KözépsuliMagazin

Erre figyelj a középszintű informatika érettségin

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 1073 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.236.143.154' ORDER BY id DESC LIMIT 1

A tavaszi érettségi szezonban mire az informatikára kerül a sor, már valószínűleg túl vagytok a nehezén. A kötelező vizsgatárgyak ugyan már az első héten lezajlottak, de ez korántsem jelenti azt, hogy innentől félvállról lehet venni a megmérettetést. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk nektek néhány hasznos tippet ahhoz, hogy a lehető legjobban sikerüljön a középszintű informatika (vagy digitális kultúra) érettségitek.

A pepecselés művészete

Valószínűleg senkinek nem újdonság, hogy az infóérettségi középszinten nem feltétlen a tárgyi tudásról szól, hanem inkább a logikáról és mindenekelőtt az odafigyelésről. Így tehát az általános érvényű szabály, hogy mindent figyelmesen olvass el, hatványozottan érvényes. Ezenkívül, ha valahol, itt tényleg érdemes lépésről lépésre haladni a részfeladatokkal, mert így kevesebb esélye van, hogy kimarad valami. Különösen a szövegszerkesztés és az egyéb formázási feladatok tűnhetnek kifejezetten unalmasnak és „túl egyszerűnek”, de nem érdemes elsietni, mert épp ezek azok a pontok, amiket megszerezni nagyon könnyű, de elveszíteni is. A fájlok, képek, lekérdezések stb. nevei is mindig legyenek azok, amit leírtak, még akkor is, ha nem tűnnek fontosnak a végeredmény szempontjából.

Referenciakép

Elsőre furcsán hangozhat, hogy erre külön ki kell térni, de a feladatsorban szereplő referenciaképek hasznosabbak, mint gondolnád. Annak ellenére, hogy a feladatokban mindig részletesen leírják, hogy mit csinálj, egyrészt jól jön, ha vizuálisan is előtted van, másrészt pedig miután már megcsináltad, könnyű visszaellenőrizni magad. A szövegszerkesztésnél például kifejezetten hasznos megnézni, hogy hogyan lóg át a szöveg az új sorba, vagy hogy néz ki a kép körül. Emellett szintén a formázásnál persze az is előfordul, hogy egyszerűen annyi a dolgod, úgy nézzen ki a végeredmény, mint ahogy a képen van. Többek között ezért lehet az informatika érettségin vonalzót használni – hogy az arányokat is eltaláld.

Ellenőrizz józan ésszel!

Említettük, hogy már önmagában azzal is ellenőrizhetsz, hogy megnézed a mellékelt képet, de ezen kívül, főleg a táblázat- és az adatbáziskezelésnél jól jön, ha egyszerűen használod a józan eszed. Ha például elvégzel egy szűrést vagy összeraksz egy függvényt, mindig gondold végig, hogy reális-e az az eredmény, amit kaptál. Ha például egy 2010 és 2020 közti dátumot keresel, akkor valószínűleg az 1999-es nem lesz jó, és egy bajnokság valószínűleg nem hajnali háromkor kezdődik. Itt is kifejezetten fontos tehát, hogy odafigyelj – a kontextusra is. Ha pedig esetleg olyan feladat van, hogy függvénnyel kell valamit kiszámolni, ellenőrzésképp nyugodtan számold ki akár számológéppel is, ha olyan, és hasonlítsd össze az eredményeket.

érettségi

Oszd be jól az idődet!

Hogyha úgy érzed, hogy az Excelben nagyon jó vagy, akkor kezdd azzal, és a nehezebbet inkább hagyd a végére! Nagyon veszélyes, hogyha egyből beleveted magad a legkomplikáltabb feladatokba, mert a végén rájössz, hogy arra sincs időd, amit tényleg meg tudnál csinálni. Nem szabad tehát elveszni a feladatokban, egy idő után tovább kell lépni a következőre. Ilyenkor, ha valamit félbehagysz, jelöld meg valamilyen módon, hogy meddig jutottál, hogy aztán könnyebb legyen újra felvenni a fonalat.

Ments el mindent!

Ezen nincs is mit magyarázni. Minden jelentősebb lépés után nyomd le a mentést, és esetleg még a feladatlapon is jelölheted, hogy ez mikor történt meg. A katasztrófa bármikor beüthet.

Vedd komolyan a szóbelit!

Még akkor is, hogyha van egy nagyon jól sikerült írásbelid, a szóbeli részt nem szabad elbliccelni, ha pedig kevésbé jól, akkor pedig határozottan nem. Középszinten azért a tételek nem olyan nehezek, és hogyha tisztességesen megtanulod őket, akkor könnyen kaphatsz maximum vagy ahhoz közeli pontszámot. Természetesen ezen belül is van szórás és egyéni preferenciák, de azért nem kell IT szakembernek lenned ahhoz, hogy pár percet beszélni tudj a könyvtárhasználatról vagy éppen a nyomtatókról. Néhány tételnél előfordulhat egy-két gyakorlati feladat, ezek szinte minden esetben csak felhasználói szintű ismereteket igényelnek, de ettől függetlenül egy-két alkalommal megéri otthon „elpróbálni”, hogy ne élesben kelljen mindent kitalálni.

Minden rendben lesz

Végül, de nem utolsó sorban, ne izgulj! Most kifejezetten fontos, hogy koncentrált legyél. Ha pedig ez megvan, akkor olyan nagy baj nem lehet. Az érettségi előtti napon igyekezz higgadt maradni, előre kikészíteni azt, amit másnap magaddal viszel, majd pedig lefeküdni nem túl korán és nem túl későn!

Sok sikert kívánunk minden érettségizőnek! Az érettségiről szóló többi cikkünket itt találjátok.

Forrás: borítókép, kép2, kép3, kép4, kép5, kép6

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük