Magazin

In memoriam Avicii – 1989. 09. 08. – 2018. 04. 20.

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 784 AND user_id = 0 AND user_ip = '44.212.99.208' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Máig emlékszem a napra, amikor először hallottam Avicii Levels című dalát a rádióban. Pontosan emlékszem, hogy első hallásra is dallamtapadásom volt, annyira fülbemászónak találtam – és ez talán még nem is adja vissza azt, hogy teljesen libabőrös lettem, annyira tökéletesnek találtam a dalt. Emlékszem, hogy ha naponta akár tízszer meghallgattam, gyakran az sem volt elég, így többször is kértem rádiós kívánságműsorban. Emlékszem, amikor gimiben választhattunk, kinek a munkásságáról készítünk prezentációt.

A csoportunkban én választhattam, és visszagondolva nem tudtam eldönteni, hogy az előadás végén melyik dalát hallgassuk meg közösen. Emlékszem, hogy a többiek a Levels-t szerették volna, ami akkor a nagy többségnek nagyon tetszett. Emlékszem, hogy a dalai annyira inspiráltak, hogy én magam is elkezdtem mixeket készíteni – amik teljesen elfeledve elérhetőek még valahol SoundCloudon, és MySpace-en.

És emlékszem arra a napra 2018-ban, amikor először olvastam a hírt, amely felfoghatatlan volt számomra – és felfoghatatlan azóta is.

Ez a cikk Tim Bergling – művésznevén: Avicii – emlékére íródott. 

Gyerekkora

Tim Bergling 1989. szeptember 8-án született Stockholmban. Édesanyja, Anki Lidén, színésznő volt, míg édesapja irodaszerüzletet vezetett. Három testvére volt, az egyikőjük, Anton Körberg szintén színészként dolgozott, mint édesanyjuk.

Tim zenei tehetsége már gyerekkorában kiütközött: nyolc éves korában már mixeket készített, 16 éves korában pedig hivatalosan is a zenének szentelhette idejét. 

Már gyerekként is egyértelmű volt közvetlen környezete számára, hogy különleges művészi tehetsége van: egy édesapjával készült interjúból kiderült, hogy Tim gyerekkorában nagyon szeretett rajzolni a zene mellett, nagyon élénk volt a fantáziája, és rengeteg rövid történetet is írt – mindezekből látható, hogy már akkor sokoldalú tehetség volt, ez a későbbiekben pedig megnyilvánult abban, hogy gyakorlatilag hangjegyre pontosan el tudta képzelni valamennyi dalát, még mielőtt elkezdte volna a hangszerelést.

Karrierje kezdete

2007-ben kötött lemezszerződést a Dejfitts Plays-el – akkoriban vette fel az Avicii művésznevet. Egy 2013-as VEVO interjúban árulta el, honnan jött művésznevének ötlete: egy barátja említette neki, hogy az „avici” szó a buddhista pokol legalsóbb szintjét jelenti. Ezidőtájt hozta létre saját MySpace-fiókját: azonban a saját neve is foglalt volt, és az Avici is: így utöbbi végére hozzátett még egy ‘i’ betűt. Így ismerte meg a világ.

2009-ben, és 2010-ben már több kislemezt is megjelentetett, amelyek közül az egyik meg is hozta számára a nagyobb ismertséget: a dal címe Seek Bromance volt – ezt a dalt még nem választott művesznevén jelentette meg. A dal 2010-ben több ország slágerlistáit is meghódította. Ugyanebben az évben írt alá lemezszerződést az E.M.I. Music Publishing-gal.

2011-ben Levels című dalával aztán világszerte is ismertté vált: szinte nem volt olyan rádió, amely ne játszotta volna rendszeresen, Európa-szerte pedig több országban bekerült a top 10-be. 

Karrierje kezdetén folyamatosan küldött felvételeket David Guetta-nak, illetve Tiesto-nak is: David Guetta-val való kooperációjuk eredménye, a Sunshine 2012-ben jelent meg, és Grammy-jelölést is hozott neki; és Tiesto-nak is annyira tetszettek az általa küldött anyagok, hogy felkérte: egy teljes nyáron keresztül lépjen fel előtte.

2013 júniusában egy újabb nagysikerű dalt adott ki: a Wake Me Up-ot, amely a Spotify globális listáján az első helyet szerezte meg, és a Billboard dance / elektronikus listáját is 14 hétig vezette – és amely még nagyobb hírnevet, és népszerűséget eredményezett számára. Ugyanebben az évben elnyerte az M.T.V. E.M.A. Legjobb Elektronikus Zenének járó díját. 

Munkássága számokban

Számos zenei díjat nyert el – köztük a Billboard, a World Music, illetve az IHeartRadio zenei díját -, emlékét, és munkásságát további díjakkal honorálták. Illetve természetesen csillagot is kapott a Hollywood Walk of Fame-en. 

avicii

Több, mint 50 dala, több, mint 20 videóklipje, valamint 3 albuma jelent meg – 3., és egyben utolsó albuma posztumusz jelent meg. 

Zenei stílusát nehéz lenne bekategorizálni: vannak, akik szerint electro house, némi pop-pal keverve, megint mások szerint EDM, de egy biztos: egyedülálló, és kiemelkedő tehetség volt, aki nem megszokott stílusokat is kitűnően ötvözött dalaiban, kiváló eredménnyel. 

Nehezebb napok

Azonban az ilyen mértékű hírnévnek árnyoldala is van, a művészek pedig gyakran különösen érzékenyek – főleg ennyi fellépés után: a 2007 – 2008-as időszakhoz képest (0 fellépés), 2008 – 2012 között ez a szám már 550-re emelkedett; ez bárki számára megterhelő lenne, és a szervezetet is nagyon igénybe veszi, az állandó utazás, és kialvatlanság pedig tetőzi ezt.

A folyamatos fizikai igénybevétel miatt kórházba is került, és az is kérdésessé vált, hogy egyáltalán folytatni tudja-e az éppen aktuális turnéját – fájdalmai ellenére mégis fellépett. Később azonban felismerte – korábban nem is igazán volt erre ideje, és lehetősége -, hogy mivel nem igazán szeret szerepelni, ezért jobban kedveli, ha a stúdióban alkothat. Viszont ekkorra már elég erős fizikai fájdalmai voltak életmódja miatt – végül úgy döntött, teljesen visszavonul a turnézástól, mert nem bírja tovább –  rajongói ezt egyrészt sajnálattal fogadták, de természetesen megértették, hogy pihenésre van szüksége.

Voltak utaló jelek, de arra senki nem számított, mi fog történni, nem is sokkal később. 

Legacy

Avicii karrierje kezdetétől rengeteget jótékonykodott: több száz millió dollárt gyűjtött az éhinség visszaszorítására, a HIV, és AIDS megfékezésére. Tragikus halála után családja létrehozta a Tim Bergling Alapítványt, amely főként a mentális egészség megőrzése, és az öngyilkosság megelőzése terén nyújt támogatást, de a klímaváltozás, természetvédelem, és a veszélyeztetett állatok védelme területén is aktív.

Rengeteg eseményt szerveztek meg emlékére, további kitüntetésekkel honorálták emlékét. Wake Me Up című dala elérte az 1 milliárd streamet, és a 2010-es évek 8. legnépszerűbb dala is volt egyben. És persze mindenképpen meg kell említeni a tiszteletére szervezett hivatalos emlékkoncertet is.

Számos olyan dala van, amely még nem került nyilvánosságra (vagy folyamatban van a megjelentetésük). Ilyen kollaborációk például a David Guetta-val, Tiesto-val, és Aloe Blacc-el készítettek: a sort pedig lehetne még folytatni. 

Karrierje kezdetén az EDM még kevéssé volt ismert, és népszerű. Munkásságával olyan előadók számára nyitott meg kapukat, mint Kygo, Zedd, és Martin Garrix.

Még életében megjelent a róla készült dokumentumfilm; 2021-ben emellett megjelent hivatalos életrajza is, Tim – The Official Biography of Avicii, melyből átfogó képet kapunk életútjáról, és arról, mennyire kiemelkedően tehetséges volt. 

Emlékét a stockholmi aréna Avicii Arénára való 2021. május 19-ei hivatalos átnevezésével is honorálják. Az aréna egy egyedi együttműködés a Tim Bergling Alapítvány, a Stockholm Live, a Trygg-Hansa, valamint a Bauhaus között, és több, napjainkban is fontos társadalmi kérdéssel is foglalkozik, különös tekintettel a mentális egészségre.

Mindemellett létrehozták az avicii.com emlékoldalt, amelyen keresztül rajongók oszthatják meg Avicii fellépésein szerzett élményeiket; emlékeiket, gondolataikat.

Távozásával hatalmas űrt hagyott maga után, de dalai, a róla elnevezett aréna, és sok más mellett a rajongók által az emlékoldalon hagyott üzenetek is biztosítják, hogy emléke tovább éljen. 

Dalai számomra a mai napig sokat jelentenek. Nem is tudnám felsorolni, mennyi emlék fűződik hozzájuk. Nem is beszélve arról, hogy több nehéz időszakomon is átsegítettek. 

Levels. Silhouettes. Wake Me Up. Hey Brother. The Days. The Nights. Waiting For Love. Without You. Lonely Together. Dalok, amelyeken felnőttem. Dalok, amelyeket sokáig képtelen voltam végighallgatni 2018 után. Dalok, amelyeket soha nem tudok már úgy végighallgatni, mint előtte. 

A világ 2018. április 20-án egy kiemelkedően tehetséges művészt, egy különleges embert veszített el, akinek munkássága, személyisége rengeteg embert inspirált.

5 év telt el azóta a nap óta. 5 év, de emléke nem halványult, épp ellenkezőleg. 

“When I look back on my life, I think, ‘Whoa, did I do that?’ It was the best time of my life in a sense. It came with a price – a lot of stress, a lot of anxiety for me – but it was the best journey of my life.” – Avicii

In memoriam, Tim Bergling.

Képek forrása: 1, 2

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük