HírekPécsi Tudományegyetem (PTE)

Animált sonkájával díjazták Helstáb Martin PTE-hallgatót

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 411 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.215.16.238' ORDER BY id DESC LIMIT 1

A hétvégén megrendezett X. Totál Plán Filmfesztivál zsűrije a Legjobb Animációs Film díjával tüntette ki Helstáb Martin, a PTE Művészeti Kar tanárszakos hallgatóját, korábban már többször elismert, fiatal pécsi filmrendezőt. A kísérletező szellemű alkotó a nagyjátékfilmjének bemutatását követően egy animált rövidfilmmel tért vissza.

A Celldömölkön tizedik alkalommal megrendezett országos filmfesztiválon több mint 400 percnyi alkotás került versenybe, melyeket rangos zsűri bírált el. A zsűri elnöke Erdélyi János, Balázs Béla-díjas filmrendező, további tagjai Gönye László, forgatókönyvíró, és Pálné Horváth Mária, a Kemenesaljai Művelődési Központ igazgatója.

díj
A Művészeti Kar design és vizuálisművészet tanár mesterszakos hallgatója, Helstáb Martin 2017-ben elnyerte a Totál Plán Filmfesztivál fődíját korai munkáival, idén legújabb filmjét mutatta be rajta, a különleges technikával készült Decens disznóságokat. A kisfilmben szalámit és sonkát is animál, festett képek és szkennelt falevelek mellett.

A többnyire egyszemélyes stábként alkotó filmes, aki öt éven át egyedül dolgozott a 2021-ben bemutatott Zazongpari című nagyjátékfilmjén, (UnivPécs cikk) kivételesen nem magányos projektbe vágott. A filmben fontos szerepet vállalt színészként és szinkronhangként a PTE Művészeti Karának festőművész szakos hallgatója Zsigrai Eszter.

A rövidfilm történetében egy vaddisznó elejtését és az élet körforgását mutatta be Helstáb Martin, akinek munkásságától nem idegenek a hasonló elemek. Korábbi filmjeiben is vizsgálta az ember és környezetének viszonyát, mindig egy újabb szemszöget találva.


Az idén bemutatott kisfilm a X. Totál Plán Filmfesztiválon kezdte meg útját, az év folyamán még több fesztiválon és vetítésen lesz látható.

Forrás
Helstáb Martinról

Képek forrása: Németh Tamás

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük