Magazin

Miért épp Budakeszi? – Programajánló

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 1370 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.236.143.154' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Budakeszi Budapest közvetlen szomszédságában elterülő, körülbelül 15 ezer lelket számláló, sváb kötődésű város, amelyet két oldalról zöld területek, erdőségek határolnak. Sokban nem különbözik a többi településtől, itt is vannak girbegurba utcácskák, a helyiek által ismert kisboltok, amik aranyat érnek, városi piac, amit csak dicsérni lehet – ahogy akadnak hibák is, például az elhíresült dugók a Budakeszi úton, ahol a Széll Kálmán térről induló 22, 22A és a 222 számú buszok hordják-viszik a Budapesten dolgozókat, iskolásokat és a Budakeszire látogatókat is. De akkor miért éppen Budakeszi a legalkalmasabb arra, hogy Budapest vonzáskörzetében eltölts néhány napot? 

1.A zöldből sosem elég! 

Budakeszi vonzereje tagadhatatlanul a közelségének köszönhető: egyrészt a fővárossal határos, így könnyen megközelíthető, a hazajutás is problémamentes, hiszen a buszjáratok szinte végig a Fő utcán haladnak végig; másrészt pedig szinte bármerre indul az ember, nyomban valami zöldre bukkan. 

Ha például eleged van a dugóból, a BKK-ellenőrökből vagy csak szimplán egy kis mozgásra vágynál, elég ha beveted magad a Budakeszi erdőbe, ami a Fő utcára merőleges utakon körülbelül öt perc alatt elérhető, és máris megkezdheted a túrát az Anna-rét, a Normafa vagy a János-hegy felé. 

Ha valaki fél, hogy eltéveszti a megfelelő megállót, akkor utazzon végig a 22A végállomásáig, hiszen innen sincs messze a természet! A CBA és a helyi rendőrőrs melletti húzódó utcán kell csupán végigsétálni, élvezni egy keveset a Fűzfa utca barátságos, kertvárosi hangulatát, és hopp! Már meg is érkeztünk Budakeszi egyik legnevezetesebb területéhez, az égignyúló Mamutfenyőkhöz. Innen pedig csak egy köpésnyire van az éppen revitalizálás alatt álló Nádas-tó (melynek léte avagy nem léte állandó vita a helyi lakosok között), így annak felfedezése is egy expedíció sikerérzetével járhat együtt. 

Aki pedig még ennél is többet szeretne, annak tökéletes választás lehet a Budakeszi Arborétum, amelyhez elsőként a 222-es buszt kell igénybe venni, majd a Széchenyi utca nevű megállóban a 795-ös volánbuszra kell átszállni. A Hidegvölgyi pihenőháztól pedig az erdőn keresztül vezet az út egészen az arborétumig. (A nyitvatartásról és a belépőkről itt olvashatsz bővebben.)

2.Zarándoklat Makkoson

Budakeszi területén már az újkőkorban is laktak, és mint fentebb említettük, később erősen sváb kötődésű településsé vált. A Makkosmária-legenda pedig egy szintén sváb gazdához, Traub János nevéhez kötődik. Traub János egyik nap a budakeszi szőlőkbe sétált, mikor a ma Makkosmáriának vagy Máriamakkosnak nevezett területen, az egyik tölgyfán Krisztus arcképe jelent meg előtte. A legény ezután megbetegedett, csodálatos gyógyulása után pedig egy Mária-képet akasztatott az útszéli tölgyfára, innen ered a terület neve is: Makkosmária. A szentképet mások is látogatni kezdték, majd az események kivizsgálása után engedélyezte az egyház is, hogy nyilvános tiszteletben részesítsék azt. 

Először kis kápolnát, majd egytornyú templomot építettek a tiszteletére, végül pedig 1938-ban megkezdték a jelenlegi templom, az Angyalok királynéja építését. A templom a Székesfehérvári egyházmegye búcsújáróhelye lett. 

Makkosmária Budakeszi kevésbé kiépített városrészeinek egyike, amelyet két úton lehet megközelíteni: egyrészt az Erdő utca megállótól balra felfele sétálva, másrészt az erdőn keresztül a János-hegy-Normafa-Virágvölgy útvonalakat követve. A templom mellett nagy zöldterület található, ami iskolai rendezvények, családi piknikek kedvelt színhelye. 

3.Falunap másképp? 

buda2023 júniusában az V. Budakörnyéki Sörfesztivál került megrendezésre Budakeszi Fő utcai parkjában. A sörfesztivál, amely a COVID előtti időkben kezdődött, a nehezítő körülmények ellenére is hagyománnyá vált Budakeszin. A legkülönfélébb sörök megkóstolása mellett a több napos rendezvény olyan fellépőket is meghívott, mint Kis Grófo. Emellett több, helyi együttesnek is lehetőséget adott a szereplésre. Bár a sörfesztivál elsőre a falunap fellengzős elnevezése, nem csupán az alkoholról szólt, ugyanis gyermekprogamok is várták a családdal érkezőket.

Budakeszin továbbá folyamatosan vannak hasonló rendezvények. Augusztus 11-én, pénteken szintén a Fő utcai parkban tartják a következő utcabált. (A programról bővebb információt itt találsz.)

4.Állatkert helyett

budakeszi

A Fővárosi Növény-és Állatkert bizonyára mindenki számára feledhetetlen élmény, ugyanakkor hangulatában egészen más, mint a Budakeszi Vadaspark. A park maga egyrészt tájvédelmi területen fekszik, erdőség veszi körbe, így egyszerre ad lehetőséget arra, hogy az ember felfedezze a kirándulás örömeit és arra, hogy megismerje a terület élővilágát. 

A park folyamatos, napi és heti programokkal várja a látogatókat. Naponta tartanak például állati tréningeket, amelyek tulajdonképpen a delfin show-k vadasparki változatai. Itt olyan állatokat is megfigyelhetünk, amelyek  általában éjszaka aktívak. Márciustól egészen októberig minden hétvégén állati bemutatókat tartanak, ahol a nyestek, görények és különféle madarakon kívül még kutyabemutatót is nézhetünk!

Akinek pedig nem elég a tudás gyarapítása, az állatok nézegetése és a séta a gyönyörű erdőben, az kiélheti magát a kalandparkban is. A kalandpark pályái A-tól F-ig mindenféle korosztálynak és személynek megfelelnek, hiszen egészen a kezdő szinttől eljuthatunk az extrém kihívásokig! További információt ezekről itt találhatsz!

5.Csöpp látnivalók 

Még mindig nem volt elég Budakesziből? Akkor sétáljunk egyet a városban és tekintsük meg az elszórt látványosságokat is! 

Elsőnek, szálljunk le a Szanatórium utcánál és tekintsük meg a mozdonyt, vasút nélkül!  De miért van mozdony Budakeszin, ahova sohasem járt vonat? A magyarázat egészen egyszerű: korábban MÁV-kórház működött itt, így 1986 óta a Rózsa utca sarkán áll, bár a kórház vasúti kötődése már megszűnt. A mozdony a budakeszi gyermekek kedvence, de az idelátogatók számára is érdemes lehet egy pillantást vetni rá! 

Ezután nézzük meg a Himnusz-szobrot, amely szintén a Szanatórium utcánál, a Budapest felé vezető megálló mögött található. A teret bevilágítandó áll az istenalakot ábrázoló szobor, melynek palástján Kölcsey Himnuszának sorai olvashatók. 

Körülbelül egy megállóval lejjebb, a róla elnevezett utcában található Erkel Ferenc nyaralója, ahol szívesen töltötte az idejét. Emlékére a Fő utcai parkban szobrot is állítottak. 

programajánló

A Fő utca baloldali szakaszán sétálva vagy a kényelmesebbek kedvéért két megállónyit buszozva elérkezhetünk a Nagy Sándor József Emlékházig, amely a budakeszi honvédzászlóalj „főhadiszállása”. Annak emlékére jött létre, hogy Nagy Sándor József, a 13 aradi vértanú egyike 1849-ben, a tavaszi hadjárat során pár napig Budakeszin állomásozott. 

Források: Budakeszi (Wikipédia), Angyalok királynéja kegytemplom (Wikipédia), V. Budakörnyéki Sörfesztivál, Péntek esti utcabál, Budakeszi Arborétum, Budakeszi Vadaspark, Budakeszi Mozdony, Nagy Sándor József Emlékház

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük