Egyetemi élet

Miskolci kocsmakultúra kezdőnek

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 760 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.236.143.154' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Habár az utóbbi időben az északi országrész, főleg Borsod-Abaúj-Zemplén (vár)megye kevésbé vonzó mind megélhetés, mind infrastruktúra szempontjából, bővelkedik szépségekben eme térség is; elég, ha a Bükk-hegységet, a Zemplént és a lábuknál fekvő településeket említem. A jó magyar szokások itt is megjelennek; erdő, templom és kocsma biztos útba esik, bármerre megy az ember. 

Miskolc, mint a „főváros”, hatványozottan bővelkedik ezekben.

Nevezetességei többek között az Avasi kilátó, Miskolctapolca, Lillafüred és környéke és természetesen a belváros; a színház, a Művészetek Háza, pláza, bevásárlóközpontok, illetve a Széchényi utca (nekünk csak sétáló – a szerk.), amin az országban ritkaságszámba menő villamos halad Diósgyőr felé pl.

Ezen az utcán pedig kávézó és kocsma egymást követi minden irányba. A Búza térről és a Tiszai pályaudvarról villamossal könnyen megközelíthető Centrumtól a Városház térig tartó szakaszt, illetve az azon található helyeket szeretném bemutatni, remélhetőleg minél objektívebben, ugyanakkor kedvet adva másoknak, hogy túrázzanak egyet.

Szóda-presszó:

rögtön jobb oldalt, a Bató-ház oldalában helyezkedik el. A „központból” valamennyire kiesik, a korosztály viszonylag változatos, de főként 20-50 év közöttiek járnak oda. Meccsek idején kellemesen tüzes, árban korrekt (pesti árakhoz képest pl. – a szerk.), viszont sok helyhez hasonlóan hétköznap hamar zár, este 10-nél tovább nem szoktak nyitva lenni.

Garden:

a Centrumtól 2-3 perc sétára lévő, a sétálóról befordulva könnyen megközelíthető hely fiatalosabb sokkal már, 25 évesnél idősebbet nem nagyon láttam meg ott. Árban szintén korrekt, bulis hangulat az van. Néha túlságosan is.

The Sweet:

rögtön a sarkon; egy nagyon prémium, jól kinéző, jó hangulatú kávézó és sütiző. Vegetáriánusoknak vagy egyéb diétát követőknek is kiváló. Árban kicsit borsosabb, egy gombóc fagyi 550 Ft körül kapható, de a nyugalom, amit sugároz, megér ennyit.

Alfa17:

frissen nyílt hely, sok élőzenével. Felfedezésre vár még.

Szomjas szerda:

fiatalos, aranyos kiszolgálás, tiszta hely, jó hangulat, korrekt ár. Finom a fröccs.

Abszurd:

szintén felfedezésre vár még, talán még rendezettebb, mint a Szomjas.

Égbolt:

2-3 éve nyitott meg, nagyon tiszta, rendezett beltérrel és kis terasszal, széles kávé és italválasztékkal (helyi borok előnyben). A vendégek életkori skálája meglepően széles.

Villanyrendőr Sörbár:

sör. Sör. A Villanyrendőr sarkán nagy területű, fedett „terasszal” jó időben kellemes választás lehet este is. 

Forint:

kezdünk elérkezni arra a részére a főutcának (így is szoktuk nevezni), ahol a generációk széles „választéka” megfordul – még/már azoknak is, akiknek nem kéne. A buszmegálló quasi sarkában megbújik nagy terasszal, tágas belső térrel, jó árakkal. Néha nem kulturált, dehát kell ilyen is.

Retro Café:

nagyon fiatalos, bulis hely, tele tébolyult tekintetekkel. Jó a vodka-narancs.

5centes:

dettó. Ráadásul nagyon sokan vannak. Nagyon sokan. Nagyon…

Cactus:

valid és ex-Bartókosok egyik törzshelye. Jó az ár, jó a fröccs, jó a sör. Meglepően kulturált.

Antik Cafe:

személy szerint kedvenc helyem a színház környékén lévő helyek közül. Szép, tiszta, kedves kiszolgálás, kellemes hangulat. A története érdekes, miszerint ez a hely antikváriumként is funkcionál(t). A COVID okozta megcsappanás pedig egy furcsa mutációt eredményezett: a hely megmenekült a csődtől, cserébe azóta vendéglátóhelyként is szerepel.

A színházzal párhuzamosan fut a Déryné utca, ami szintén népszerű, de elegendő tapasztalat hiányában megyek tovább egyenesen. Viszont egy próbát mindenképpen megér.

Desszertem:

nagyon patika cukrászda, a magasabb, de „tűrhető” árkategóriából… és nagyon finom a fröccs! 

Pizza, kávé, világbéke:

egy pizza mellé jól dukál egy finom kézműves sör (alkoholmentes is).

Viking Sörbár:

igazi romkocsma/rockkocsma, a legnagyobb fazonokkal valaha. Árban jó, de érthetően „réteghely”.

Szikrabár:

egy fokkal lágyabb, hippi vonalba elmenő hely. Bartókosok itt is előnyben.

Grizzly:

közeli ismerősökkel csak „irodaként” hivatkozunk rá. Nemrég költözött és felújított hely, megfelelő árakkal és szintén változatos zenés programokkal – a Mesekocsma számomra egy egyedülálló koncepció.

Random:

legnagyobb hely valaha. De csak saját felelősségre.

Avasi Sörház:

enni-inni lehet. A távolság miatt ez már valamennyire kiesik a képből.

A lista a teljesség, pár esetben a józanság igénye nélkül készült, a városban tett séta közben viszont remélhetőleg mindenki talál ihletet a cselekvésre.

Képek forrása: MVK Zrt.

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük