Magazin

Mire figyelj a töri érettségin? Tippek Dominikától!

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 982 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.236.143.154' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Kedves érettségizők

Elkezdődött hát a hét, melyet mindannyian vártatok, ki félelemmel, ki izgatottsággal, de általában ezen érzések ötvözetével. A matek után az emelt történelem érettségitől féltem a legjobban, no nem azért, mert nem készültem rá már hetekkel az időpont előtt, pont ellenkezőleg. Nagyon sok időt és energiát fektettem a tanulásba, ugyanis tudtam, ha ez az érettségi jól sikerül, akkor már kevés dolog állhat közém és a választott szak közé. Természetesen nyomás alatt nehéz teljesíteni, de nem lehetetlen! Éppen ezért, hogy a dolgotokat egy kicsit megkönnyítsem, elhoztam pár tippet, amelyek segítségével jól teljesíthettek.

Csak semmi kapkodás

Bármennyire is időpazarlásnak tűnik, mindig szánj időt arra, hogy alaposan átolvasd az általános utasításokat a kis füzet elején, valamint az egyes feladatokat is. Nyugodtan aláhúzhatod a fontosnak tűnő szavakat, mondatokat, ezzel akarva akaratlanul is ráterelődik a figyelmed az egyes részletekre, melyek segíthetik a feladat megoldását is. Esszéknél ez egy hatványozottan fontos szabály, hiszen a feladatleírás tartalmazza azokat a főbb szempontokat, amelyek alapján el kell készítened a fogalmazást.

Az általános tájékoztatóban közép- és emelt szinten is találsz „javaslatokat”, milyen séma alapján érdemes haladni az esszék kidolgozása közben, ezt olvasd el akár többször is, kiváló kapaszkodó lesz a nagy izgulás közepette és így kevesebb eséllyel fogsz belekeveredni a kifejtésedbe.

érettségi

Forrásokban meglapuló információk

Mind a rövid, mind pedig az esszé feladatoknál jelen vannak a források, melyek arra hivatottak, hogy könnyebben tudd megoldani a feladatot, de előfordulhat, hogy inkább az ellenkező hatást váltják ki: összezavarnak. Mindenkinek van egy alap gondolata, mikor elolvassa a feladatot, hogy melyik helyre mit kellene írni, mint helyes válasz, aztán a forrásokat átfutva sokszor jön a felismerés: „Hoppá, ez nem is olyan egyszerű, mint gondoltam.”. Természetesen ilyenkor sem helyénvaló megoldás a pánik és teljes kétségbeesés. Ragadd meg a tollat és jöhet az aláhúzós módszer. Bonts ki minél több, számodra releváns információt a szövegből, ábrából, táblázatból és egészítsd ki a saját tudásoddal. A források a legtöbb esetben kiváló mankók tudnak lenni, ha sikeresen megérti őket az ember. 

_____???_____- ben volt a Canossa-járás.

Soha ne hagyj semmit üresen! Lehet, hogy nem vagy teljesen biztos a megoldásodban vagy éppen fogalmad sincs mit kellene írni a vonalra, milyen betűnek, számnak kellene kerülnie a rubrikába, de a szerencse attól még a te oldaladon állhat. Ilyen esetekben sosem szégyen a tippelés, ami sok esetben akár be is jöhet. Rossz válasz esetén pedig elmondhatod, te mindent megtettél a jó ügy érdekében, nem adtad fel a harcot az érettségi feladatlappal szemben. 

töri

Legális puska?

Sokan nem tudják, hogy az atlasz milyen nagy erővel bír az asztalukon. Középszinten az összes feladat megoldásához használhatod, az emeltesek egy kicsit rosszabbul jártak, ők csak az esszé feladatokhoz hívhatják segítségül a kis könyvet. 

Nem is gondolnád, de a térképeken kívül számos hasznos információt ki lehet nyerni az töri atlaszodból egy kis figyelemmel. Sokszor lapulnak évszámok a hegyekben, völgyekben, néha konkrét esszéket meg lehet írni csupán az atlaszban talált folyamatábrákból, idővonalakból. Ha az atlasz forgatása is nagy szerepet játszott a felkészülésedben, akkor nyert ügyed van, de ha elfelejtetted, akkor sincs még semmi veszve. Érettségi előtti este már akár egy fél órát rászánva is meg lehet ismerni az atlasz felépítését és fény derülhet apró titkaira, mint például a helynévmutató, tartalomjegyzék, idővonalak, melyek használata már fél siker.

Ki kinek a párja?

Középszinten egy rövid és egy hosszú esszé, emelten pedig egy rövid, egy hosszú és egy komplex várja majd az érettségizőket a szerdai napon. Bár a feladatlapon fel vannak tüntetve egy táblázatban, milyen párosításban választhatod az egyes esszéket, mégis a stressz és a kapkodás miatt sokan beleesnek abba a hibába, hogy ezt nem veszik figyelembe és „rossz” esszéket kezdenek kidolgozni. Ez könnyen eredményezhet százalékokkal rosszabb eredményt, hiszen a javítók ilyenkor- bármennyire is jó a megoldás- nem, vagy csak nagyon csekély ponttal jutalmazhatják a teljesítményt. 

Ha megfogadod korábbi tanácsomat és figyelmes feladatátolvasással kezded, te nem fogsz ezen emberek körébe tartozni. Középszinten és emelt szinten is érvényes az a szabály, hogy a rövid és a hosszú esszé nem származhat egy korból, nem lehet mindkettő 1849 előtti vagy 1849 utáni eseményt feldolgozó. 

Mi a helyzet akkor, ha olyan párosításokkal találod szembe magad, ahol az egyiknél a rövid esszé, másiknál a hosszú esszé megírása jelentene problémát? Nos, a helyzet nem szerencsés, azonban koránt sem ritka. Hasonló cipőben jártam annak idején, végül úgy döntöttem azt a párosítást választom, ahol a rövid esszéhez nem tudok érdemben sokat hozzátenni, a hosszú és a komplex viszont nem okoz problémát. Ilyen esetben mindig próbálj meg a forrásokra, valamint az atlaszra támaszkodni, de soha ne ess kétségbe! Attól még, hogy valami nem tökéletes, tartalmazhat értékes gondolatokat, kaphatsz rá pontokat és érhetsz el nagyon jó eredményt!

Ne vesd bele magad egyből a mély vízbe!

Ez a pont főként az esszé feladatokra vonatkozik. Lehetőséged lesz piszkozat készítésére a pontozott vonalak „élesben” történő kitöltése előtt, amit szerintem érdemes kihasználni. Írd le minden, feladathoz kapcsolódó gondolatodat, például, hogy mi a pontos feladat, mire emlékszel a tanulmányaidból. Ezután vedd górcső alá a forrásokat, gyűjts ki minden hasznos információt. Elemezd a táblázatokat, értsd meg a folyamatábrákat, vizsgáld meg a képeket és hozzájuk tartozó leírást. Keresd meg az atlaszban a kapcsolódó részt vagy részeket, rakd össze fejben, hogyan jelenik meg az adott téma térben, időben. Írd le a kapcsolódó fogalmakat, személyeket, eseményeket, ami csak eszedbe jut.

Következő lépésnél a már említett, általános információk között szereplő szempontokat hívhatod segítségül, mellyel rendszerezni tudod az általad leírtakat, fel tudod építeni vázlatpontszerűen az esszéidet. Amennyiben ezzel a módszerrel készíted el a piszkozatot, nincs más dolgod, mint a felírt vázlatpontok kerek mondatokba foglalása, ügyelve arra, hogy az kész szöveg is koherens legyen, ne csapongó. Ha időd engedi és biztosabbnak érzed, akár az egész esszét is leírhatod a piszkozati lapra, de ez nem mindenkinek szükséges.

Fontos, hogy ne stresszeld túl az érettségit. Jöhetnék most itt a szokásos „ez még csak a kezdet, lesz még ennél rosszabb is” kezdetű monológgal, de ezt magam is utálom a mai napig. Természetes, hogy izgulsz, hiszen a jelen életszakaszban az érettségi a legfontosabb kihívás, de ha egy kis nyugalmat tudsz magadra erőltetni a dolgozat megírása közben, a teljesítményed is sokkal jobb lehet, ezt tartsd szem előtt!

Sok sikert kívánok minden kedves érettségizőnek és „sose hagyjon el bennetek a remény!”.

Képek forrása: pexels.com

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük