Magazin

Hangolódj a nyaralásra! – De hogyan?

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 1290 AND user_id = 0 AND user_ip = '44.212.99.208' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Itt a nyár, a vakációk, kirándulások, utazások, szabadságok – egyszóval a nyaralások ideje! A szorgalmi időszak átmeneti nyugalma és a vizsgaidőszak felpörgetett tempója után a legtöbben csak arra vágynak, hogy elengedhessék magukat, kiélvezzék a meleget és azt a temérdek időt, ami a kötelezettségek letudása után a nyakukba szakadt.

Nyaralni pedig sokféleképpen lehet: kihasználhatjuk az időt arra, hogy a családunkkal utazzunk el, vagy lazulhatunk a baráti társasággal, romantikus napokat tölthetünk el a párunkkal, de akár egyedül is elmehetünk valahová, hogy végre a saját gondolatainkkal foglalkozhassunk. Tarthat ez egy hétvége erejéig, vagy egy-két hétig is, de gondolkodhatunk hosszabb időtávokban is. Maradhatunk az országhatárain belül, de a külföldi látványosságok csábításainak is engedhetünk.

Sokan várost nézni mennek, egyesek a strandon süttetik a hasukat, megint mások túráznak vagy fesztiválon, bulizással vezetik le a hosszú hónapok feszültségét. Akárhogy is gondolkodunk a nyaralásról, mindenképpen szervezünk valamit, gondolkodunk és alakítunk rajta, ami azzal járhat, hogy stresszelünk vagy kellemetlen élményeket szerzünk saját magunknak.

De hogyan lesz végül a tervekből valódi élmény, és hogyan kerülhető el, hogy az utazás és a szervezés ne stresszfaktor legyen, hanem gördülékeny folyamat? Hogyan válik valódi kikapcsolódássá a nyaralás?

nyaralás

Kapcsolj ki!

A cím úgy hangozhat, mint amikor azt mondják egy szomorú embernek, hogy „Ne bánkódj!” – Mintha ettől bármilyen probléma is megoldódna. A „kikapcsolás” azonban jelenleg nem egy gomb megnyomásával egyenértékű dolog, hanem egy folyamat, valójában maga a ráhangolódás.

Fontos, hogy a nyaralás alkalmával ha nem is érzed magad mentesnek a mindennapi gondoktól, de legyél képes arra, hogy félretégy problémákat – például ne foglalkozz a munkahellyel, ne gondolkodj a félévvégi jegyeiden vagy azon, hogy mi minden vár még rád a nyaralás végeztével otthon. A feladatok fejben pörgetése egyrészt a megélés rovására megy, másrészt felesleges: távolról úgysem oldhatod meg a felmerülő problémákat.

Ha teheted, intézd el a legégetőbb feladataidat, mielőtt nyaralni mész, hogy ne terheljenek közben és ne legyen bűntudatod amiatt, hogy éppen a lábadat lógatod, miközben még ezernyi dolgod lenne.
Tipp: Az élmények megörökítése képek, videók formájában egy remek dolog, de ha lehet, a technikát – laptopot, telefont és más eszközt – mellőzd a nyaraláson, főképp, ha egy helyen vannak a munkahelyi, egyetemi anyagaid, mert így akarva-akaratlanul is ráleshetsz ezekre. A másik véglet az, amikor a strandolás helyett a tengerparton instázás válik magává a programmá.

Tervezz vagy ne tervezz?

Vannak emberek, akik szeretik minden egyes lépésüket előre tudni és vannak olyanok, akik könnyedén belevetik magukat bármilyen hirtelen jött lehetőségbe is! Előbbieknél felmerülhet az a probléma, hogy a tervek nem valósulnak meg – a kinézett múzeumot éppen felújítják, így nem látogatható, a vonat késik vagy dugó van, esetleg az idő romlik el. Az utóbbi típusnál pedig könnyen előfordulhat, hogy nem adódik semmilyen lehetőség, így kevesebb élménnyel zárul a nyaralás, mint ahogyan azt gondolták volna.

nyaralás

Az igazság most is valahol a kettő között keresendő: a precíz tervezés és a túlzott spontaneitás is kárára lehet a kikapcsolódásnak, de mindkét esetben igaz, hogy vannak bizonyos dolgok, amelyeknek érdemes utánanézni!

1. Távolság: Előfordulhat, hogy a szállás messzebb van a látványosságoktól, amiket mi célul tűztünk ki, mint ahogyan azt mi gondoltuk, esetleg nehezen megközelíthető tömegközlekedéssel, kiesik más útvonalaktól is. Ha biztosra akarsz menni, akkor a Google Térkép segítségével az utazás előtt is átnézheted, hogy mi merre van és ez alapján alakíthatsz ki magadnak egy programot. Ha ennek nem vagy híve, akkor ott, helyben a legjobb lehetőség az első napon egy nagy terepszemle: a város feltérképezése, esetleg a hagyományos, nyomtatott térképek (amelyeket pl. gyakran maguk a szállásadók adnak a kezedbe) böngészése, a mi-merre-hány-méter alapja.

2. Tömegközlekedés: Elsősorban a budapestiek számára okozhat meglepetést a helyi járatok útvonala, az árszabás vagy a menetrend, hiszen a fővárosban, bármennyi probléma is adódhat a BKK járataival, rengeteg lehetőség van arra, hogy A pontból B-be juss. Az ország más részein is meg van ez a lehetőség, de azzal számolni kell, hogy egy miskolci villamos nem jár olyan sűrűn, mint a 4-6-os, ahogy a buszok sem feltétlenül 5-10 percenként járnak.

3. Boltok: A nyaralásokon szeretünk jókat enni, étterembe járni, azonban bármikor előfordulhat, hogy valami apróságért be szeretnénk ugrani egy boltba. Egyrészt fontos az, hogy nagyjából tisztában legyél azzal, hol találhatóak az üzletek, és ne a szükséges szituációban kezdj kapkodni, másrészt nem árt a nyitvatartási időről is megbizonyosodni. A Google pedig sok esetben nem a barátod, nem friss információkat közöl, ami okozhat meglepetéseket.

Gondolj a váratlan eshetőségekre is!

Egy nyaraláson sok minden sülhet el balul, ami idegességhez vagy csalódottsághoz vezethet. Például – elfogyhat a pénzed, elvesztheted valamidet vagy akár otthon is felejtheted, leégsz a napon, ami miatt később szenvedsz vagy akár el is unhatod magad. Sok mindenre gyógyír lehet egy packlist készítése, amin feltünteted a nyaralás esszenciális és kevésbé esszenciális kellékeit, de ha nem is vagy híve ennek, akkor is van néhány dolog, amit érdemes a fejedbe vésned.
nyaralás

1. Naptej: Hacsak nem házon belül szeretnéd eltölteni az idődet, vagy olyan helyekre mész, ahová a napsugarai sem sütnek be, akkor a naptej, bármilyen banálisnak is hangzik, elengedhetetlen.

2. Papír zsebkendő/wc papír/szalvéta: Tény, hogy a felsorolás egy kisiskolás tisztasági csomagjára hajaz, ugyanakkor bármikor előfordulhat, hogy ezekre szükséged van. Kirándulásokon, strandokon, random fast food vagy lángosevéseknél és még sok más szituációban is jól jöhet, ha van, mibe törölnöd a kezed vagy kipótolnod azokat a hiányosságokat, amelyek például egy fürdő mosdójában előfordulhatnak.

3. Üres palack: Azt gondoljuk, hogy a vízivás fontosságáról a nyári melegben már eleget hallottuk, s talán így is van. Amikor utazunk, akkor annak is tudatában kell lennünk azonban, hogy nem mindig tudunk majd beszaladni egy boltba venni egy félliteres kólát vagy egy palack ásványvizet, főképp, ha nagyobb sétákat szeretnénk tenni. Ezért érdemes egyrészt vizet vinni magunkkal otthonról, illetve az üres palackot sem eldobni, hogy azt alkalomadtán újratölthessük.

4. Zacskó: Egy zacskót millió esetben tudunk használni: beledobhatjuk a szemetet, tárolhatunk benne folyós, megrongálódott dolgokat (vagy ételmaradékot) és még sorolhatnánk. Nagyon kevés helyet foglal el, de néha életmentő tud lenni.

Te hogyan készülsz a nyaralásra? Mi volt a legemlékezetesebb nyaralásod?
Képek forrásai: kiemelt, 1, 2, 3

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük