Magazin

A 0-24-es Zone Out, avagy mi baja van a gyereknek? Hányadán állunk az ADHD-val?

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 866 AND user_id = 0 AND user_ip = '44.201.72.250' ORDER BY id DESC LIMIT 1

A 0-24-es Zone Out, avagy mi baja van a gyereknek? Hányadán állunk az ADHD-val?

Minden valamirevaló könyvmollyal előfordult már, hogy olvasás közben mereven bámulta a könyve egyik bekezdésére halmozott betűhalmazt, talán még a szemével is követte a sorokká alakuló szavakat, talán a belső hangsúlyt is felvitte, amikor a mondatban vesszőt vélt felfedezni, ugyanakkor ezt a műveletet kénytelen volt legalább háromszor elismételni, mert nem koncentrált a szövegrész tényleges tartalmára. A gyakori zenehallgatókkal szintén megesik néhanapján, hogy elindítva a kedvenc lejátszási listájukat, vissza kell pörgetniük kedves zeneszámaikat a legelejére, mert nem figyeltek a szövegre, vagy elfelejtették élvezni a dallamot.

Amint ezek a „tünetek” párosulnak szétszórtsággal, hirtelen hangulatváltozással, fontos teendők és határidős feladatok halogatásával, folyamatos fáradsággal, amelyet a koffein nagy mértékű szervezetbe juttatása sem orvosol, mégis fizikailag képtelenek vagyunk nyugodtan ülni egyhelyben, vagy azzal, hogy akár csak gondolati szinten befejezzük a másik mondandóját, jön is a kérdések hada: ADHD-s vagy? Vagy az voltál gyerekként? Szedsz erre valamilyen gyógyszert? A szüleidtől örökölted? Az melyik szereplőnek is van a Micimackóban? Tigris?

gyerek

Az ADD (Attention Deficit Disorder), vagy az ADHD (Attention Deficit Hiperactivity Disorder) rövid, kicsivel több, mint százéves történetében szerepel egy igen érdekes kutatás, amely megbélyegezte Amerikát a nyolcvanas évek közepétől. A felmérésben szereplő gyermekeknél vizsgálva a figyelemhiányt a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy minden húsz diákból egy rendelkezik ezzel a nehézséggel. A XXI. század legnagyobb magyarjai közé sorolandó magyar-kanadai orvos, pszichoterapeuta Dr. Máté Gábor megismételte ezt a kísérletet, ennek eredményeként elborzadhatunk, hogy mára már minden kilenc gyermekből egy az, akinek az átlagosnál súlyosabb koncentrációs nehézségei akadnak. Natalie Rathvon The Unmotivated Child című könyvének bevezetője azoknak a szülőknek szól, akiknek ilyen „nehezen kezelhető”, vagy „rossz” gyermekük van, akikkel sem otthon, sem az iskolában nem lehet bírni. Ismertető jelei a következők:

  • Jól teljesít, ha valaki folyamatosan mellette ül és figyel rá, ha azonban önállóan kell dolgoznia, eluralkodik rajta a nyugtalanság, és eredménytelen lesz.
  • Problémát okoz neki a feladatok befejezése.
  • Visszatartja a figyelmét, amikor a szülei vagy a tanárai utasításokat adnak neki.
  • Szórakozottá és rendbontóvá válik, ha nem áll a figyelem középpontjában.
  • A kortársaihoz való kapcsolódás nehézségeket okoz számára (erre utalhatnak például azok a megjegyzései, hogy a többiek „zavarják”).
  • A testvéreihez való kapcsolódás nehézséget okoz neki.
  • Gyakoriak az indulatkitörései vagy hirtelen hangulatváltozásai.
  • Folyamatosan követelődzik, ám soha semmi nem elégíti ki hosszabb időre.
  • Olyan feladatokhoz kér segítséget, amelyekhez az ő életkorában már nem kellene.
  • Nehezére esik, hogy az iskolai felszerelését és a holmijait otthon rendben tartsa.

(Ezt kiegészíteném még azzal, hogy gyakran nem gondolja át tetteinek lehetséges következményét, impulzív. Talán tényleg kicsit olyan, mint Tigris a Micimackóból, amikor megérkezve a Százholdas Pagonyba felfalta a mézet, a szénát és a bogáncsot is, nem számolva a kísérlet eredményével.) 

adhd

Az aggódó szülő mindezeket felsorolja egy orvosnak, hozzáértő szakembernek, a válasz egyértelmű; figyelemhiány zavar. Megkérdőjelezhetetlenül. Amit viszont a fentebb említett Dr. Máté Gábor és Natalie Rathvon is megkérdőjelez: egyezik-e ez a figyelemhiány a motiválatlansággal, vagy ez ismét csak egy újabb tünet? A néphiedelmek sorában többféleképpen szerepel a zavar: mint középosztályi deviancia, az akaraterő teljes hiánya, a poroszos iskolarendszer velejárója, ellenreakció, vagy a különböző egészségügyi problémák tünete. Tulajdonképpen mi is ez, ha nem betegség? A választ a kanadai magyar orvos fogalmazta meg: 

Az agy egy olyan szervünk, amely az érzelmi környezetünk hatására fejlődik. Amit szülőként továbbadunk a gyermekeiknek, az nem a génekben rejlik, hanem az érzékenységben; minél érzékenyebb vagy, annál inkább érintenek a környezetben történő események. Senki sem talált még olyan gént az emberi szervezetben, ami biztos jele lenne a figyelemhiány zavarnak.

Nincs ilyen ténymegállapítás, hogy „Ha megvan benned ez vagy ez a gén, akkor ADHD-s leszel.” Nem lehet örökölni, csak örökíteni, azt sem a klasszikus értelemben kell értelmezni. Az anyagi stressz a szülőkben élettani stresszé változik a gyermekeikben, ezzel együtt befolyásolhatja az agyuk fejlődését. A figyelemhiány nem más tehát, mint reakció. A legtöbb ember, aki nagy stressznek van kitéve, hajlamos arra, hogy kilépjen (zone out), hogy elveszítse a fókuszt annak érdekében, hogy a zavartság érzetétől megmentse saját magát.

Reakciót pedig nem lehet gyógyszerekkel kezelni. Az ADHD-ra felírt gyógyszerek tünetkezelők csupán, segítenek a fókusz fenntartásában, de nem bizonyított, hogy a gyógyszertől az illető kigyógyult volna ebből a „betegségből”. (Szabad fordítás egy angol nyelvű videóinterjúból)

Johann Hari gave up his smartphone and laptop and moved to a remote part of Cape Cod with no internet access for three months.

A gyógyszeres kezelés említése miatt itt gyorsan, de kevésbé zárójelesen megjegyezném, hogy Johann Hari Tönkretett figyelem című könyvének tizenharmadik fejezetében az újságíró az ADHD-ról való kutatása során szerzett tapasztalatokat osztja meg az olvasóival. Itt említi meg Nicholas Dodmant, Amerika egyik legelismertebb állatorvosát, aki a kutyáknál, lovaknál észrevett hiperaktivitásra és pótcselekvésekre (vagy, ahogy általánosságban az orvostudomány reflektál rá: biológiailag determinált idegrendszeri zavar) ugyanolyan Ritalint (központi idegrendszerre ható stimuláns gyógyszer) írt fel, mint amilyet a gyermekek hiperaktivitására alkalmaznak, mely a pirulákat szedő gyermekek elmondása alapján „olyan, mintha valaki lekapcsolná a villanyt a fejemben”. Többen említették azt is, hogy a gyógyszer ugyan segített nekik, de rövid időn belül depresszióba estek tőle.

Dodman ezt azzal indokolta, hogy az egész napra otthonhagyott kiskedvenceink és a tizenöt négyzetméter alapterületű istállókba zárt lovak ugyanolyan pszichés nyomás alá vannak helyezve, mint például a gyermekek, akiket arra kötelezünk, hogy legaktívabb korszakukban, hatéves koruktól tizennyolc éves korukig az iskolapadban üljenek nyolc órán keresztül.

Johann Hari a felnőttkori figyelemproblémákat sem hagyja megoldatlanul, könyve elején például beszámol arról a három hónapos önkényes elszigetelődéséről is, amit Provincetownban töltött mindenféle-fajta internetelérés nélkül, hisz problémájának középpontjába azokat az elektronikus kütyüket állította, amelyek, angol szóval élve companion gyanánt mindenhova velünk tartanak, minden kérdésünket megválaszolják, biztosítják az állandó naprakészséget és segítik a főhős, azaz a mi életünk jó irányba való terelését.

A „jó” szó nyilvánvalóan itt az írónak és nekem is elgondolkozásra ad okot, de a mindennapokban alig pár ember kérdőjelezné meg, hogy a technika adta eszközök vajon lehetnek-e ránk rossz hatással. Miért is tennénk, mikor a különböző közösségi médiai platformok előszeretettel elhitetik velünk, hogy az egész világ velünk, és csakis velünk van elfoglalva. Innentől kezdve pedig teljesen mindegy, hogy szeretnek vagy gyűlölnek, a lényeg, hogy középponti státuszban lehessünk jelen.

losing focus

Mindez egy olyan átmeneti flow-élményt nyújt, amiben nem több, mint két percig ellebeghetünk, mellünk dagadva feszül a nap nyolcadik Instagram-posztját követően, amelyet ismét száz plusz ember lájkolt. És jelen van az azonnali visszacsatolás, a rögtöni elismertségérzet, kész az új tudatállapot, amely a kép milliószor látott kompozíciójának rekreálásában valamiért a kreativitás, az alkotás örömét nyújtja. Ehhez már csak egy frappáns idézet kell, lehetőleg olyan embertől, akiről maximum a citatum.hu-t pörgetve olvastunk valamicskét, vagy egy semmitmondó dalszövegrészlet, amely az igazán soha meg nem tapasztalt érzelmek elvesztésének mély fájdalmáról számol be. Ezek egyikének sem kell, hogy bárminemű köze legyen a poszthoz. 

Ezzel együtt meg kell jegyeznem, hogy az a bizonyos apátia, amelyről Csíkszentmihályi Mihály, a flow atyja is többször beszélt már előadásaiban, mindig jelen van egy ilyen szituációban; hogy az a flow, az a boldogságérzet, amelyet példának okán ez a közösségi felület adhat, korántsem az igazi. Kihívások elé nem állít bennünket, szabadidőnket pedig inkább olyan tevékenységekbe fektetjük, amelyek sem szellemi táplálékot, sem készségeink fejlesztését nem biztosítják.

Csíkszentmihályi Mihály: „Az embert alábecsülni veszélyes dolog”

Mindezen tények szemléltetésével nem állt szándékomban a kedves olvasóban rossz szájízt kelteni, hogy esetlegesen jelentéktelennek nyilvánítottam a koncentrációs nehézségekkel küzdőket, inkább ellenkezőleg.

A probléma nagyon valóságos, a figyelemhiány jobban jelen van életünkben, mint a tényleges figyelem, vagy a sokat emlegetett „osztott figyelem”, tehát valószínűsíthető, hogy felnőttként ezért nem veszünk tudomást a gondról olyan sok esetben. Amennyiben viszont választhatok, hogy higgyek-e abban, hogy ez a génjeinkben van-e jelen, vagy az emberiség fejlődésének velejárója, az érzékenység egy új színtere, akkor azt hiszem, hogy saját tapasztalatomból az utóbbit választom.

 Úgy érzem, hogy a fentiekben leírt néphiedelmek, tanulmányok és orvosi szakvélemények mindegyikében van valami, ami túlmutat a fizikai problémán. Szerencsémre a saját tapasztalatként említett betegség-tudat traumából igen jól helyrejöttem. Ehhez a helyrejövéshez viszont szükségem volt olyan emberekre, akik hallgattak rám és figyeltek, amikor magam sem tudtam volna megfogalmazni az ok-okozati viszonyokat, a miértek miértjét.

Ezért gondolom tehát, hogy a figyelemhiány – mely akár az én kórlapomon is díszeleghetett volna a tünetegyüttest alátámasztva – minden esetben egyedi, támogatást és maximális odafordulást igényel. A türelem és a segíteni akarás talán most még fontosabb a leendő és már gyakorló tanároknak, mint ezelőtt bármikor, hogy ezeket a néma segélykiáltásokat is meghalljuk.

Kiemelt kép, Kép1, Kép2, Kép3, Kép4, Kép5

Mi a reakciód a cikkre?

1 komment

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük