Magazin

Megyünk turizni! – a használtruha-kereskedés népszerűvé válása napjainkban

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 742 AND user_id = 0 AND user_ip = '44.212.99.208' ORDER BY id DESC LIMIT 1

A turkálók és használtruha-üzletek ruhadarabok másodkézből történő eladásával foglalkoznak. Akik követik az aktuális divatot, öltözködési szokásokat, biztosan tisztában vannak a „turi-láz” jelenséggel. Tapasztalataim szerint az elmúlt hónapokban egyre inkább növekszik a second-hand shopokban vásárlók száma. Tehát ami 10-20 évvel ezelőtt cikinek számított, vagyis a turkálóba járás, a „turiból való öltözködés”, az mára trendinek számít.

Hogyan jutottunk ide? Milyen tényezők segítik elő a használtruha-vásárlások számának növekedését?

Környezettudatosság. Az ún. fast-fashion (azaz olyan cégek gyártási elve, amelyek gyorsan állítanak elő kevésbé jó minőségű ruhadarabokat) támogatása helyett gondoljunk arra, mennyivel kevesebb hulladék keletkezne, illetve kevesebb víz fogyna a világon, ha nem teljesen új, hanem használt ruhákat vennénk. Az Európai Parlament hírei szerint 2015-ben egyetlen póló előállításához 2700 liter vízre volt szükség, összesen pedig 79 milliárd köbméter víz fogyott textilek és ruházati cikkek gyártásakor. Ez rendkívüli mennyiség.

Továbbá, a szintetikus anyagok mosása révén mintegy évi 0,5 millió tonna mikroszál kerül az óceánokba. Ez összesen 35%-át adja az összes környezetbe juttatott elsődleges mikroműanyagnak. Nem engedhetünk meg magunknak ilyen mértékű vízszennyezést.

Egyre több és több ember belátja, hogy ezen sürgősen változtatnunk kell. Az említett folyamatok hatására rengetegen áttérnek (legalábbis igyekeznek áttérni) a használt ruhák vásárlására.

turi

A turkálóba járóknak lehetősége van igazán egyedi vintage-darabok megszerzésére. Vannak, akinek rendkívül fontos, hogy különleges ruhákban járhassanak, valamint hogy a városban senki ne viselje ugyan azt a ruhadarabot, de még csak hasonlót sem, mint ők. Ha úgy érzed, hogy te is közéjük tartozol, akkor várnak a turkálók! A turis ruhák nagyrésze ugyanis nem elérhető ruhaüzletekben.

Alacsonyabb ár. Szinte természetes, hogy alacsonyabb árakon vásárolhatunk, használtruha üzletekről beszélve. Turkálóként eltérő árakkal találkozhatunk. A „kilós turkálókban” az összeválogatott ruhákat fizetéskor lemérik és kilónkénti egységárat fizet a vevő. Magától értetődően itt bálabontáskor vannak magasabb árak és ahogyan fogynak a ruhák, úgy száll az ár is egyre lentebb. A vállfás turikban merőben eltérő a helyzet. Itt a ruhák darabjáért kell fizetni meghatározott összegeket.

Sikerélmény, „kincskeresés-érzés”. Igazán elszánt és rendkívül szemfüles turizók elvétve találhatnak márkás, jó állapotú darabokat is. Ebből a lehetőségből adódik a turizás kincskereső jellege, ami izgalmassá és vonzóvá teszi az emberek számára a használtruha üzleteket.

Mi a „turkálás” előnye, és mik a hátrányai?

Véleményem szerint a turizás legnagyobb előnye, hogy kedvező az ár-érték arány. Sőt. Ha jól átnézzük, és megválogatjuk, mely darabokat visszük magunkkal haza, igen jó üzleteket lehet találni.

Ahogyan már fent boncolgattam, nagyon egyszerű egyedi darabokra bukkanni. A turkálók nem egy, de nem is néhány trendi üzletből kapják a ruhákat. Mindenféle áru érkezik hozzájuk, köztük kézzel készített darabok is.

És ha ez nem lenne elég, a turizás ugyanúgy lehet közös program barátnős vagy éppen anya-lánya napokra, mint a ruhavásárlás más üzletekben.

Ezzel szemben hátrányként említem, hogy könnyen vásárolhatunk hibás árut, melyen a hibát első ránézésre talán észre sem vesszük. A tanácsom, hogy mindig alaposan ellenőrizzük a ruhákat és lehetőség szerint próbáljuk is fel őket!

Hátrány még, hogy a vidéki turkálókban bizonyos esetekben kevesebb és általában rosszabb minőségű áru van. Tapasztalatom szerint a bálás turkálók többsége is vidéken található és talán itt kevesebb figyelmet fordítanak a ruhák átnézésére, válogatására, illetve tisztítására, tehát itt nagyobb az esélye a hibás daraboknak is.

Szót kell ejtenem még a vállfás turik legnagyobb hátrányáról, ami a magas árban rejlik. A Háda üzletláncnak vannak efféle turkálói, ahol azt éreztem, hogy a használt ruhákért kért árból akár új ruhadarabokat is vehetnék. Mentségükre szóljon, hogy ezek a darabok tényleg prémium minőségűek voltak.

Melyek tartoznak a legnépszerűbb turkálók közé jelenleg?

A legkiterjedtebb üzlethálózattal a Háda rendelkezik. Turkálóik megtalálhatóak vidéken és a fővárosban egyaránt. Ahogyan már említettem, vállfás turkálóik vannak, de találunk néhol kilósat is. Én személy szerint nem rajongok a Hádáért, mert a nagy választékon kívül egyetlen előnyt sem tudok megnevezni a javukra. Többször találtam olyan darabokat, melyek tetszettek, azonban foltosak, szakadtak voltak. A vállfás üzleteiket rendkívül drágának találom.

Budapest egyik elsőszámú vintage ruhaboltja a Humana. Hat helyen van üzletük: Astoria, Corvin, Ferenc körút, Árpád út, valamint Budán a Flórián téren és a Budatétényen az Etele Plázánál. A Humanát igazi kincsesbányaként is lehet emlegetni; sok a trendi, márkás ruha, rendkívül kedvező árakkal találkozhatunk (sokszor 400, esetleg 800 ft egy darab), valamint véletlenszerűen szoktak indítani ’happy hour’-t is, amikor 60 percig jelentős kedvezménnyel, esetleg féláron lehet megvenni mindent a boltban.

Ellátogathatunk a Gardrób közösségi vásárjaira is. A Gardrób nem egy hagyományos turkáló, mivel itt mindig egy-egy kiválasztott helyre települnek ki az eladók és kvázi garázsvásárt (vagy inkább ruhavásárt) tartanak. A vásárok időpontját a weboldalukon olvashatjuk; a következő dátum május 6, a helyszín pedig az ELTE Gömbaulája.

Aki pedig válogatott vintage és retro darabokat keres, az megteheti ezeken a budapesti helyeken is: Typo Showroom, Jajcica, Alterego, Antifactory Vintage.

Turkáló az online térben – Vinted app

Az online vásárlás népszerűbbé válásával egyértelműen fejlődnek az online turizás lehetőségei is. A Vinted nevű app hatalmas reklámkapmányának eredményeként szinte berobbant a köztudatba, az internetes vásárlók látókörébe. Ezen a felületen – csakúgy, mint ahogy azt egy turkálóban tennénk – mások által hirdetett használt, de akár még új – ruhák után keresgélhetünk. A folyamat a következő: az eladó fényképeket és leírást tölt fel az adott ruhadarabról, az érdeklődő vevő kérdéseket tehet fel arról, végül megvásárolhatja egy online tranzakció keretében. Rövid időn belül (jellemzően max. 10 nap) egy kiválasztott csomagponton vagy csomagautomatánál átveheti a csomagját.

Vannak eladók, akik rendkívül kedvező árakon hirdetik ruháikat, vannak azonban olyanok is, akik megkérik az árát. Hasznos funkció, hogy a Vinted-en az érdeklődő tehet árajánlatot az eladó felé. Az eladók beállíthatnak akár csomagkedvezményt is, tehát ha valaki egyszerre több darabot vásárol, azt kedvezményesen teheti meg.

Összegezvén a leírtakat, pozitívként értékelem, hogy a turkálás iránti érdeklődés egyre csak nő. Fontos, hogy védjük a környezetünket, csökkentsük a hulladék mennyiségét és újrahasználjuk a ruhadarabokat. Menj te is turizni!

Te mit gondolsz a turkálásról? Szerinted ciki vagy menő? Olvasnál még hasonló tartalmakat? Írd meg nekünk!

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4
Európai Parlament adatai

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük