Egyetemi életEseményekMagazin

Fesztiválok és a jog -Interjú Burka Eszter végzős joghallgatóval és promóterrel

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 1177 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.215.16.238' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Hogyan boldogul egy joghallgató a fesztiválszervezéssel?

Burka Eszterrel, a Pécsi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karának végzős jogász szakos hallgatójával beszélgettem, aki egyben a PEM/EHU egyetemi magazin főszerkesztője, és a PTE ÁJK Mentorklubjában is évek óta fontos szerepet vállal, valamint nagy fesztiválrajongó is: már harmadik éve erősíti az EFOTT promótercsapatát. Idén pedig csatlakozott a Festival Travel céghez is, ahol szintén promóteri feladatokat lát el.

Színes érdeklődési köréről, tanulmányairól, és arról is kérdeztem, miért szereti a fesztiválokat, és milyen számára szervezőként és fesztiválozóként is részt venni egy-egy nagyobb fesztiválon.

Nemsokára jogi tanulmányaid végére érsz. Visszatekintve milyen eredményeidre vagy a legbüszkébb? Mik azok az élmények, emlékek, amik leginkább meghatározók maradnak ebből az öt évből?

Burka Eszter: Őszintén szólva még a mai napig úgy tartom, hogy nagy fába vágtam a fejszémet, amikor 2018-ban elkezdtem a jogi egyetemet. Az első évben nagyon nehéz volt hozzászokni a jogi nyelvezethez és az anyagmennyiségekhez. Másodévre sikerült belerázódnom a dolgokba, sikerült megtanulnom tanulni. Nehéz egy dolgot kiemelni, mert több eredményemre is büszke vagyok. Talán a Római jog ötös kollokviumom és négyes szigorlatom, amelyek a legnagyobb örömöt és meglepetést okozták. A pécsi jogi kar viszonylag kicsi, így abszolút családias a hangulat. Már elsőévtől kezdve rengeteg barátot és példaképet ismertem meg, akikért iszonyatosan hálás vagyok.

 

 

Nagyon sok tudományos tevékenységet végeztél a jogászképzés alatt, többször is elnyerted az IM Nemzeti Kiválósági Jogászösztöndíját is. Mennyi szabadidőd maradt úgy, hogy össze kellett hangolnod a tanulmányaidat, a tudományos, és közösségi tevékenységeidet?

Burka Eszter: Bevallom őszintén, elég sokszor túlvállaltam magam, aminek megvolt a kára (kiégettség, kimerültség) is. Fontos az, hogy ismerjük a saját határainkat és ésszel feszegessük azokat. Azonban még lényegesebb, hogy figyeljünk a testi és testi egészségünkre, mert kiegyensúlyozottan a teljesítményünk is jobb. Szerencsére néhány húzósabb nap kivételével mindig volt időm a családomra, a barátaimra és magamra is. Igyekszem mindig priorizálni a teendőimet és a kevésbé fontosakat későbbre halasztom.

Mesélj egy kicsit arról, milyen érzés volt, hogy előadóként, és opponensként is részt vehettél OTDK-n?

Burka Eszter: Először 2021-ben vettem részt versenyzőként az Agrár- és Környezetvédelmi Jogi Tagozatba az OTDK-n. A koronavírus miatt online került megrendezésre, a Webex alkalmazáson keresztül. Természetesen teszteltük a rendszert, mielőtt “élesben” mentek a programok, hogy ne legyen fennakadás. Összességében iszonyatosan jó élmény volt előadni a kutatásomat, illetve a többi versenyző előadását hallgatni. Idén a záróvizsgák miatt semmiképpen nem akartam dolgozattal elindulni, azonban opponensnek felkértek szintén az Agrár- és Környezetvédelmi Jogi Tagozatba. Az opponálás is nagyon izgalmas volt a számomra, élveztem értékelni mások dolgozatát.

Jogi tanulmányaim alatt én személy szerint azt tapasztaltam, hogy mindenképpen fontos, hogy legyen egy (de inkább több) olyan tevékenységem, ami nem feltétlenül kapcsolódik a joghoz. Téged mi motivált arra, hogy fesztiválpromóternek jelentkezz?

Burka Eszter: Az EFOTT már évek óta a lakóhelyemen kerül megrendezésre, így már rengetegszer részt vettem rajta fesztiválozóként. Másodévben szerettem volna az egyetem mellett már egy kis pénzt is keresni, viszont fontos volt, hogy olyan tevékenységet végezzek, amit össze tudok hangolni a tanulmányaimmal. Facebook-on megláttam az Efott-promóterkedéssel kapcsolatos posztot, így jelentkeztem Hero-nak. Tavaly és idén is szuper volt szervezőként jelen lenni a fesztivál életében, idén pedig ismét nagy lelkesedéssel  látok neki a promóteri feladatoknak.

fesztivál

Milyen volt (először) szervezőként, és fesztiválozóként részt venni egy fesztiválon? Milyen pozitív tapasztalatokkal, élményekkel, emlékekkel gazdagodtál így?

Burka Eszter: Eszméletlen. Teljesen más egész nap kint lenni és belelátni a szervezésbe, mint csak este jönni a koncertekre. Emellett sokkal több új embert is megismerhettem és több programon vettem részt, melyeket nagyon élveztem. Szóval én biztatok mindenkit, hogy egyszer próbálja ki magát promóterként!

fesztivál

És még egy bónusz kérdés, ha már fesztiválok: kik azok az előadók, akiknek leginkább és legszívesebben látogatod a koncertjét / buliját egy-egy fesztiválon? Kik azok az előadók (magyar, külföldi), akik fellépése, koncertje a legemlékezetesebb marad (maradt) számodra?

Burka Eszter: Jelenleg abszolút Dzsúdló a kedvenc előadóm, igyekszem minél több koncertjére eljutni. A Chainsmokers, Dua Lipa és Justin Bieber koncertjei voltak eddig a legmeghatározóbb fellépések, amiket hallottam.

fesztivál

Köszönöm szépen Eszternek az interjút!

Keressétek bátran a fesztiválokkal kapcsolatos kérdés esetén!

A fesztiválokra pedig az alábbi kódokat és linkeket lehet használni:

Beachattack, No Signal kód: BURKAE

EFOTT promóterkód: E6YTXA

Sziget: https://fb.me/e/XMvSIWwh

Balaton Sound: https://fb.me/e/XMbzJE8c

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük