Suli van
Egyetemi élet

Katt a bölcsészetre!

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 235 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.238.116.201' ORDER BY id DESC LIMIT 1

A bölcsészettudomány talán a legtöbb előítélettel körbevett tudományág. A „büfészakra jársz”, a „mekiben biztos örülni fognak a diplomádnak” felkiáltások gyakran elhangzanak, ha valakiről kiderül, hogy ezen a területen tanul. A téveszmék ellen akarva – akaratlanul harcol mindenki, aki emellett a sokszínű, izgalmakkal teli tudomány mellett köteleződik el, bemutatva, hogy tud más is érdekes lenni, mint egy Petőfi – verselemzés. Ezen harcosok közé állt be most a Bölcsészettudományi Központ is, akik idén először nyitják meg kapuiakat az érdeklődők előtt szeptember 30-a és október 1-je között, a Kutatók Éjszakáján. 

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont kilenc intézetnek ad otthont és több mint négyszáz kutató dolgozik itt. A kutatóház laborok, különleges gyűjtemények, adattárak, könyvkiadó, könyvtárak otthona is egyben. Ezt a tudományos műhelyt szeretné minél közelebb vinni az érdeklődőkhöz a Katt(anj) a tudományra! nevű kezdeményezés. 

Mielőtt bárki azt hinné, hogy a weboldalon poros könyvek fölé görnyedt, pápaszemüveges, köpenyes, vakon dolgozó tudósok lát, gyorsan had adjak egy felvilágosítást: a bölcsészettudomány ugyanolyan neves és modern eszközökkel dolgozik, mint bármelyik másik tudományág. A kutatóház nem titkolt célja, hogy a különböző médiaeszközök felhasználásával, legyen az egy podcast-adás vagy egy rövid szöveges poszt, bevonja a fiatalabb generációkat is a folyamatosan bővülő bölcsészettudományi kutatások világába, megmutatva a folyamat minden lépését. 

Mi történik a Kutatók Éjszakáján? 

A rendezvény sorozat így nyilatkozik saját magáról: „A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén is szeptember utolsó hétvégéjén lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba. Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével.” Magyarul: körbenézhetsz, hogy mik történnek mostanában a tudomány legkülönbözőbb területein. Ezt természetesen olyan módokon és eszközökön keresztül, amik a legközelebb állnak a nagyközönség számára, így senki ne számítson hatalmas táblákon lévő unalmas ismeretterjesztő szövegekre. 

Bölcsészet

Mivel is foglalkozik a Bölcsészettudományi Központ? A legegyszerűbb természetesen azt mondani, hogy mindennel, ami bölcsészet. A kutatóház projektjein keresztül betekintést nyerhetünk abba is például, hogy hogyan formálódik manapság egy kutatási műhely, kinek mi a pontos feladata, hogyan fogalmazódik meg egy kutatási kérdés stb. Ha bármelyik tudományágban érdekel a kutatás és a felfedezés, egészen biztos vagyok benne, hogy hasznos és érdekes infókkal fogsz szembe találkozni! 

Bölcsészet

A cikk ezen pontján biztosan feltetted magadnak már a kérdést, hogy miért is releváns neked ez az egész. Ha szeretnéd a tanulmányaidat egyetemen folytatni/ vagy már egyetemista vagy, száz százalék, hogy a tanáraid, professzoraid legnagyobb része folyamatosan részt vesz bizonyos kutatásokban, kísérletekben. Ez ugyanis a tudományos pálya velejárója. Akárcsak sok esetben például a szakdolgozati téma választásánál, teljesen szabad kezet kaphatsz abban, hogy miről szeretnél írni. Ez a szabadság remek eredményeket hozhat a tudomány világában is, ezzel is rengeteg irányban és nagy mértékben bővítve azt. Azzal, hogy a saját érdeklődési körödben körbenézel, hogy mik a legújabb és legfontosabb eredmények, amikkel akár a professzoraidnak is villoghatsz egy-egy gyakorlat vagy előadás közben! 

Bölcsészet

Miről olvashatsz akár most? 

A kutatóközpont Mindennapok Története című blogján rengeteg érdekes témát találhatsz. Olvashatsz a Habsburg Birodalom első női szerkesztőjének kalandos életéről, vagy, hogy hogyan kezelték a magánéleti, házassági konfliktusokat a 18. és 19. században. Ezen kívül érdekességeket tudhatsz meg arról, hogy hogyan működött például az örökbefogadás, hogyan éltek az cxzárvák, és hogy hogyan működtek a mozaikcsaládok a különböző évszázadokban. A cikkeket a bölcsészettudományok legnevesebb kutatói hozzák el az olvasóknak, szóval biztos lehetsz benne, hogy amit itt találsz, a legbiztosabb kezekből került ki! 

Ha meggyőzött a rengeteg, sokszínű téma – és programlehetőség, akkor kattints a Nyitólap – Katt(anj) a tudományra! (kattatudomanyra.hu) oldalára, és kezd meg a böngészést akár most rögtön, találd meg a te részed a bölcsészettudományban!

Ti mit szerettek a legjobban az irodalomban, a történelemben? Van kedvenc történetetek, versetek, történelmi szereplőtök?  Írjátok meg nekünk kommentben!
Vegyetek részt ti is a Kutatók Éjszakáján! 

Képek forrásai:1, 2

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük