Magazin

Így írj jó matekérettségit – tippek az utolsó pillanatokra (is)

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 830 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.236.143.154' ORDER BY id DESC LIMIT 1

A matematikaérettségi, kötelező tárgy lévén, mindenkinek fontos megmérettetés. Egyeseknek a „középmatek” csak egy a középiskolát lezáró diadalmenet, józan paraszti ész, másoknak viszont igazi mumus, és már hónapokkal előtte rettegnek tőle. Ahogy azonban egyre közelít az írásbeli napja, mindenki egyre jobban izgul, és szeretné a maximumot kihozni még az utolsó felkészüléssel töltött pillanatokból is.

Ebben a cikkben igyekeztünk összegyűjteni tippeket, amik mindenkinek a segítségére lehetnek abban, hogy sikerrel vegyék az akadályokat.

Gyakorlás 

Amikor tényleg csak napok választanak el az érettségitől, valószínűleg nem fogsz csodákat tenni, de egy kis gyakorlás még ilyenkor is hasznos lehet. A matek érettségire ráadásul legjobban korábbi matek érettségikkel lehet felkészülni (2005-ig visszamenőleg mindegyik elérhető az oktatas.hu-n). Sokan hangoztatják, hogy élesben nem a tavalyi feladatsort fogják számonkérni, ami nyilván igaz, de a feladattípusok nagyjából a régiek maradnak.

Pláne amikor időszűkében vagyunk, már nem érdemes elejétől a végéig kivesézni teljes feladatsorokat, hanem inkább tematikusan haladni. Az első tizenkét feladat általában néhány perc alatt megoldható, így azokból még ilyenkor is viszonylag sokat meg lehet csinálni. Ez tényleg csak arra jó, hogy ezek a kisebb számolások rutinná váljanak, és hogy élesben is minél gyorsabban menjenek.

matek

A második rész feladatainál szerencsére megadatott az a luxus, hogy élesben nem kell mindhármat megoldani, de ez nem ok arra, hogy egész témákat figyelmen kívül hagyj, mert jellemzően a részfeladatok valamilyen szinten egy kicsit mindenbe belekérdeznek. Itt tehát érdemes arra koncentrálnod, ami kicsit gyengébben megy, hogy még ha alapvetően nem is olyan feladatot választasz, ahol ezen van a hangsúly, akkor is meg tudj válaszolni egy erre irányuló keresztkérdést a c) feladatrészben.

Ne felejtsd el a végén ellenőrizni magad, mert anélkül az egésznek semmi értelme nincs.

Ismerd meg a függvénytábládat!

Valószínű, hogy ezt a tippet nem itt halljátok először, de a függvénytáblázat, mint legális puska csak akkor ér valamit, ha tudod, hogy mit és hol keress. Ha az érettségin nyitod ki először, rengeteg időt elveszíthetsz azzal, hogy percekig lapozgatsz, mire megtalálsz egy képletet. Az utolsó pár napban ha valamire, akkor erre tényleg megéri időt szánni, hogy ne ott érjen kellemetlenség.

Számológép

Sokan alábecsülik, de egy jó számológép a matekérettségin fél siker. Az viszont önmagában nem elég, hogy fel vagy vértezve a legújabb Casio-val: hogyha eddig még nem tetted meg, érdemes kipróbálnod, hogy pontosan mire is képes. A kombinatorikához például különösen érdemes tisztában lenned azzal, hogy melyik gombbal tudsz faktoriálist számolni, vagy hogy az n alatt a k-t az nCr gombbal lehet kiszámolni. A jobb számológépek emellett még akár a másodfokú egyenleteket is megoldják.

Bónusz tipp: Cserélj elemet a számológépedben, mielőtt érettségizel, mert nagyon dühös leszel, ha pont akkor merül le. Általában a számológépünket középiskola elején megvesszük, és aztán négy-öt évig használjuk anélkül, hogy egyszer is elemet cserélnénk benne, szóval egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy akkor adja be a kulcsot.

Ehhez a két kategóriához kapcsolódik az is, hogy tényleg használd ki az eszköztárad adta lehetőségeket! A körző-vonalzó jól fog jönni a szerkesztéseknél, és egy igényes ábrát te is jobban átlátsz.

Ne kapkodj!

Ez általában a „ne izgulj” című jótanáccsal együtt szokott elhangzani, amin a legtöbben csak mosolygunk. Bárcsak ilyen egyszerű lenne! Természetes, hogy valamennyire izgulni fogunk, és az is, hogy félünk attól, hogy kifutunk az időből, de egy-két dolgot érdemes higgadtan átgondolni. Az első és legfontosabb, hogy legalább egyszer, nyugodtan olvassuk el mindegyik feladatot. Optimális esetben többször is megtehetjük, de a lényeg az, hogy megértsük, és nem utolsó sorban az, hogy a végén a feltett kérdésre válaszoljunk.

Mindent írj le!

Ez is banálisnak tűnhet elsőre, de az érettségin érdemes mindent leírni. Ki tudja, hogy mire járhat részpont? A feladatoknál általában ellenőrzést is várnak (bár ezt általában kiírják), valamint azt, hogy a gondolatmeneted minden lépése követhető legyen. Ha úgy van, még azt is ellenőrizd le írásban, hogy egy meg kettő az három! Akár még szöveges indoklást is írhatsz. Írd le azt is, hogy milyen tételt használtál (pl. Thalész-, Pitagorasz-, szinusztétel), még akkor is, ha nyilvánvaló. Nyugodtan nézd hülyének a javító tanárokat – legyen olyan megoldásod, amiből nem hiányzik semmi!

A geometriai feladatoknál különösen fontos, hogy jó ábrákat készíts. Általános érvényű jó tanács már önmagában az is, hogy készíts egyet, ahol szükséges, még akkor is, ha te anélkül is átlátod a dolgokat. Egyrészt így teljesebbnek tűnik a megoldás, másrészt te magad is kisebb eséllyel fogsz belekeveredni a végére. Az ábrákon viszont figyelj arra, hogy minden jelölve legyen, aminek jelölve kell lennie (derékszögek, x- és y-tengely, középpont stb.).

Lazíts!

Ha pedig már úgy érzed, mindent megtettél, amit lehetett, készülj fel nyugodtan a nagy napra! Előző nap a magyaron már túl leszel, valószínűleg kicsit el is fáradsz. Készíts össze mindent, amit másnap magaddal kell vinned (toll, ceruza, radír, számológép, függvénytáblázat, vonalzók, körző, inni- és ennivaló, esetleg kabala), és próbálj meg időben lefeküdni, hogy kipihent legyél másnap! Ne túl korán, mert akkor csak összevissza cikáznak a gondolataid, de ne is túl későn! Másnap pedig elmész, hamar túl leszel ezen a pár órán, és utána már soha többé nem kell ezen izgulnod.

A többi érettségiről szóló cikkünket itt találjátok. Minden érettségizőnek sok sikert kívánunk!

Forrás: borítókép, kép2, kép3, kép4, kép5, kép6

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük