Magazin

Március 14 – Nemzetközi π-nap

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 450 AND user_id = 0 AND user_ip = '44.212.99.208' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Nemzetközi π nap

Általában a közösségi média felületeiből értesülünk a különböző világnapokról, mint a Star Wars nap (május 4.), Európa elhízás elleni világnap (május 22.) és az ügyészség napja (június 10.). Ezekhez gyakran meme-k, challenge-k társulnak, melyek vagy a nap eredetéről szólnak, az azokról kialakult vitákról, vagy egyszerűen csak a szórakozásról.

Március 14-e szintén egy világnap, egy nemzetközi nap. Lehet, hogy nem vagy fizikus hallgató, lehet még csak TTK-s sem vagy, de bizonyára hallottál már a π-ről (olvasd: ) gimnáziumban. Remélem most nem hoztam elő túl heves érzelmeket és nem gyulladt ki a PTSD-t jelző lámpád. Ha szeretnél többet megtudni erről a napról, akkor ne hagyd ki ezt a cikket!

nap

Mi az a π?

Ha esetleg mégsem emlékeznél a középiskolai matekórákra, akkor itt egy kis frissítő: 

  • A a görög ábécé egy betűje, a magyarban a ’p’ betű „párja”.
  • Geometriában használjuk úgy is, mint a 180° jelölését, ez a radián. (Például egy kör radián)
  • Emellett azonban a kör kerülete és átmérőjének hányadosát is értjük ez alatt

Lehet, hogy elsőnek kicsit kusza ez a három különböző jelentés és használat, de nekünk csak az utóbbira kell figyelnünk, hiszen ez a nap erről szól. Ha éppen van nálad szabó centi és egy kör alakú tárgy, akkor le tudod mérni a kör átmérőjét, valamint a kerületét. Ez utóbbi elosztva az átmérővel, megkapod a π-t. A számológéped, valószínűleg valami ilyesmit fog kiírni: 3,14… és így tovább még jó sokáig, hiszen ez egy véget nem érő szám.

Igen, kitalálhattad, pontosan ezen szám miatt esik a π-nap 3. hó 14-ére, azaz Március 14-re. Ezt a számot használjuk:

  • Ha a kör kerületét, területét akarjuk kiszámolni
  • Periodikus mozgások leírására fizikában
  • Szögmérésre
  • Áramtovábbításnál
  • és a GPS rendszerek működéséhez

Mit kell tudni erről a napról?

nap

Ezt a napot nem más, mint „A π hercege”, Larry Shaw vezette be még 1988-ban. Attól a ponttól fogva, ünnepi megemlékezéseket tartottak, ahol természetesen pitéket fogyasztottak (hivatkozva az angol „pie” szóra, melynek kiejtése azonos a „pí”-vel angolul). Ahogy a képen láthattátok, nem volt elég, hogy pitét ettek, annak a pitének PÍtének kellett lennie, angolul valahogy így fogalmaznánk meg: π-y pie. (pís pite)

Mivel a egy irracionális szám (nincs vége), az emberek majdhogynem sportot űznek a számjegyeinek felolvasásában. A csúcsot Haraguchi Akira tartja, aki 100 000 számjegyét szavalta el fejből. Ezt a sikeres világrekord-döntő kísérletet le is filmezték. Nem feltétlen sorolnám ezt a művet a Netflix & Chill kategóriába, ezért inkább talán keressünk egy könyvet. Talán nem hinnétek, de igen, könyv is van, amely pusztán a számjegyeit tartalmazzák. A könyv nem túl izgalmas és változatos cselekményszála 530 oldalon keresztül bontakozik ki, melyet meg is szerezhettek 9000 Ft-ért cserébe online.

Idehaza ugyan nincs túl nagy fenék kerítve ennek a világnapnak, és talán magának a számnak sem, azonban Amerikában annál inkább. Az MIT (Massachussetts Institute of Technology, a híres bostoni egyetem) például ezen a világnapon hirdeti ki felvételizőinek, hogy ki járhat az adott félévtől a neves iskolába. 

Érdekesség

Ha azt mondanám neked a darts táblára, hogy: „Tessék. Ez itt egy számológép”, akkor nem biztos, hogy elhinnéd első hallatra. Kifeszítenék egy kört fonalból, köré négyzetet tennék pl. szívószálakból és elkezdeném dobálgatni a darts nyilakat (lásd alsó kép). Jó sok nyíl elhajítása után észrevennénk, hogy némely nyilak a körön belülre esetek, némelyek pedig azon kívülre. Ha ezeket megszámolnánk, és elosztanánk a körön belüli nyilak számát a négyzeten belüli nyilak számával, akkor éppen a közelített értékét kapnánk meg.

π

Manapság már mindenki megtalálhatja azt a világnapot, ami neki kedves, hiszen amit már egyszer kitaláltak, annak világnapot is szenteltek. Akár egyetértünk velük, akár nem, ezek mégis jelképeznek valamit, mégis az életünk részét képezik valahogy. Egy ilyen távol lévő dolog is, mint a π mégis ott van a mindennapjainkban (pl.: Darts) csak nem vesszük észre. Éppen ezért tarts velünk legközelebb is, és olvasd a cikkeinket

Képek forrása: kiemelt, 1, 23

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük