Egyetemi életSzegedi Tudományegyetem (SZTE)

Gyere Szegedre! Olyan, mint Pest csak jobb

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 591 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.238.116.201' ORDER BY id DESC LIMIT 1


Szeged előnyei

Hatalmas egyetem, pezsgő hangulat és közben nem egy túlzsúfolt nagyvárosi flesst ad. Én imádom, képes voltam 200 km-ről is ide jönni. Szóval muszáj mesélnem milyen is ez.

Temérdek kollégiumi lehetőség, mindenkit próbálnak elhelyezni, nehogy véletlen is albérletbe kényszerüljön. Annyi kar van, alig lehet nyomon követni maximum majd akkor tanulod meg a rövidítéseket, ha a Hungis karibulik kiírásában szembejön veled.

Szeged
Állam- és Jogtudományi Kar ÁJTK

Bartók Béla Művészeti Kar BBMK

Bölcsészet és Társadalomtudományi Kar BTK

Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar ETSZK

Fogorvostudományi Kar FOK

Gazdaságitudományi Kar GTK

Gyógyszerésztudományi Kar GYTK

Juhász Gyula Pedagógusképző Kar JGYPK

Mérnöki Kar MK

Mezőgazdasági Kar MGK

Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar SZAOK

Természettudományi és Informatikai Kar TTIK SZTE Tanárképző Központ TKK

Viszont én most jelen pillanatban a Juhász Gyula Pedagógusképző Kart jöttem népszerűsíteni. Csak a JUGYU! Az a kar, amin egy családként veszünk részt minden eseményen.

Egy-két fontosabb információ először is amit jobb, ha tudsz. A dékán Dr. Döbör András dr., akivel az egyetemi éveid alatt több, mint valószínű hogy tanár-diák viszonyba is kerülni fogsz.

A három további dékánhelyettes szintén egyetemi tanári pozíciót is ellát, akik Drahota-Szabó Erzsébet prof. dr.; Forró Lajos dr.; Tarkó Klára dr. habil. Most, a vezetőség megemlítése után azért a szakokat sem ártana bemutatnom:

● Edző (nem szükséges emelt érettségi) -atlétika
-kosárlabda -aerobic -úszás
-kézilabda -labdarúgás

● Germanisztika-német nemzetiségi szakirány
● Gyógypedagógia (nem szükséges emelt érettségi)
-értelmileg akadályozottak pedagógiája -tanulásban akadályozottak pedagógiája -logopédia
● Képi Ábrázolás (nem szükséges emelt érettségi) -festészet
-grafika -illusztrátor -képregény
● Közösségszervezés( nem szükséges emelt érettségi)
a) humánfejlesztés
b) kulturális közösségszervezés
c) ifjúsági közösségszervezés
● Óvodapedagógus (nem szükséges emelt érettségi)
● Rekreáció és Életmód ( nem szükséges emelt érettségi)
● Szakoktató (nem szükséges emelt érettségi)
a) Műszaki szakoktató
● Szlavisztika-szlovák nemzetiségi szakirány ( nem szükséges emelt érettségi)
● Szociálpedagógia ( nem szükséges emelt érettségi)
● Tanító ( nem szükséges emelt érettségi)
● Tanító-nemzetiségi szakirány (német,román,szlovák) ( nem szükséges emelt érettségi)

● Újlatin nyelvek és kultúrák- román nemzetiségi ( nem szükséges emelt érettségi)
● Zenekultúra ( nem szükséges emelt érettségi)
a) jazz-zene
b) zene informatika

Szeged

A legtöbb szakon már első félévtől gyakorlati órák is vannak, ami azt jelenti, már első félévtől átélheted milyen az óvónéni élet. A hallgatói önkormányzat elnöke Sutus Valentin. Ő és a HÖK további tagjai azok, akik általában a kari rendezvényekért felelősek.

Na de a legizgalmasabb, a rendezvények és a programok. Elkezdődik a tanév, ami azt jelenteni első héten csütörtök, péntek, szombat egy Összegyetemi Gólyatábor, vagyis a Welcome Camp. Ez az, ami visszahozza a GT hangulatot, de közben pedig egy jó kis tanévkezdő is. A 2022-es Welcome Campen az eső és a sár ellenére is szinte a jegyek 100%-át eladták.

Koncertezett a Carson Coma, a Belga, T.Danny és még sok más előadó is, köztük szeged kedvenc lemezlovasai. Mindegy, hogy első éves vagy, vagy épp végzős, egy napra legalább muszáj kijönnöd. Ez nem teljesen kari rendezvény, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat felelős érte nagyrészt. Bár azért a karok itt is képviselik magukat, indulókat énekelnek a bejáratnál és előtte közösen alapoznak.

Szeged

Ha már a Jugyu, mindkét félévben lehetőségetek van részt venni a Jugyukupán és Sörpong bajnokságon is. A Jugyukupa hétfő esténként folyik, ahol labdarúgás, kosárlabda, röplabda és futsal sportágakban tudtok indulni csapatokkal. A másik program, ami szintén sok Jugyus kötelező heti programja a szerdai Sörpong bajnokság.

Itt párosával tudtok indulni és egy adott összeget befizetve szinte egész este lehetőségetek nyílik versenyezni. Október vége fele egy kicsit lightosabb, de annál szebb eseményt rendez a kar. A kari bál, a JUGYU Bál amelyen 2 fogásos vacsora, sztárfellépő, csodaszép nyitótánc, fotósarok, karaoke és egész estés táncolás várja a résztvevőket.

Majd elérkezünk az áprilishoz, ahol pedig a sokak által már szeptembertől vagy még régebben várt Juhász Gyula Napok veszi kezdetét. Ez egy 3 napos rendezvény, amelyen maximum 35fős csapatok versenyzenek egymás ellen, akiknek a csapatvezetője a Juhász.

A versenyek napközben folynak, első nap a megnyitó és izgalmas feladatok, második nap sportnap és harmadik nap pedig a csapatos főzés a program. A nyertes csapat juhásza, a „csillagszeműjuhász” lesz egy évig. Természetesen, minden este fellépők és DJ szórakoztatja a hallgatókat.

A versengő csapatok mellett bárki részt vehet az eseményen, aki az SZTE hallgatója. A csapatok a 3 napban közös csapat pólóban és csapat zászlóval ismertetik magukat. vk-SZTE 2.jpg

Az idei év témája a Celeb vagyok, ments ki innen valóság show műsor. A hallgatók már ezerrel készülnek, hogy az idei 3 nap is fergetegesre sikerüljön. A résztvevő csapatok készülődését és vicces videóit az instagrammon tudjátok nyomon követni. Idén az @erdekbananok ; @ungabulanga ; @felesmentocsillagok ; @dzsungelfeleségek és sok más csapat indul meg a csillagszemű juhász címért.

A 2023as Jugyunapok különlegesnek számít, mert idén női juhászok is elindultak megmérettetni magukat. Ha esetleg április 18; 19; 20 programot kerestek, ezt mindenképp csak ajánlani tudom. vk12sztejugyunapok
Az utolsó nagyobb rendezvény szintén egy EHÖK által szervezett 3 nap, amely a Szegedi Egyetemi Napok névre hallgat.

Szeged

Ez általában ilyen vizsgaidőszak előtti utolsó hét, szóval egy kis kitombolás, mielőtt jön a neheze. Itt is minden este koncertek vannak, tavaly például Dzsudló és Krúbi is zenélt a résztvevőknek.

Ez a rendezvény a Hattyas sori kampuszon kerül megrendezésre ahol a legtöbb Jugyusnak órája van, szóval a terep sem lesz ismeretlen. A 2023-as előadók közül is ismerhet az ember azért jó párat, újra visszatér Dzsúdló és most Azariah sem marad otthon, hacsak el nem rabolja megint G.w.M.

Összességében Szeged az a hely, ahol felejthetetlen és egész életre szóló élményeket szerezhetsz egy fokkal nyugodtabb környezetben, mint Budapesten.

Ha érdekesnek találtad, írd meg nekünk kommentben melyik eseményről hozzak legközelebb beszámolót!

Ti már jártatok Szegeden?

Képek forrása: 1, 2

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük