KözépsuliMagazin

Ezekre figyelj az angol írásbelin! ft. Lantos Lili

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 1010 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.238.116.201' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Az érettségi hete előtt/hetében az Egyetemista.hu csapata napról napra hasznos tippekkel, élménybeszámolókkal lát majd el Titeket, hogy ne tévedjetek el a függvénytáblázatban, mint Pista bácsi hajnal 3-kor 5 köbi meg 4 tüske után, Sláger-füstben (mint ahogy én jártam – a szerk.) Május 11-én, 9 órától kezdődnek a közép- és emelt szintű angol írásbeli vizsgák; ebben a cikkben igyekszünk tapasztalatokat és előremutató tanácsokat adni Nektek.

érettségiA partnerem ebben pedig Lantos Lili, a Miskolci Egyetem végzős, magyar-angol szakos hallgatója lesz, akinek ezúton is hálásan köszönöm a tippeket. A teljesség igénye nélkül, de a  célszerűség érdekében pontokba szedem/szedtük ezeket: 

 • ne hagyjátok otthon: szendvics (igény szerint), víz, toll, szótár; 3-4 óra koncentrációhoz kell némi energia és hidratáltság, pláne, hogy ez zsinórban a 4. nap lesz a vizsganapok sorában. A szótár pedig mind angol-magyar, magyar-angol kiadásban használható lesz.
 • Ne kapkodjatok!; a 3-4 óra viszont elég idő arra, hogy kényelmesen, felesleges rástresszelés nélkül végig gondoljátok a feladatokat és a hozzájuk tartozó lehetséges válaszokat. Összességében lesz időtök arra, hogy a nehezebbeknek bizonyulókat szimplán átugorjátok és később visszatértek rá, akár egy rövid szünet után is. Ugyanakkor szegmensenként fix idők vannak megadva, azokra figyeljetek.
 • Mindenhol legyen megoldás; akkor is, ha a végén már csak tippelni tudtok. Hibapontok nincsenek, szóval csak nyerhettek ekkor (is).  
 • Mindent figyelmesen olvassatok végig; az elején is el fogják az útmutatóban leírtakat mondani (javításnál zárójelbe rakom, majd áthúzom a javítandó választ, az a legegyértelműbb – a szerk.)
 • Szövegértésnél a kérdéseket és a válaszokat is olvassátok el alaposan ugyancsak és ha van rá mód, akkor fordítsátok le magyarra azokat. Így könnyebben össze lehet illeszteni azokat, általában a második feladatnál lehet ez nagy segítség. Ne feledjétek, hogy a szótárt szabadon lehet használni.
 • Felhívják a figyelmet viszont arra is, hogy csak az válasz fogadható el, ahol szigorúan egy, egyértelműen megjelölt megoldást írtatok be. Akkor sem fogadható el, ha közöttük szerepel a helyes megoldás is.
 • Az Igaz/Hamis/Nem volt róla szó (‘text does not say’) feladatoknál előfordulhatnak szinonimák, de itt érdemes kulcsszavakat keresni, amik egyeznek. A szövegben ceruzával (!)  alá lehet húzni kulcsfontosságú szavakat, mondatokat, hogy könnyebben vissza tudjátok keresni azokat.    

Nyelvhelyesség:

 • helyesírás: nagyon fontos, itt is nagy segítség lehet a szótár.
 • Ragozásnál segíthet az, ha magyarul próbáltok először ragozni, úgy megkeresni az angol párját; fokozásnál  +er, ill. +est (longer, [the] longest), igei ragozásnál +y (qualify), többes szám, csakhogy a legfontosabbakat említsük. 
 • Szóbehelyettesítést kérő feladatnál előfordulhat, hogy esetleg valami szinonimát vagy más sorrendet alkalmaztok, ha a szövegkörnyezetbe beleillik, akkor elfogadható. Emiatt is igyekezzetek minél kevesebb üres helyet hagyni.   angol

Hallott szöveg értése: 

ez jóformán “lutri” szokott lenni, a sok hallott adatból előfordulhat, hogy 1-2 információ elvész. Viszont itt a tartalmi szempontok kerülnek előtérbe. “A feladatokat kizárólag tartalmi szempontok alapján értékeljük, azaz a helyesírási hibákat csak akkor vesszük figyelembe, ha azok a válasz érthetőségét akadályozzák. Így például elfogadhatnánk a millionaires helyett a *millionares megoldást, de nem tekinthetjük egyszerű helyesírási hibának azt az esetet, amikor egy másik értelmes angol szó kerül a megoldásba (mondjuk, write helyett *right vagy electrical helyett *electric).” A többes szám elhagyása sem számít önálló hibának.

Vannak itt is szinonimák, de a kulcsszavakat figyelve itt is előre tudtok majd haladni. Nem kell rögtön elsőre leírni mindent itt sem, itt úgyis meg kell várni a hanganyag ütemezését, nem lehet előredolgozni. Második lejátszásnál 1-2 bekezdésenként szünetet szokott tartani, ami alatt be lehet írni a megoldást.

Íráskészség:

 • FONTOS: mindkét levelet meg kell majd írnotok! 
 • hangnemben különböztessétek meg a hivatalos levelet (állással kapcsolatos érdeklődés) a “baráti” levéltől (személyes,  fórumra küldött levél). Hivatalos levélnél pl. érdemes hagyni az aposztrófos írásmódot (don’t helyett do not; he’s helyett he has), a baráti levélnél meg lehet akár “szlengesebben” fogalmazni.  
 • szavak számára is figyeljetek, mert ott viszont (a többi feladattal ellentétben) a megadott szám túllépésénél pontlevonás járhat! 
 • formailag egyszerűbb, ha ragaszkodsz a feladatban megadott formához (bekezdések, témák, stb.).   

Sikeres segítségnyújtás reményében minden jót kívánunk a vizsgákhoz! 

Képek és nyersanyag forrása: Nyugat.hu; Oktatási Hivatal; cocorent.pt.

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük