Egyetemi életEötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE)Magazin

Bringára fel! Eötvös Kerékpáros Expedíció

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 1063 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.236.143.154' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Te mennyit tudsz Eötvös Lorándról? 

A neve valószínűleg a róla elnevezett egyetem miatt lehet ismerős, arcot is tudsz talán kötni hozzá és egy tudományágat: a fizikát. Akik kevésbé elkötelezettek a természettudományok iránt, azok úgy tarthatják számon, mint a kacifántos helyesírású személyek egyikét. De vajon, te, aki az ELTÉ-re jársz vagy esetleg olvasol és gondolkozol erről az egyetemről, mennyit tudsz valójában a névadójáról? Tudtad például azt, hogy mekkora sportember volt? És hogy a tiszteletére egy többnapos biciklitúrát szerveznek idén is? 

Eötvös Loránd, a sportember 

Eötvös Loránd fizikus, pedagógus és tudományszervező volt. A természettudományos érdeklődése mellett ritkán megemlítik irodalmi szárnybontogatását is, hiszen fiatalkorában verseket is írt. Körülbelül hetven költeménye maradt ránk. Eötvös sokszínűsége azonban még itt sem ért véget: másik szenvedélye maga a sport volt. 

Érdekelte az ásvány-és kőzettan, így talán az sem meglepő, hogy a sportnak sem egy egyszerű ágát, a hegymászást részesítette előnyben. A magyarok mindenhol ott vannak – mondják sokan, és lám, milyen igaz! Eötvösnek köszönhetően Olaszországban, valahol a Dolomitok keleti részén is megemlékeznek rólunk, pontosabban róla: a Cadini csoport második legnagyobb csúcsát, a több, mint két kékesnyi magasságú (2837 m) hegyet Cima di Eötvösnek nevezték el. Egyébként állítólag még további hódításai is voltak, de erről nem születtek pontos leírások, így sikereinek egy részét jótékony homály fedi. 

A hegymászás mellett persze meg kell említenünk a testmozgás egyéb, Eötvös által kedvelt formáját is, ami nem más, mint a biciklizés. Munkába is elsősorban kerékpárral járt. A hegymászásban, lovaglásban és kerékpározásban elsődleges társaságát tulajdon lányai jelentették, akik legalább ugyanakkora szenvedéllyel űzték e sportokat, mint édesapjuk. (Érdekelnek az Eötvös-lányok? Katt ide néhány információért!)

Az anekdota szerint egy alkalommal nagyobb turistautat szeretett volna megtenni Eötvös a lányaival, azonban a felesége ezt nem nézte jó szemmel. Az asszony haragjának elkerülése végett biciklijeiket előreküldték, így csupán Székesfehérváron szállhattak fel rájuk, és onnan egészen a Dolomitokig kerékpároztak! 

Az Eötvös Kerékpáros Expedíció

Az Eötvös Kerékpáros Expedíció éppen erre az anekdotára épül. 2019-ben Eötvös Loránd halálának 100. évfordulója volt, az emlékévet számos, munkásságához és életéhez kapcsolódó program színesítette. Az egyik legnagyobb kihívást mégiscsak a kerékpár-túra jelentette. Ekkor Székesfehérvárról indultak a vállalkozó kedvű oktatók és hallgatók, a célt pedig a Misurina-tónál jelölték ki. Ez 3 nap alatt 600 kilométernyi utat és körülbelül 3300 méternyi szintemelkedést jelentett. 

kerékpár

Idén Eötvös Loránd születésének 175. évfordulóját ünnepelhetjük, ami a COVID okozta felbolydulást követően jó okot szolgáltat arra, hogy ismételten megrendezésre kerüljön a kerékpáros expedíció. Az első alkalom óta azonban ezúttal két, kevésbé megerőltető Expedíció közül lehet választani: az egyik egy 5 napos túra, ahol körülbelül 150 km-t haladnak a résztvevők naponta, a másik pedig egy időtartamát tekintve hosszabb, 8 napos expedíció, ahol egy pihenőnap beiktatásával, napi 100 km-t haladnak a kerékpárosok. 

Visszafele már busszal hozzák haza a kifáradt biciklistákat. Többnapos programról van szó, így mind az étkezés, mind pedig a pihenés ütemtervbe van iktatva, a szállás pedig szintén elintézett ügynek számít. A kerékpározókat busz fogja kísérni az esetleges problémák kiküszöbölése miatt. Ezek miatt a körülmények miatt az expedíción való részvétel nem ingyenes, az árakról, illetve a jelentkezési lehetőségekről itt tájékozódhatsz. 

Összegezzük tehát a fent olvasottakat! 

Kiknek szól ez az expedíció?

Megszállott bringásoknak

Kihívásra vágyóknak

Akik rendelkeznek némi tapasztalattal az országúton való kerékpározást illetően 

Bírod a fizikai terhelést 

És részt vettél az ELTE-BEAC Polythlon Klub edzésein

Mikor lesz az Expedíció és milyen útvonalat jártok be? 

A II. Expedíciónak nevezett, 5 napos kerékpárútra augusztus 9. és 13. között lesz, így bőven van időtők felkészülni rá. A III. Expedíció, ami immár 8 napon keresztül zajlik, az ezen résztvevők augusztus 12-én startolnak és 19-én érik el céljukat. Látható tehát, hogy még bőven van idő felkészülni, a jelentkezéssel viszont nem tanácsos sokat várni, ugyanis május 15. a végső határidő! 

Az útvonal a 2019-es túrához képest a következőképpen módosul: A túra Budapestről indul, majd a Balaton mellett halad el. A biciklistáknak lehetőségük lesz megcsodálni a Drávát is, mielőtt elérik az olasz Alpokat. A célt pedig a már emlegetett Misurina-tó jelöli ki, ami szinte egy köpésnyire van csak a Cima di Eötvös-től. 

Te milyen egyetemi sporteseményeket ajánlanál a többieknek? Számodra melyik mozgásforma okozza a legtöbb örömet? 

Források: Eötvös és az irodalom, Cima di Eötvös, Eötvös és a kerékpár, Eötvös-lányok, 2019-es Expedíció, Facebook esemény

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2, 3

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük