Magazin

Daisy Jones & The Six – A bestseller regény megelevenedése

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 476 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.236.143.154' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Taylor Jenkins Reid regénye 2019-ben jelent meg, azonban – mint sok más regénynek – ennek a remekműnek is a BookTok hozta el a sikert.

Az írónő először a Seven Husbands of Evelyn Hugo című regényével keltette fel az olvasóközönség figyelmét, viszont rövid időn belül a Daisy Jones & the Six is követte a sikerlista élén.

A regény a ’70es évek Amerikájában játszódik, és az akkor ébredező hippi-korszakot eleveníti fel. A címszereplő énekesnő Daisy Jones, és a Dunne fivérek által alapított banda, feltörekvő művészi karrierjét mutatja be.  Az egész történet fikció, az összes szereplő és azok egyéni és együttes története is mind Taylor Jenkins Reid írónő fejéből pattant ki.

Az írónő elmondása alapján „A történet ötlete, az énekes-dalszerzők iránti rajongásomból származott. Olyan művészek elméjébe szerettem volna belekerülni, akik életük drámáját a munkájukban élték meg. Megrészegültem az egész szükségszerű rendetlenségétől…”, olvashatjuk a Goodreads-en.  Reid elképesztő érzékkel ír úgy, hogy az olvasó részesének érezze magát a történetnek, de megfelelő távolságba helyezi a szereplőket, mintha valódi 2020-as évekbeli hírességek lennének. 

daisy

Ami igazán megnyerő ebben a regényben véleményem szerint, az a forma. Taylor Jenkins Reid egy interjú stílusú formátumot tár az olvasója elé, ami már önmagában vonzó a „kezdő” olvasók számára is, akiknek fő célja, hogy újra megtalálják a kortárs irodalom szépségeit. Rövid sorokkal találkozhatunk, egy-egy megnyerő gondolattal minden szereplőtől, és ezekből a gondolat foszlányokból kerekedik ki a világhírű banda fergeteges sikertörténete, és későbbi mélyrepülése is.  

A bandatagokon, és a banda történetén kívül megismerkedhetünk Billy Dunne frontember szerelmével Camilával is. Az ő karaktere személyes kedvencemmé vált a regény olvasása során, a sorozatban pedig ez a rajongásom teljes mértékben kiteljesedhetett. Camila karaktere az aki igazán segít bemutatni a laikus olvasónak, milyen nehéz is lehetett ekkoriban egy zenész karriert beindítani majd a hátországot biztosítani az önmegvalósító férj számára. A történet során a két szerelmesnek gyerekei is születnek, akik közül a legidősebb, Julia-t igazán meglepő  fordulat során elég különleges szerepben ismerheti meg az olvasó. Billy-n és Camila-n kívül természetesen más románcok is alakulnak a történet során, ha kiváncsiak vagytok mindenképp olvassátok el a könyvet, vagy lessetek bele a filmsorozatba, a PrimeVideo oldalán.

Jelenleg az első hat rész jelent meg a sorozatból, ami a történet körülbelül felét öleli fel. Szerintem a szereplők tökéletesen lettek kiválasztva, remekül keltik életre a kortárs írónő karaktereit. Ami számomra különösen érdekessé teszi a könyvet és a sorozatot is egyaránt, hogy nem feltétlenül tudom eldönteni, ki is a valódi főszereplő. Billy Dunne – akit Sam Claflin alakít – a banda frontembere, aki miatt lényegében sikerre vezette a csapatot? Vagy inkább Daisy Jones – akit Riley Keough jelenít meg – a nő akitől a banda megtalálta igazi hangját és országos sikerre tett szert? Úgy vélem ezt Reid az olvasóra/nézőre bízza, ezzel is még jobban felcsigázva azt.

A sorozat első részében természetesen megismerkedünk a szereplőgárdával, valódi interjú stílusban találkozunk Graham Dunne – Will Harrison – gitárossal, Eddie Roundtree – Josh Whitehouse – basszus gitárossal, Warren Rojas – Sebastian Chacon – dobossal, és Karen Sirko – Suki Waterhouse – billentyűssel is. Első körben azzal a tagok összekerülése és összeszokása kerül tisztázásra, és csak utána kerül képbe a történet (véleményem szerint) legnagyobb hőse Camila Alvarez – később Dunne – akit Camila Morrone elevenít meg. 

Roppant könyvhű alkotásnak mondható a sorozat, attól eltekintve, hogy a történetvezetést zavarosabbnak élheti meg az, aki először a könyvet olvasta el. Ezt azonban egyáltalán nem negatív aspektusként jegyzem meg, úgy gondolom, hogy ez a könyv rengeteg kreatív szabadságot engedhet meg a filmiparnak, tekintve hogy egy roppant népszerű időszakot próbál életre kelteni. Rengeteg jellegzetessége van a ’70es éveknek, de talán a zene és annak stílusa az, ami talán a legkorszakalkotóbbnak mondható az időszakból.  A korszak rajongói igazán lelkesek és elégedettek lehetnek a produkcióval, mind a képi világot mind a zenét illetően. 

Mint említettem, eddig hat rész jelent meg, az tervezett 10-ből, amelyek még márciusban megtekinthetők lesznek a PrimeVideo platformján.

Szívből ajánlom nektek, hogy olvassátok el és/vagy nézzétek meg Daisy-ék történetét. Remélem ti is annyira beleszerettek mint én!

Képek forrása: kiemelt, 1, 3

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük