KözépsuliMagazin

Biológiaérettségi – így alakult 2023-ban

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 1081 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.236.143.154' ORDER BY id DESC LIMIT 1

A sztenderdnek számító magyar-matek-töri-idegen nyelv ötöse után kis hétvégi pihenővel folytatódik az érettségik sorozata. Ugyan ez már jelentősen kevesebb embert érint, az érettségiszezon még nem fejeződött be. Ma pontban 11 órakor véget ért a biológiaérettségi. Nézzük, hogyan alakult a 2023-as középszintű biosz írásbeli része? Mit gondolnak a vizsgázók?

A vizsgáról

A feladatlap kitöltésekor a tanulók használhattak olyan zsebszámológépet, amely nem tud szöveges adatokat tárolni és megjeleníteni. Ezen a vizsgán egy 6-12 feladatból álló kérdéssort kapnak a tanulók, melyek lehetnek egyszerű és összetett választásos kérdések, rövid választ igénylő feladatok, ábrakészítés vagy egyszerű számítást igénylő feladatok.

Vizsgafeladatok idén

Az idei vizsgán 8 feladatból állt, ezek között pedig két 12 pontos feladat is felbukkant, az egyik a hormonrendszerrel kapcsolatos, a másik pedig a magzatokról szól. Véleményem szerint utóbbi volt a feladatsor legösszetettebb és egyben legnagyobb kihívást jelentő feladata.

érettségi

Potya-pontokat lehetett szerezni dögivel: az első feladatban például biológiai fogalmakat kellett összepárosítani definíciójukkal, aki pedig mindet eltalálta, 10 pontot is gyűjthetett. A levél szövetei c. feladatnál is lehetséges volt pontokat szerezni, ugyanis, ha valaki nem tudja a választ, de beírja a betűket az üres helyekre, van esély rá, hogy néhány válasz helyes lesz. Azonban, ha módunkban áll, inkább készüljünk fel ebből a tananyagból is, ne bízzuk a véletlenre! Később minden bizonnyal meg fogjuk köszönni magunknak.

A gombákkal kapcsolatos feladat megoldásához véleményem szerint rendkívül differenciált tudásra volt szükség, viszont az emésztőszervrendszerről (5.) szólót könnyebben meg lehetett oldani.

Szokásos módon idén is beépítettek szöveges feladatokat, melyeknek a diákok többnyire örültek. A témák között szerepeltek: poszméhek, valamint a Hartnup tünetegyüttes.

Tapasztalatok

A bioszérettségi kapcsán Horváth Íriszt, a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium végzős diákját kérdeztem.

Mennyire izgultál a vizsga miatt? Hogyan élted meg?

„Én nagyon, nagyon izgultam, hisz én annyira maximalistának tartom magam, illetve – mint szerintem mindenki -, félek minden újtól.”

Nehéznek, avagy könnyűnek találtad az vizsgát? Teljesíthető volt?

„Szerintem ideális nehézségű volt a feladatsor. Voltak benne könnyebb/nehezebb feladatok.”

Volt olyan feladat, ami kifogott rajtad, túlságosan nehéznek találtad?

„Én a genetikai feladatokat találom mindig bonyolultabbaknak, és ez most sem volt másképp. Volt benne genetikai feladat, az egy picit kifogott rajtam, de nem gondolom azt, hogy megoldhatatlan volt.”

biológia

Mit gondolsz, hogy sikerült neked a vizsga összességében?

„Szerintem összességében jól sikerült. Én, ha mondani kellene egy jegyet rá, én azt mondanám, hogy a 4-es megvan. Mindenesetre bízom a legjobbakban!”

Ha tanácsolhatnál valamit a bioszvizsga előtt álló énednek, mi lenne az?

„Mindenképpen időben kezdjek el rá készülni, hisz attól függetlenül, hogy több feladat szinte szövegértésre készül, kell az előzetes tudás. Illetve nagyon figyeljek oda, hogy az adott szaktanár, akár a fakton lévő tanár mit mond nekem, hisz ő már sokkal tapasztaltabb, tudja, hogy mi várható! És ez be is bizonyult!

Írisz tanácsára reflektálva: tényleg fontos az előzetes tudás nem csak biológiából, hanem minden másból is! A végzősök utolsó 3-4 hónapja ezért már az intenzív felkészülésről, feladatlapok megoldásáról kell, hogy szóljon. Az érettségit javító tanárok rendszerint nagy tapasztalattal rendelkeznek, fogadjátok meg tanácsaikat.

„Én őszintén rosszabbra számítottam, szerintem nem volt annyira vészes.” – írta egy érettségiző az Érettségi 2023 nevű csoportban. Mások arról beszéltek, szerintük annyira nehéz volt, hogy ismétlő vizsgát kell tenniük. Ahogy szokott lenni, természetesen a vélemények megoszlóak, mindazonáltal úgy gondolom, alapos felkészültséggel teljesíthető szintű volt ez a vizsga.

Ezután sor kerül az ágazati szakmai tárgyakból, ágazaton belüli specializációból tehető vizsgákra, ezeket a kémia és földrajz érettségi követi május 18-án.

Kíváncsi vagy, milyen voltaz idei év magyar, matek, vagy töri érettségije? A linkre kattintva megtalálod beszámolóinkat. További sikereket kíván az egyetemista.hu csapata!

Neked hogy sikerült a biológia? Írd meg kommentben! Kövesd oldalunkat további érettségivel kapcsolatok tartalmakért!

A képek forrása: kiemelt, 1 és 3, 2

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük