Egyetemi életMagazin

Egészséges életmód egyetemistaként?

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 677 AND user_id = 0 AND user_ip = '44.212.99.208' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Az egészség  fontossága

Diéta, fogyókúra, edzés, kardio, keto-diéta, „egyél amit akarsz, csak kevesebbet”, „ne egyél annyi cukrot”, „bezzeg a mi időnkben; elmentünk dolgozni és nem híztunk meg”, „nem igaz, hogy nincs rá időd, csak nem akarsz rá időt szánni”.

Ilyen, és ehhez hasonló szavak, reakciók ölelik körül életünk azon szakaszát, amikor végre változtatásra adjuk a fejünket, mikor végre eldöntjük, elhatározzuk, hogy mi most igenis lefogyunk, vagy izmot építünk, vagy csak a mentális egészségünk megőrzésének érdekében sportolunk. Jelen cikkben arról olvashatsz, hogy hogyan alakíthatsz ki magadnak egy egészséges életmódot egyetemistaként. 

egészség

Ahogyan azt már egy korábbi cikkemben is megírtam, mi egyetemisták hajlamosak vagyunk túl vállalni magunkat, az-az nem vagyunk mindig képesek arra, hogy saját értékrendünket következetesen betartsuk és betartassuk másokkal is. Ebből fakad az, hogy nem tudunk nemet mondani, vagy például az is, hogy nehezen tartunk ki elhatározásunk mellett, ami jelen esetben az egészséges életmód kialakítása. A híres „Tisztaság, fél egészség” közmondás alapvetően azt jelenti, hogy ha testileg nem hanyagoljuk el magunk higiéniáját, akkor az már egy nagyon jó megelőző módszere a betegségeknek. Azonban azt gondolom, hogy a szólás-mondások, közmondások kifejezetten szubjektívek, lehet őket bővebb értelemben is interpretálni. 

A mai világban már nem annyira tabu téma a lelki probléma megléte, a testmozgás pedig még kevésbé az; no persze még mindig akad néhány apuka-papa, idősebb bácsi, akik szkeptikusan állnak a testépítéshez, vagy bármilyen újkeletű sporthoz, mégis a fiatalok körében ez egy kedvelt téma, tevékenység. A „Tisztaság, fél egészség” közmondás úgy gondolom vonatkozik mind testi-, mind lelki tisztaságra. A teológia és a pszichológia tudománya szerint is a kettő kapcsolatban áll, hatással van egyik a másikra. 

egészség

Természetesen sokszor hiába tudjuk az eszünkkel, hogy mit kellene tennünk, a lelkünk nem visz rá. Ott az iskola, a beadandók, esetleg a munka is (mert túl vállaltad magad), de magánéleted is van, stb. Nem véletlen van a témában ennyi cikk, nem véletlen jelennek meg olyan írások, melyek úgy kezdődnek, hogy „A KULCS, hogy egészséges legyél”, „Az egyetlen módszer a sportos élethez”, stb. Ezek mind egy univerzális megoldást ígérnek, de ez természetesen lehetetlen, hiszen ahány ember, annyi féle felfogás, hozzáállás, stb.

Az az igazság, hogy nincs egy igaz recept, nincs egy igaz megoldás. A kulcs azonban mindegyikhez az, hogy nyitottak legyünk a megoldásra. Ha az életünkben van egy probléma, annak megoldása nem fog sült galamb módjára a tátott szánkba repülni. Ha nyitottak vagyunk az új információra, a tanulásra, beleássuk magunkat a témába, valamint megbízható, hiteles embereket találunk, rájuk pedig hallgatunk, akkor könnyebben megtalálhatjuk azt a pillanatot, amely végül ráállít minket az egészéges életmód útjára. 

egészség

Hogy eltudjuk dönteni, ki hiteles és ki nem, rengeteget kell nézelődnünk, olvasnunk az életmód témában. Ez szerencsére a mai világban már nagyon egyszerű és gyors, nem annyira száraz, mint régebben. Ma már rendelkezésünkre áll a TikTok, Youtube, google scholar, satöbbi. Természetesen a social media felületeivel óvatosan kell bánni, hiszen nem csak szakemberek lelhetőek fel ott, ellenben céltudatosan tudjuk őket is keresni. Hogy ez ne egy szenvedés legyen, és ne kelljen magad túlságosan megerőltetni, a legjobb módszer az, hogy kiválasztasz egy mozgásformát, ami szemlélőként és sportolóként is tetszik.

Amelyet nézni is és csinálni is szeretsz. Alakuljon ki egy kötődésed ehhez a mozgásformához, majd alakíts ki egy szokást. Ez a szokás az első lépés ahhoz, hogy rendszeressé váljon az érdeklődésed nem csak a sport, de az egészséges életmód felé is. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy jól válassz mozgásformát. Ez után pedig a kialakult szokást kell még inkább megkedvelni (ez idővel jön), majd ezáltal is egy erősebb kötődés alakul ki közted és a választott sportod között. Ez után már sokkal tudatosabb leszel, nagyobb lesz az önfegyelmed, ami pedig egyenes út az egészséges táplálkozáshoz is.

Mind ezeket természetesen leírni nagyon könnyű. Saját példámat felhozva: én nem tudom megfogalmazni, engem mi lendített vissza 4 év után a rendszeres sportolás útjára. December környékén nővérem elhívott edzeni egy konditerembe, és ott valami bekapcsolt bennem, azóta pedig megállás nélkül edzek. Úgy gondolom, hogy nálam is a nyitottság játszott nagy szerepet. Hogy esélyt adtam magamnak, hogy nem arra gondoltam, hogy milyen rossz lesz szembesülni a nagyfokú visszafejlettségemmel. Ti is megfogjátok találni azt a kulcsmomentumot, ha nyitottak vagyok, és nem féltek szembeszállni saját magatokkal. 

Kiemelt, kep1, kep2, kep3

Mi a reakciód a cikkre?

% kommentek

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük