Magazin

A dínóktól mentes dínófilm

WordPress adatbázis hiba: [Unknown column 'user_ip' in 'where clause']
SELECT vote FROM HA5CPl3AT_newsy_post_votes WHERE post_id = 602 AND user_id = 0 AND user_ip = '44.212.99.208' ORDER BY id DESC LIMIT 1

Nagy várakozást követően 2023 márciusában bemutatták külföldön és hazánkban is az amerikai sci-fi, thriller filmet, a 65-öt. A dinoszauruszoktól (nem) mentes filmet kevés költségből oldották meg a rendezők, Scott Beck és Bryan Woods. De valóban a pénzhiány okozta a legnagyobb problémát a filmben?

A történet egy távoli űrbolygóról érkező férfiről, Mills-ről (Adam Driver) szól, aki csupán azért vállalta el ezt a két éves expedíciót, mert lánya, Nevine (Chloe Coleman) nagyon beteg, és ezzel több pénzt tud szerezni a kezelésre, aminek köszönhetően élhet (természetesen meghal).

Hirtelen vágást követően az űrben találhatjuk magunkat, ahol az űrhajója aszteroidamezővel ütközik össze (mindezt végig alussza főhősünk, mert ő az egyedüli „sofőr” a fedélvezeten), és a 65 millió évvel ezelőtti Földön csapódik be.

A veszteség felfogása után jön rá, hogy nem csupán egyedül van egy ismeretlen bolygón, hanem az utasai között van egy túlélő kislány, Koa (Ariana Greenblatt), aki a balesetben elveszíti családját.

Az egyedüli túlélési esélyük, ha eljutnak a szétszakadt hajójuk másik feléhez, azonban számos nehezítő körülmény áll útjukban.

dínó

Mik lettek volna azok a nehezítő körülmények?

Természetesen a dinoszauruszok (és az idő, ezen belül is az aszteroida becsapódása). Vagy ha pontosabban akarunk fogalmazni, azoknak kellett volna lennie.

A trailerben szinte az összes dínós jelenetet ellőtték, a filmben már nem is láthattunk talán újakat, csak a kibontott verziót tárták a nézők elé. A rajongóknak mégis két dolog szúrhatott leginkább szemet. Az első, és legfontosabb, hogy valóban iszonyatosan kevés dinoszauruszt láthatunk a filmben, pedig a valóságban tudjuk, hogy sokkal több volt (és a trailer is többet ígért).

Több órányi távot megtehettek anélkül, hogy bármelyik őskori lénnyel találkoztak volna. A filmnek jót tettek volna további lények, vagy ha kicsit jobban megriasztják az embereket.

A második legfeltűnőbb probléma az, hogy a jelenetek a Jurassic Park filmjeit idézik meg, és előre kiszámítható volt, hogy mik lesznek benne. Az esőfüggöny mögött megjelenő, vagy éppen a fán átnéző hüllő teljesen megszokott volt már a nézőnek, semmi újdonságot nem nyújtott a rutinosoknak. A kiaknázatlan elemekről ne is beszéljünk, amik tovább emelhették volna a film silány színvonalát.

Itt nem történik meg az a Csehovi szokás, hogy minden, ami megjelenik, azt el is kell lőni. Teljesen természetes, hogy meglátunk egy fél hüllőt, amiből sok jó kisülhetne, de átlépünk felette, mintha nem is létezne (talán az alacsony költség miatt, de akkor sem érthető). És igen, eljutottunk a legnagyobb problémához. A dinoszauruszok valójában nem is azok voltak a várakozásokkal ellentétben, hanem szörnyek. A készítők a végére elfelejtkeztek, hogy mi volt az eredeti terv, és annak csak a silány változatát adták vissza a mozivásznakon.

dínó

Hallhattam már erről a történetről valahonnan?

Igen. Maga a sztori szinte bármelyik művészeti alkotásból ismerős lehet, csak egy kis kiszínezéssel (pedig az ötlet jó volt). A férfi elveszti lányát, és miatta depresszióba esik. A fiatal lány elveszti a családját, és ez miatt sír. Mi lesz a megoldás? Természetesen egymásra találnak, és mint egy boldog család, úgy élnek tovább. Ez a szál azonban hagy kérdéseket maga után, mint sok minden más is. A szereplők bármennyire is tették oda magukat, és játszották jól a szerepüket, egy dolgot felejtettek el. A kapcsolatot. A kezdetektől fogva úgy

viselkednek, mint két idegen, ami a végére sem szűnik meg teljesen. Ugyan harcolnak egymásért, de ott sincs meg az kémia, ami szükséges lenne egy ilyen befejezéshez. A film azonban nem ad választ a történet végére, hisz egy ponton hirtelen lezáródik a történet. Az egyetlen pozitívum a történet szerkezetében, hogy keretesen oldották meg, és viszonylag hű maradt a történelemhez ebben a vonatkozásában.

dínó

Kinek ajánlanám?

A film összességében egész jó volt azok számára, akik nem igazán rajonganak a Jurassic Park, vagy épp másik dínos filmekért. Hazánk legnagyobb rajongóinak sem biztos, hogy elnyerte a tetszését, de ettől függetlenül, nézhető. Egy estés, egyszer megnézhető, főleg azoknak, akik nem annyira kötekedősek, csak jól akarják érezni magukat. Senkit se ijesszen meg az IMDb vagy Mafab értékelés, de fenntartásokkal menjen el a moziba megnézni ezt a már régóta várt filmet.

Képek: Pinterest

Mi a reakciód a cikkre?

1 komment

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük