HírekSzegedi Tudományegyetem (SZTE)

Ferenc pápa fogadta Karikó Katalint – Az SZTE professzora előadást tartott az új technológiák jövőjéről szóló vatikáni konferencián

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 380 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.236.143.154' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Karikó Katalin és a pápa találkozása

A biotechnológia a közjót szolgálja” – jelentette ki Karikó Katalin. A Szegedi Tudományegyetem professzora, több akadémia tagja, előadást tartott a „Személyhez közeledve – Új technológiák a közjóért” témájú konferencián. A Vatikánban tartott tudományos program résztvevőit audiencián fogadta Ferenc pápa.

A vatikáni Pontifica Academia for Life 28. közgyűlése alkalmából, 2023. február 20-21. között „Személyhez közeledve – Új technológiák a közjóért” címmel tartottak konferenciát a Vatikánban.

A tudásalapú társadalom kérdőjelei

Az ezredfordulót követően a mindennapi életet is érintő újdonságokkal jelentkeztek az úgynevezett feltörekvő új technológiák, azaz a nano- és a biotechnológia, az információs és kommunikációs technológia, a robotika és a kognitív tudomány. Ezek alkalmasak az emberi képességek javítására, ösztönzik az emberi fejlődést, miközben olyan mélyen beavatkoznak az élő szervezetbe, hogy eredményeik súlyos etikai kérdéseket vetnek fel.

Az Európai Unió a „konvergáló technológiákat” az európai tudásalapú társadalommal hozza összefüggésbe. Ennek az új tudományos iránynak elkezdték vizsgálni az etikai és jogi következményeit. Így például a magánélet védelme, az adatkezelés, az egyén és a társadalom kapcsolata, a személy központi szerepe a közösségen belül – mind mind a „konvergencia” etikai vonatkozása. A vizsgálódás fő kérdése az, hogy a technológiák miként közeledhetnek az emberhez mint személyhez, illetve az emberek közösségéhez.

pápa

A problémakör interdiszciplináris megközelítése jegyében szervezte meg a Pontifical Academia for Life 2023. február 20-21. közötti konferenciáját. A „Political Academy for Life” elnöke, Vincenzo Paglia nyitotta meg a tanácskozást, majd a Norvégiából érkezezett Roger Strand „Ethical issues of converging technologies” címmel tartotta meg vitaindító „Az emberiség szolgálatában”

Audiencián fogadta Ferenc pápa a „Political Academy for Life” nemzetközi workshop résztvevőit.

Ferenc pápa köszöntőjében kiemelte: a személy, a feltörekvő technológiák és a közjó közötti kapcsolat elemzése „kényes terület, ahol a haladás, az etika és a társadalom találkozik, és ahol a hit, örök érvényességében, értékes hozzájárulást nyújthat”.

Kihívásokról elmélkedett beszédében a pápa. Szólt a technológia világában az emberi élet változó feltételeiről. Kifejtette álláspontját arról, hogy miként hat az új technológia az „ember” és a „kapcsolat” fogalmának a meghatározására, különös tekintettel a legkiszolgáltatottabbak helyzetére. Kiemelte a „tudás” fogalmi változásának hatását.

A Szentatya mondandója összegzéseként a vatikáni konferencia résztvevőihez fordulva kiemelte: „az összetett jelenlegi kihívásokkal szembe nézve óriási a feladat. A tapasztalatokból kiindulva kell a tényeket tanulmányozni, a komplexitás, a transzdiszciplináris párbeszéd és a különböző témák közötti együttműködés perspektíváit felvállalva”. A technológiának az emberiség szolgálatába kell állnia.

Pápa

Ferenc pápa audienciáján megjelent – többek között – a konferencián előadást tartó szegedi egyetemi professzor, Karikó Katalin, valamint családtagjai. Karikó Katalin, a lánya, Francia Zsuzsanna és az unokái is pápai áldásban részesültek.

A biotechnológia szempontjai

A Magyar Tudományos Akadémia és más akadémiák tagja, a Szegedi Tudományegyetem professzora és alumnája, Karikó Katalin tartotta a vatikáni konferencia második részének nyitó előadását. A „Személyhez közeledve – Új technológiák a közjóért” című konferencián – többek között – előadást tartott Mauro Ferrari, a sokoldalú olasz feltaláló és író, továbbá Mauro Ceruti olasz filozófus, illetve Sándor Judit magyar jogász és bioetikus.

Karikó Katalin lendületesen ismertette kutatóterületének újdonságait „Konvergens technológiák a biotechnológia szempontjából” címmel.

A „felfedezés”, az „új technológia”, a „tesztelés”, az „alkalmazás”, az „új technológia” lépésein keresztül mutatta be az akadémiai szféra, a biotechnológiai cégek, a nagyvállalatok és a társadalom befogadási útvonalát. Az új biotechnológiák közül Karikó Katalin a genomszerkesztési technológiákat, a sejt- és génterápiákat, az RNS-technológiákat emelte ki.

Pápa

Az új biotechnológiák által érintett területek közül vázolta a genomszerkesztés, az RNS-terápia, a sejt- és génterápiás technológiák hatását. Kiemelte az emberi betegségek kezelésére, az állattartásra gyakorolt hatásokat, az oltások jelentőségét. Részletesen szólt az mRNS-alapú technológiáról.

A tudományos ismeretterjesztés nehézségeire is kitért előadásában Karikó Katalin.  Az aggodalmakra, a szkepticizmusra, a vakcinákkal kapcsolatos bizonytalanságokra, a félretájékoztatás elleni harcra utalva fölhívta a figyelmet a kockázatok és előnyök arányára. A világhírű kutató hangsúlyozta: a biotechnológia a közjót szolgálja.

Forrás: A Szegedi Tudományegyetem hivatalos sajtóközleménye

Képek: Twitter

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük