KözépsuliMagazin

Ilyen volt az 2023-as matek érettségi emelt szinten!

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 1004 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.238.116.201' ORDER BY id DESC LIMIT 1

A mai napon az érettségi szezon a matematika érettségivel folytatódott. Középszinten 1152 helyszínen 70 394 vizsgázó, emelt szinten pedig 94 helyszínen 4537 vizsgázó ,,próbált ma szerencsét”. 

Először is nézzük meg miből áll egy emelt szintű matematika érettségi!

Az írásbeli vizsgán, a középszintű 180 perc helyett 240 áll rendelkezésre. A vizsgázóknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk, és tetszőlegesen oszthatják be az idejüket az első és második rész megoldására, illetve a feladatok sorrendjének megoldását is meghatározhatja. Vizsgázóként a megengedett segédeszközök a függvénytáblázat, szöveges adatok tárolására nem alkalmas zsebszámológép, körző, vonalzó, szögmérő, amelyekről természetesen a vizsgázónak kell gondoskodnia. 

Az I. rész feladatsora általában a könnyebbnek vagy könnyűnek mondható rész, ami a középszintű ismeretekkel is megoldható. Négy feladatot tartalmaz, ezek közül legalább három több részkérdést is. A II. részfeladatsor öt, egyenként 16 pontot érő feladatból áll. Ezek közül legalább kettő a való életben is előforduló szituációhoz kell, hogy kapcsolódjon, így a vizsgázónak a szöveget le kell fordítania ,,matematikai nyelvre” és így megoldania egy átlagosnak mondható problémát. Az érettségizőknek ezek közül négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy feladat értékelhető. A feladatok több részkérdést tartalmaznak, több témát is felölelnek.

Az értékelés a központi útmutató szerint történik, amelyek tartalmazzák a feladatok részletes megoldásait, a lehetséges változatokat, és az egyes megoldási lépésekre adható részpontszámot. A II. részben, ahogy már említettem csak négy feladat értékelhető, ezt a négyzetekben a vizsgázónak jelölnie kell. Ha ezt nem teszi meg, akkor automatikusan az utolsó lesz a nem értékelendő feladat. 

Az írásbeli emelt szintű matematika érettségi összpontszáma 115 pont. 

matek

Az emelt matekot írók szerint nem volt lehetetlenül nehéz az érettségi. Előkerült a kombinatorika, valószínűségszámítás, számtani és mértani sorozatok és a gráfok is. Ugyan megoszló arról a vélemény, hogy nehezebb avagy könnyebb volt-e, mint az előző év emeltje, de a legtöbb vizsgázó szerint megoldható volt, nem volt sem túl nehéz, sem túl könnyű. 

,,Ez full jó volt, ha valaki normálisan készült” – írta az egyik érettségi tapasztalatokat összegyűjtő poszt alá az egyik vizsgázó. 

Sokak szerint ez egy kellemes hangulatú érettségi volt, és nem igazán találtunk olyat, aki pánikba esett volna a feladatok láttán.  Ugyan volt egy vizsgázó, aki arról számolt be, hogy a második részben volt olyan feladat, amelyet még nem is látott addig, ő is korrektnek ítélte a feladatsort. 

,,Ha jó volt a tanárod, voltak normálisan megtartott óráid és csak egy kicsit is készültél teljesíthető volt” – írta egy másik facebook felhasználó a már említett poszt alá. 

Természetesen voltak olyanok is, akik nem értettek ezzel egyet. 

,,Konkrétan sápadtan mentem ki matekról, köpni-nyelni nem tudtam”; ,,Kitűnő átlaggal zártam az évet, most pedig úgy éreztem, mintha semmi nem lenne a fejemben” – ezek a hozzászólások is megtalálhatóak az érettségis csoportokban, de sok ember szerint ezek a vizsgázók túlságosan rágörcsöltek az egészre. 

Tapasztalatok alapján azonban egyre nő a szakadék az emelt- és a középszintű matematika érettségi között. A középpel ellentétben ugyanis az emeltnél az anyagok nem csökkenek, így akik ezt választják és választották bizonyosan sokkal több anyagot kellett megtanulniuk. 

Sokak számára ez az érettségi vízválasztó, ugyanis ez az utolsó évfolyam, amely még ebben a követelményrendszerben érettségizik, ezek jövőre némiképp módosulnak az új Nemzeti Alaptanterv miatt. A jövőre érettségizőknek sem kell azonban nagy strukturális változásokra gondolniuk. A felépítés hasonló lesz, csak a témakörökben lesz némi eltérés. 

Te megtudnád oldani az idei matematika emelt szintű feladatokat? Íme néhány feladat az idei évből: 

Egy számtani sorozat 20. tagja 108. A sorozat első 20 tagjának összege 1115. 

  1. a) Számítsa ki a sorozat első tagját és differenciáját! 

Egy mértani sorozat első tagja 3, és a hányadosa is 3. A sorozat első n tagjának szorzata 3435

  1. b) Számítsa ki n értékét!

A holnapi nap folyamát az érettségi sorozat a történelemmel folytatódik. Te is izgulsz miatta? Itt van pár tipp a töri érettségire Dominikától.

Képek forrása : hvg, Eduline

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük