Magazin

Kreativitás-, személyiség-, és készségfejlesztés – A TikTok pozitív hatásai

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 1478 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.238.116.201' ORDER BY id DESC LIMIT 1

A 2016-ban Kínából induló és 2017-ben világszerte elérhetővé, és globálisan is népszerűvé váló közösségi platform árnyoldaláról már rengeteg cikk íródott, most viszont a TikTok előnyeit, pozitív hatásait fogom részletezni, hangsúlyozni.

Mentális egészség, kikapcsolódás, kreativitás

tik tok

A TikTok előnyös lehet mentális egészség szempontjából, hiszen a felhasználók rengeteg szórakoztató tartalmat is találhatnak a felületen, rengeteg különböző témában, az állatokról készült videóktól egészen a desszertes videókig.

Emellett segíthet barátokat szerezni olyan fiataloknak, akik alapvetően félénkebbek, hiszen az online felületen kevésbé érezhetik kényelmetlenül magukat.

Fejlesztheti a kreativitást is, mivel rengeteg filter, CapCut-sablon érhető el, illetve rengeteg népszerű dal közül választhatunk „aláfestő” zenét videóinkhoz. Eltalálni a megfelelő hosszúságot, megtalálni a videóhoz illő dalt, a megfelelő borítót, mind-mind kreativitást igényel.

Illetve, nagy-nagy szerencsével, a videók megfelelő időzítésével, népszerű hashtagek használatával, kreatív és szórakoztató tartalmak posztolásával videóink akár felkapottak is lehetnek, aminek elérése motiválóerő is lehet.

Személyiségfejlődés és készségfejlesztés

kreativ

Fentebb már volt szó a kreativitásról, de a felhasználók elsajátíthatják a videókészítés és szerkesztés készségét is. Emellett az önbizalom erősítése céljából is hasznos lehet, hiszen a sikerélmény mindenképpen pozitív hatással van rá, és még ha csak online, és nem személyesen mondja is el valaki a véleményét egy adott témáról, akkor is fejlődik a beszédkészsége, és így tovább.

A TikTok-felhasználók figyelmének javítása szempontjából is előnyös lehet, hiszen egy videó megfelelő elkészítése koncentrációt és gyakran némi erőfeszítést is igényel – és ha a videó sikeresen elkészül, az elégedettségérzetet okozhat. Így pedig az élet több területén is fejlődhetünk: a diákok a házi feladatok minél precízebb elkészítése; a fiatalok és felnőttek a munkahelyi feladatok elvégzése terén, de a hobbik, érdeklődési körök szempontjából is fontosak lehetnek ezek a készségek.

Nem is beszélve arról, hogy a fentieken kívül rengeteg hasznos készséget lehet elsajátítani, rengeteg hasznos dolgot lehet megtanulni. Sütés-főzés, idegen nyelvek, bőrápolás, szerelési tippek/ trükkök? Gyakorlatilag bármilyen témájú videót megtalálhatunk ezen a platformon. 

Új lehetőségek, legújabb trendek, kortárssegítés 

tiktok

Az algoritmus a felhasználók számára személyre szabott hirdetéseket is megjelenít, így lehet értesülni – többek között – önkéntes lehetőségekről is, amik lehetnek hazaiak, és nemzetköziek is egyaránt. Ezek a lehetőségek pedig előnyösek lehetnek személyiségfejlődés szempontjából, és rengeteg egyéb ok miatt is.

A TikTok-on mindig elérhetőek a legújabb trendek, amiket az algoritmus gyakran megjelenít a #foryoupage-en, szintén személyre szabottan. Tánc-, és egyéb kihívások ugyanúgy megtalálhatóak itt, mint a legújabb divattrendek, amiket a felhasználók gyakran átvesznek, és mindennapi öltözködésük részévé válhat. Ide lehet még sorolni a film- és a könyvtrendeket – ilyen volt például, amikor Colleen Hoover It Ends With Us című könyve a #booktok miatt lett még sikeresebb, és népszerűbb. 

Mivel a platform leginkább a 16 – 25 évesek körében a legnépszerűbb, ezért az ebbe a korosztályba tartozók sok esetben találhatnak megoldást a problémáikra, videók formájában – mint például mentális egészség, tanulási nehézségek, és így tovább. Ráadásul hozzászólásokban, üzeneteken keresztül is lehetséges a kommunikáció, illetve egy-egy kommentre videóban is lehet válaszolni. Ezek pedig mind-mind a kortárssegítés formái.

+1 Akik vállalkozásban gondolkodnak (vagy influenszerek) és elértek egy bizonyos követőszámot, termékeket és szolgáltatásokat is hirdethetnek.

Te fent vagy a TikTok-on? Milyen pozitív tapasztalataid vannak? Írd meg nekünk kommentben!

Képek forrása: Kiemelt kép, 1, 2, 3

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük