Egyetemi élet

Mit jelent önkéntesnek lenni 2023-ban?

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 564 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.236.143.154' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Először is, rengeteg önkéntes lehetőség közül választhatsz. Már középiskolában is számos ilyen felhívással találkozhattál, de az egyetem az önkéntesség egyik fellegvára, itt tényleg nagyon széles a választék.

De mit is jelent tulajdonképpen az önkéntesség?

Ezzel kapcsolatban rengeteg különböző fogalommeghatározás létezik. Ebben a cikkben az Önkéntes Központ Alapítvány meghatározását ismertetem, amely teljeskörűen tartalmazza az összes fontos fogalmi elemet.
Ez így hangzik:

“Az önkéntesség olyan tevékenység, melyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön, vagy külföldön a közös jó érdekében személyes akaratból végeznek anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Az önkéntes tevékenység közvetlen anyagi haszonnal nem jár annak végzője számára, továbbá az önkéntes nem helyettesíti a fizetett munkaerőt. Az önkéntes nem elsősorban saját családjának segít, munkálkodása hozzáadott értékként jelenik meg a fogadó szervezet életében.

 

A tevékenység megvalósulhat non-profit, civil szervezet, vagy állami intézmény, ritkább esetben for- profit szervezet (cégek, vállalkozások) keretein belül. Előnye, hogy elősegíti a társadalmi beilleszkedést, hozzájárul a szegénység, a kirekesztődés csökkentéséhez és a teljes foglalkoztatottsághoz. Az önkéntesség segít környezetünk és közösségünk jobbá tételében.”

Önkéntes
Többféle csoportosítása létezik az önkéntességnek. Vannak rövidtávúak és vannak hosszútávúak egyaránt. Előbbi általában valamilyen nagyobb eseményhez köthető, például kulturális eseményekhez – ilyenek a fesztiválok – vagy sporteseményekhez, és így tovább.

Léteznek olyan lehetőségek, amelyek társadalmi szempontból hasznosak: ilyen például a hátrányos helyzetűek, idősek, vagy akár állatotthonok lakói részére történő segítségnyújtás.

Létezik múzeumi, könyvtári, illetve közösségi művelődési önkéntesség (és így tovább) egyaránt, és vannak helyi, regionális, nemzeti szinten megvalósuló, sőt országhatárokon, akár kontinenseken is átívelő lehetőségek, programok.

Itt érdemes megemlíteni a fogalommeghatározás mellett a jogszabályi környezetet. A jelentősebb releváns jogszabályok, jogszabályi rendelkezések közül néhány példa:

– Az Európai Unió Bizottsága által 1997-es Amszterdami szerződés paragrafusában megfogalmazott deklarációja.
– Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság [EGSZB] 2006-os dokumentuma.

Érdemes még szót ejteni az Önkéntesség Európai Évéről, amelynek keretében két fontos kezdeményezés is megvalósult hazánkban.

Az egyik ilyen, hogy előkészítették Magyarország 2011-2020-as Nemzeti Önkéntes Stratégiáját.

A másik pedig az Iskolai Közösségi Szolgálat (IKSZ) bevezetése, amelyet a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény vezetett be a középiskolákban.

A középiskolásoknak így tehát alapvetően kötelező az 50 órás közösségi szolgálat teljesítése, azonban az egyetemeken önkéntes tevékenység végzése abból a szempontból előnyösebb, mert a legtöbb egyetem valamilyen formában honorálja is ezt. Vannak olyan egyetemek, ahol kreditpontot ér: ezek a szemeszter végén kerülnek beszámításra, de a legtöbb teljesítményalapú ösztöndíj elnyeréséhez is hozzájárulhat, ha a hallgató rendelkezik megfelelő igazolással.

Önkéntes

Nem csupán tanulmányi szempontból jelentenek előnyt, hiszen azoknak, akik részt vesznek ilyen kezdeményezésekben, programokban, szélesedik a látókörük, javulhat a problémamegoldó, és kommunikációs készségük.

Emellett, ha még nem dolgoztak nagyobb csapatban, itt megtapasztalhatják, milyen is az, és milyen hamar összehozza az embereket a közös cél. Illetve, ha nemzetközi a lehetőség, és ezáltal külföldi önkéntesek is részt vesznek az esemény lebonyolításában, vagy pedig maga a megbízó külföldi, akkor a nyelvtudás, és a szókincs fejlesztése miatt is mindenképpen pozitív lehet.

Nagyon sok olyan ismerősöm van, aki részt vett már egy-egy ilyen kezdeményezésben – több esetben én is ajánlottam nekik -, és csak pozitív tapasztalataik voltak. Egyetemi éveim kezdetétől én is aktívan önkénteskedem, amikor csak lehetőségem nyílik rá, és én is azt tapasztaltam, hogy ezek a lehetőségek minden esetben hozzátettek valamit a személyiségemhez.

Összességében tehát minden egyetemistának ajánlanám, akinek van valamennyi szabadideje, hogy önkénteskedjen, mert nagyon sok pozitívummal gazdagodhat.

Képek:
Kiemelt kép Kép 1 Kép 2 Kép 3

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük