Egyetemi életMagazin

„A vonat nem vár, elindult már…” – Avagy közlekedés egyetemista módra

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 494 AND user_id = 0 AND user_ip = '3.236.143.154' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Az egyetemisták többsége tömegközlekedéssel jut el az adott városba, ahova készül. Valószínűleg ott is így közlekednek, ami elsőre jól hangzik. Azonban a rengeteg késés, vagy éppen kimaradó járat(ok) mennyiben nehezítik meg a dolgukat?

Gyakran használják a tömegközlekedési eszközöket, hisz nem mindenki rendelkezik saját autóval, vagy éppen jogosítvánnyal. Az üzemanyagárak az egekben, ami nem segít. A bulik után sokkal biztonságosabbak ezek az eszközök, mint hogy alkoholos mámorban a volán mögé üljenek (nem mellesleg ez tilos is). A MÁV, Volán, és még sok más közlekedési cég segíti őket, hogy a lakóhelyüktől elérjenek az egyetemhez, vagy fordítva. Felszállnak a buszra és/vagy vonatra, ahol tanulhatnak (esetleg éppen mást csinálhatnak). 

Na de ez valójában ilyen egyszerűen nagyszerű, mint ahogyan hangzik? 

Nem. Számos tényező van, amit figyelembe kell venni. 

A legfontosabb talán az, hogy nem pontosak a járatok. Az esetek többségében mindig pár perces késéssel kell számolni, aminek köszönhetően lekéshetik a csatlakozást, és várhatnak akár több órán keresztül is. A várótermek ugyan ott vannak, de attól függetlenül nem szívesen üldögélünk, amikor jobb dolgunk is lenne. Senki nem törődik a problémánkkal, hiszen ezek az esetek senkinek sem róhatóak fel, csupán rajtuk kívülálló dolgokból történnek ezek a hibák. Jelezni ugyan lehet, de a problémánkkal senki sem foglalkozik. Mégis mit tehetnének? 

közlekedés

Az ellenőr nem mondhatja a mozdonyvezetőnek, hogy menjen gyorsabban. Azt azonban mondhatja, hogy nem indulhatunk el, mert valami gond van az utastérben. Nyáron túl forróak a sínek, és az akadályozza a közlekedést. Télen, amint lehullik egy kicsi hó, megáll az élet. De ha már itt tartunk, az eső, szél, minden is probléma.

Az időjárásra mindent ráfoghatunk, mert az már egy olyan tényező, ami ellen semmit nem lehet tenni. De az is lehet, hogy szembe jön egy tehervonat, és azt természetesen el kell engedni, mert neki fontosabb dolga van, ahova időre el kell jutnia. Az utasok csak másodlagosak ebben az esetben. Amint egy vonat elkezd késni, onnantól kezdve mindenki fog. Minden egy rendszerre épül, ami ha felborul, egész nap nem áll vissza. 

A buszoknak még több akadállyal kell megküzdeniük, mint a vonatoknak, mégis ők pontosabbak. A közlekedési dugók sokkal gyakoribbak, mint egy esetleges síntörés. A balesetek mindig hirtelen történnek, és nem tudhatjuk, hogy minket milyen mértékben érint. Ami még nagy késésre adhat okot, az a kiszámított menetidő.

Elméletben ugyan jól számítják ki, de ez a valóságban nem biztos, hogy meg is valósul. Kanyarok, útviszonyok… Ha nem távolsági busszal utazunk, akkor a sofőrök nem mehetnek 50 km/h-nál, vagy az előírtnál többel. Sokan szállnak fel, máris késésre adhat okot. Egyre több balesetet láthatunk az utakon, ami mindenkit akadályoz. Ezekről nem a sofőr tehet, de attól függetlenül ugyanúgy lekéssük a csatlakozást, és várhatunk.

Rendszeres utazóként én is folyamatosan tapasztalom, hogy a tömegközlekedési eszközök szinte sose pontosak. Ilyenkor mit tudunk tenni? Semmit. Várunk a váróteremben, és reménykedünk, hogy hamarosan eljutunk a célunkhoz.

Közben akár búsan énekelhetjük Demjén Ferenc ikonikus dalának részletét: „A vonat nem vár, elindult már…” 

Néhány jó tanács a közlekedéshez így a végére, amit mindenképp fogadj meg, ha hosszabb utazásra indulsz.

Itt nem csak az egyetemre való közlekedést kell figyelembe venni, hanem a nyári kirándulásokat is, amikor fesztiválokra, bulikra és baráti nyaralásra tartunk. 

1.Mindig legyen nálad legalább fél liter víz. Amennyiben elakadsz, és több órát kell várnod a járművön, hidratálj. A vízhiánytól rosszul lehetsz, főleg a melegek közeledtével. 

2.Pénz legyen nálad. Ha rossz irányba indultál el, vagy éppen lekésted a leszálló állomást, haza tudj jutni.

3.A telefonod legyen feltöltve, hogy segítséget tudj kérni (PowerBankot is ajánlom, biztos, ami biztos alapon).

4.Az évszaknak megfelelően öltözz fel. Télen mindenképp legyen nálad plusz meleg ruha.

5.A fülhallgatódat és valami szórakozási eszközt (pl. könyv) semmiképp se hagyj otthon, hogy elüthesd az időt.

+1.Az értékeidre nagyon figyelj oda, soha ne hagyd őrizetlenül. Az ördög sosem alszik, és te sem akarod, hogy mindenedet ellopják.

Képek forrása:

saját forrás, pexels.com

Mi a reakciód a cikkre?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük