Suli van
Középsuli

Kezdődik 2023-as érettségiszezon! Ezekre figyelj a magyarérettségin!

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 955 AND user_id = 0 AND user_ip = '44.212.99.208' ORDER BY id DESC LIMIT 1

A 2005-ben bevezetett új kétszintű érettségi-rendszer óta nagyobb átalakítás eddig nem történt az érettségiben, felsőoktatási felvételi szabályokban. A középiskolások a végzős évüket már az előző évi tesztek bújásával töltik és a fakultációkon is ezek alapján történik a felkészítés. Ezek jó alapot adnak a tanároknak is arra, hogy segítség a tanórákon az érettségire készülést típusfeladatokkal.

Az érettségi a négy évig tartó folyamatos tanulás, felkészülés megkoronázása. De vajon tényleg annyira kell tőle tartani, mint amennyire hisszük? Valóban minden pont számít? Mire kell figyeljünk a hétfőn kezdődő magyarérettségin, illetve lehet-e mumusérettségi a magyar? Ezekről beszélgettem Ratkó Rita gazdálkodás és menedzsment szakos másodéves hallgatóval, aki 2021-ben tett sikeres érettségi vizsgát.

Hogyan emlékszel vissza az érettségire, mint kihívásra? Izgultál, összességében sokat készültél-e rá?

ratko-ritaRatkó Rita: Rettenetesen féltem az egész érettségitől, ténylegesen azt hittem, hogy ezen múlik az életem és ha nem sikerül, akkor mindenki szemében rossz leszek. Végig tanultam az egész négy évet, az érettségi időszaka előtt folyamatosan a segédanyagokat nézegettem, emellett pedig érettségi feladatokat oldottam meg. Az érettségi napján teljesen feszült és ideges voltam.

Utólag visszagondolva lenne-e bármilyen tanácsod arra nézve, hogy a most érettségiző fiatalok, hogyan készüljenek az első napra?

Ratkó Rita: Tudom nehéz, de a nyugodtság a legfontosabb. Nem ezen múlik az életed, ha szükséges újra megcsinálhatod az egészet. Ez az, amit én csak az érettségi után ismertem fel. Az érettségi előtti hétvégén kérlek ne tanulj, ne nézz már feladatokat, hiszen csak össze fog kavarni téged. Az első nap előtti hétvégén lazíts, vegyél forró fürdőt, igyál nyugtató teát, nézz meg egy filmet, hallgass zenét, vagy csinálj bármit ami eltereli a gondolataidat az utolsó hajráról. Végig tanultad az egész négy évet, pár nap pihenés és magaddal való törődést megérdemelsz.

Magyarérettségivel indul a hét. Mik lehetnek a magyarérettségi buktatói?

Ratkó Rita: A legnagyobb buktató szerintem, ha nem meri az ember elkérni a helyesírási kéziszótárt. Ha nem vagy biztos egy szóban ott a lehetőség, ragadd meg és kérd el a tanártól, hidd el nem ciki. Figyelj arra, hogy összeszedettek legyenek a gondolataid az érvelésnél és a szövegalkotási feladatnál. Mindig olvasd el figyelmesen a kérdést és arra válaszolj, amit kérdeznek. Ez hatalmas probléma szokott lenni.

Mi az, amire még az utolsó napokban fókuszáljanak a végzősök?

Ratkó Rita: Ha nagyon muszáj, akkor érdemes átnézni az érvelés felépítését, illetve a novellaelemzés szempontjait és kifejtését.

Vannak évről évre ismétlődő típusfeladatok és persze állandòak is. Ezekre te fel tudtál készülni? Van rá valami taktika?

Ratkó Rita: Rengeteg érvelést kellett írnunk a gimnázium alatt és emellett én is sokat írtam itthon, hogy biztos jól tudjak majd érveket felsorakoztatni. Sőt volt olyan, hogy hangosan érveltem a családnak. Valamiért volt egy megérzésem, hogy Mikszáth Kálmán munkásságát át kellene néznem, és bejött a novellaelemzésnél. Ha azt érzed egy adott íróról tudnod kell valamit hallgass a megérzésedre, de persze mellette azért a többit is érdemes tudni. Emellett sokat gyakoroltam a novellaelemzést, mivel nálam csak ez jöhetett szóba. Nem szerettem verset összehasonlítani. A szövegértés pedig szerintem azon múlik, hogy mennyire tudod kiszedni a fontosabb információkat a szövegből, ezt érdemes gyakorolni különböző témákban.

ratko-rita-magyarerettsegi-ballagas-2023

Van-e tanácsod arra nézve, hogy melyik a célszerűbb a szövegalkotás vagy az érvelés?

Ratkó Rita: Szerintem sokkal célszerűbb az érvelést választani, mivel ott nincsen megkötve a kezed. Míg a szövegalkotásnál nagyon figyelni kell a formai követelményekre, addig az érvelésnél csak a bevezetés, tárgyalás, befejezés hármasára kell a figyelmet fordítani.

Mik azok amikre beadás előtt mindenképp figyeljenek oda a tanulók?

Ratkó Rita: Az összes feladatnál legyen minimum egy válasz, ne hagyj semmit se üresen. Minden oldal tetejére legyen felírva a neved. Ha kértél plusz lapot mindenképpen tüntesd fel a dolgozat első oldalán. Illetve ha van még időd a beadás előtt olvasd át mégegyszer az írásodat, hogy biztos mindent leírtál-e amit szerettél volna.

Van-e bármilyen tipped, hogy magát a stresszt, a vizsgadrukkot mivel tudnák legyőzni a végzősök?

Ratkó Rita: Ezt nehéz megválaszolni, mivel szinte lehetetlennek tartom, hogy teljesen eltűnjön a vizsgadrukk, valahol mélyen megtalálható lesz. Ez természetes ebben az időszakban, és egészséges stressz. De szerintem a legfontosabb ténylegesen, hogy az utolsó pár napban tényleg foglalkozzon az ember egy kicsit magával. És külön az vizsga után se az legyen az azonnali feladat, hogy a következő napra átnézzék az anyagot, hanem itt is foglalkozzanak magukkal. Tudom nehéz, és szinte mindenki fél ettől, de sikerülni fog. Sok sikert srácok, lányok!

Köszönöm Ritának a válaszokat! Nektek pedig sok sikert kívánunk! Ha érdekelnek még hasonló cikkek, iratkozzatok fel weboldalunk híreire!

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük