum családi és gyerekprogramok rendkívül sokszínű választékával várja az érdeklődőket. A megszokott múzeumi túraútvonalak mellett részt vehetünk még különleges, kurátori tárlatvezetéseken is, pl. épülettörténeti sétán, tematikus tárlatokon. Ezekhez rendszerint előzetes regisztráció szükséges, ezért indulás előtt tájékozódjunk a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján. A múzeumi játéktérben játékos kedvű felnőttek és gyermekek is megtalálják a számukra megfelelő játékokat. Továbbá, a múzeum kétféle kincskeresést is ígér a honlapján.

A helyszínről, regisztrációról és az eseményről több információt ezen a linken talál.

2.Budapesti Történeti Múzeum

Érdemes ellátogatni a Budapesti Történeti Múzeumba is, ahol 10:00-tól egészen 16:30-ig olyan foglalkozásokkal várják az érdeklődőket, mint: Buda ostroma – tárlatvezetés, Rejtélyek a Lánchíd történetében, valamint séta a Palotatörténeti kiállításban. Az érdeklődők akár még huszárcsákót, 48-as honvédzászlót vagy gyöngyös pártát is készíthetnek.

Több információt itt talál: link.

múzeum

3.Petőfi Irodalmi Múzeum – Budapest

Nem csak az irodalom kedvelőinek nyújt kellemes kikapcsolódást a Petőfi Irodalmi Múzeum, azaz PIM. A múzeumba látogatók kipróbálhatják magukat mémkészítésben, nyomtathatnak a Landerer sajtóval és improvizációs színházban is részt vehetnek. A Petőfihez és korához kötődő különböző koncertek és előadások 21:30-kor érnek véget a múzeumban.

További információk itt: link.

4.Terror Háza Múzeum – Budapest

Az Andrássy út 60. szám alatt található Terror Háza Múzeum – ahogy a nevében is érzékeljük – a két terrorrendszert túlélő egykori Magyarországnak, illetve az áldozatoknak állít emléket. A múzeum második emeletén található 8 kiállítótermen végighaladva a kettős megszállás időszakáról, a nyilas hatalomátvételről, a Gulágról, és a szovjet tanácsadókról kapunk információkat. Az állandó kiállítás az első emeleten folytatódik, ahol az át- és kitelepítések terme után végigmehetünk a terrorfolyosón, a verőszobán, valamint Péter Gábor szobáján. Ezen az emeleten saját szobát kapott Mindszenty bíboros története, valamint az egyházak és felekezetek. A látogatóknak lehetőségük van lemenni a pincerészbe is, ahol többek között a pincebörtönt, a Könnyek termét és a Tettesek galériáját is láthatják. Tájékozódásukat a múzeum saját applikációja segíti.

További információ: link.

5.Parlament

Szerencséjük van a kilátogatóknak, hiszen március 15-én 10:00 és 18:00 óra között a parlament nyitva áll majd és díjmentesen látogatható lesz a Díszlépcsőház, a Kupolacsarnok, valamint a Szent Korona.

6.Szentendrei Skanzen

Ha ellátogatunk a Szentendrei Skanzenbe, különleges Huszáros Napnak lehetünk a résztvevői. Díszbemutató, verbunkolás, puliszkafőzés, lovas díszbemutató és még sok más élmény vár ránk. A vendégeknek lehetőségük van étkezni is a helyszínen, a kicsiket izgalmas foglalkoztató játékokkal várják.

Olvasson az eseményről itt: link.

A fent említetteken kívül díjmentesen részt vehetnek még a budapesti Kossuth téri zászlófelvonáson, amely 9:00-kor kezdődik. Innen aztán ünnepi Huszármenet indul a Nemzeti Múzeumhoz. A menet az Alkotmány utcát, a Bajcsy-Zsilinszky utat, a Károly körutat és a Múzeum körutat érinti. A múzeumkertben 10:30-tól díszünnepség veszi kezdetét, 18:30-től 23:00-ig pedig megcsodálhatjuk az ünnepi fényfestést a múzeum homlokzatán.

Részt vehetnek még ezen kívül a várkapitányság programjain a Budavári Palotanegyedben, illetve jó időtöltést nyújthat még a Várkert Bazár, a Lovarda és a Csikós udvar is. A miniszterelnöki megemlékezés 14:15-től veszi kezdetét Kiskőrösön a Petőfi Sándor Művelődési Központ előtt felállított színpadon.

A főváros programjai összefoglalóan elérhetők ezen a linken.

Emlékezzünk ’48 nagyjaira!

Te ellátogatsz valamelyik múzeumba a mai napon? 

Jártál már valamelyik fent említett helyen? Írd meg nekünk, melyikben és hogy tetszett neked!

Forrás: link és link.

A képek forrása: pexels.com

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük