Magazin

Mozikapitány: Polgárháború

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 252 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.236.143.154' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Magyarországon és a világ minden pontján egyaránt a moziknak szinte vészhelyzeti üzemmódban kell működniük. Ezt az állapotot egyértelműen a koronavírus miatti bezárások idézték elő, rengeteg helyen a mai napig nem tudtak visszacsalogatni ugyanannyi vagy több nézőt, mint 2020 előtt.

Ha pedig ez nem lett volna elég, a moziknak hazánkban újabb frontvonalat kell felállítaniuk: ez pedig az augusztusban bevezetett rezsiárak emelkedése ellen kell szükséges. De megéri-e egyáltalán küzdeni, ha az egyre növekvő és terjeszkedő streaming-szolgáltatások mindenki számára egyszerűbb megoldásnak bizonyulnak? 

Rezsire fel! 

A nagyobb mozihálózatok, mint például a Cinema City, nem tud egyelőre pontos számadatokkal gondolkozni. Ennek legfőbb oka, hogy ezek a termek általában nagyobb bevásárlóközpontokban helyezkednek el, így alapvetően is nagyobb rezsiárakkal működtek, mint különálló, legtöbb esetben vidéki társaik. Azonban Buda Andrea, a Cinema City Marketing – és PR igazgatója a Telex.hu kérdéseire válaszolva mindenkit megnyugtatott, miszerint a cég legfőbb célja továbbra is az, hogy a „mozizás elérhető szórakozásként maradjon meg az embereknek”. 

A budapesti művészmozik azonban (sajnos) már pontosabb adatokkal tudnak számolni a jövőt illetően: Liszkai Tamás, a mozikat irányító Budapest Film igazgatója a Telexnek nyilatkozva elmondta, hogy hat mozijuknak egységesen kötik le az energiát, tavalyhoz képest pedig 2022-ben ötvenkettő millió forinttal több rezsit kell fizetniük.

Ezt tetőzi azt, hogy Liszkai szerint jövőre még erre számolva négyszeres emelkedésre kell számítaniuk. Mivel egyik mozi se tervez jegyárain emelni, egyelőre az ésszerű üzemeltetéssel és az alternatív energiaforrások keresésével tudnak gazdálkodni. 

mozi

Mozi vagy Streaming? 

Az elmúlt évek egyik legnagyobb médiapari kérdése, amire általában senki nem tud „jó” választ adni. Mindkettő mellett vannak érvek, ellenérvek, azonban ennek ellenére is sokkal több embernek van valamilyen streaming havi előfizetése, mint ahány ember megfordul egy hónapban egy moziban.

Miért van ez így? Természetesen mindenki fejében először az a kényelem jelenik meg, amit ez a fajta filmezés biztosít: az ember bedől a TV vagy laptopképernyője elé, és ha úgy dönt, öt órán keresztül csak a létszükségletei miatt kel fel. Vagy néha azért se. A megállítás, visszapörgetés, visszanézés csak pár lehetőség, amelyet a mozik nem tudnak felmutatni.

Az egyre bővülő kínálatok folyamatosan a képernyő elé szögezik a nézőket, az algoritmusoknak köszönhetően pedig mindig elhangzik a szánkból a „de jó, ezt pont meg akartam nézni!” felkiáltás. Mi kellhet még bárkinek?

mozi

 Elsőre a streaming tűnik a legésszerűbb és a legjobb megoldásnak, viszont szerintem sok olyan élményt elvesz a filmnézésből, amiért alapvetően a filmipar és a mozizás létrejött. Az egész „rituálé”, a sorban állás az utánozhatatlan nasiért, legyen az a világ legnagyobb adag popcornja vagy sajtszószos nachosa. A helyed megkeresése, elhelyezkedés. A többi társsal való interakció, legyen az kellemes, vagy inkább kínos. Talán sikerült mindenki elé festenem egy ismerős képet, amit szerintem senki nem veszítene el szívesen.

mozi

Természetesen nem megy az ember minden nap moziba, mint ahogyan Netflixezünk (vagy minden este is, ki mennyit mer bevallani). De talán pont ezért kap plusz pontot a mozi: mivel nem minden nap történik meg velünk, így sokkal különlegesebb, emlékezetesebb élményekkel térünk haza. 

Akkor végül is kinek van igaza? Melyik a jobb? Szerintem ebben nem lehet helyes döntést hozni. Ennyi év tapasztalata alapján elmondhatjuk, hogy mindkettő most már más feladatot, szerepet lát el egy átlagos néző életében. A két médium nem zárja ki egymást, mondhatni szinte kiegészítő hatással vannak egymásra: ha például régóta vársz egy filmet, vagy csak moziban tudod megnézni, egyértelmű, hogy rászánod a jegyárat. Viszont ha negyedjére nézed végig kisírt szemekkel a legújabb Pókember – filmet, akkor talán jól döntöttél, hogy otthon maradtál. Mindenestre nekünk, nézőknek is el kell fogadtatnunk magunknak, hogy a polgárháború, amit gondolunk a két médium között, lehet, hogy csak a fejünkben létezik. 

Ti mi mellett teszitek le a voksotokat, melyikért érdemes inkább küzdeni? Streaming vagy mozi? Írjátok meg nekünk kommentben! 

Képek forrása: https://www.pexels.com/hu-hu/ 

mozi

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük